غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


حاشیه‌های سفر « شی جینپینگ» به عربستان

پیام‌ نه‌چندان دوستانه چین برای ایران

همدلی| سفر رئیس جمهوری چین به عربستان پیام‌های آشکاری برای ایران داشت. پیام‌هایی که نشان می‌دهد چین چنان‌چه پای رقبای ایران در میان باشد و منافعش اقتضا کند، علیه ایران بیانیه می‌دهد. اتفاقی که با سفر رئیس جمهوری چین به عربستان رخ داد. در حالی که سال‌هاست موضوع جزایر سه‌گانه ایرانی در خلیج فارس از خطوط قرمز مردم و حاکمیت بوده، و ورود هر کشوری به آن به منزله تعرض به حاکمیت سرزمینی ایران محسوب می‌شود، روز گذشته چین متحد استراتژیک ایران وارد این حوزه شد و دست به اقدامی زد که نشان می‌دهد ایرانیان با این متحد سیاسی باید با احتیاط برخورد کرد.
روز گذشته چین و اعضای شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه‌ای مشترک از «ابتکار و تلاش» امارات در ماجرای جزایر سه‌گانه ایرانی حمایت کردند. موضوعی که بدون تردید با سیاست‌های اساسی ایران در منطقه تضاد بسیاری دارد. در بند دوازده این بیانیه مشترک آمده است: رهبران بر حمایت خود از همه تلاش‌های صلح‌آمیز، از جمله ابتکار و تلاش امارات متحده عربی برای دست‌یابی به راه‌حلی مسالمت‌آمیز در موضوع جزایر سه‌گانه (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) از طریق مذاکرات دوجانبه با رعایت موازین حقوق بین‌الملل و حل این موضوع با رعایت مشروعیت بین‌المللی تأکید کردند.
به‌علاوه این موضوع، روز جمعه شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین  نیز در دیدار با رشاد العلیمی، رئیس شورای ریاستی یمن در ریاض «روابط مستحکم چین و یمن و تلاش‌ها برای تقویت این روابط با یمن و سایر کشورهای عربی» را ستود. مضوعی که بازهم با سیاست‌های ایران در این منطقه تعارض دارد.  عربستان پیشتر عبدربه منصورهادی، رئیس جمهوری مستعفی یمن را برکنار کرد و به جای آن شورای ریاستی تشکیل داد. شی جینپینگ حمایت خود را از شورای ریاستی یمن و دولت مستعفی یمن و تلاش‌ها برای تحقق صلح و ثبات در این کشور اعلام کرد. وی بر پای‌بندی خود به حمایت از ملت یمن و تقویت شراکت دوجانبه در تمام زمینه‌ها تأکید کرد. دو طرف درباره آخرین تحولات یمن و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی بحث و تبادل‌نظر کردند. العلیمی از موضع چین درباره حمایت از ملت یمن و «رهبری مشروع» آن قدردانی کرد. شی جینپینگ که پنجشنبه وارد ریاض شد در نشست‌های سران عربی درباره تحولات منطقه شرکت داشت.پیش از این نیز چین و عربستان در بیانیه‌ای مشترک نیز از ایران خواستند که با آژانس همکاری کرده و همزمان از مداخله در امور سایر کشورها بپرهیزد. بیانیه‌ای که رسما علیه ایران بود. 
در ایران اما دولت واکنش خاصی به این اتفاق نشان داد. تنها در واکنش به این بیانیه، محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در توییتر نوشت: «همکاران چینی به یاد داشته باشند که وقتی سعودی و آمریکا از گروه‌های تروریستی داعش و القاعده در سوریه حمایت کردند و با تجاوز نظامی وحشیانه یمن را ویران کردند، این ایران بود که با تروریست‌ها جنگید تا ثبات و امنیت در منطقه مستقر شود و تروریسم به شرق و غرب تسری نیابد.» به غیر از این یکی از نمایندگان مجلس نیز گفت که قرار است مجلس به این ماجر واکنش نشان دهد. یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت که این کمیسیون فردا( امروز) در جلسه‌ای بیانیه اخیر چین و عربستان را مورد بررسی قرار می‌دهد.
به گزارش ایسنا، یعقوب رضازاده گفت: بعد از یک هفته برگزار نشدن جلسات کمیسیون‌ها به دلیل برگزاری جلسات مجلس شورای اسلامی به صورت دو شیفت، فردا جلسه کمیسیون امنیت ملی تشکیل خواهد شد. وی ادامه داد: در این جلسه تحولات اخیر در کشور مورد بررسی قرار می‌گیرد که از جمله آن بیانیه اخیر چین و عربستان سعودی است.