غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


قیمت ارز در یک هفته اخیر حدود 932 تومان افزایش یافته است

نوسانات قیمت ارز ادامه دارد

همدلی|  در حالی که بانک مرکزی با انتشار اوراق ارزی و اوراق سکه در صدد مهار این دو بازار برآمده است اما نوسان قیمت‌ها نشان از وضعیت ناپایدار در این حوزه دارد. برخی بازیگران ارزی معتقدند رسیدن نرخ دلار به کانال جدید در بازار نقدی می‌تواند زمینه‌ساز حرکت دلار به سوی سقف تاریخ شود و شکست سقف تاریخی می‌تواند جسارت معامله‌گران برای خریدهای بیشتر را افزایش دهد. قیمت دلار در روزهای اخیر با شدت بیشتری در حال افزایش است؛ دوشنبه بود که دلار بار دیگر وارد مسیر صعودی شد. خلاصه اینکه دلار توانست بالای مرز حساس قیمتی ۳۵هزار و ۸۰۰ تومان ثابت شود و رشد بیشتری داشته باشد. از نگاه کارشناسان فنی، عبور نرخ دلار از مرز ۳۵هزار و ۸۰۰ تومان، اتفاقی بسیار مهم برای فعالان این بازار خواهد بود. چرا که طی دو هفته اخیر نرخ دلار در محدوده ۳۴ هزار و ۷۰۰ تومان تا ۳۵ هزار و ۸۰۰ تومان قرار داشته و در این محدوده بالا و پایین شده و این نوسان همچنان ادامه دارد. گزارش‌ها نشان می‌دهد که طی یک هفته گذشته نرخ دلار طی هفته گذشته حدود 932 تومان گران شده و این یعنی بازار ارز افزایش 2.6 درصدی نرخ دلار را به خود دیده است. 
 گرانی ۸.۸ درصدی قیمت دلار در یک ماه
در این میان، تغییر اعداد و ارقام یک ماه گذشته بازار ارز، از رشد ۸.۸ درصدی قیمت دلار حکایت دارد، به طوری که بازار ارز شاهد گرانی ۲ هزار و ۸۹۸ تومانی قیمت دلار بود. در این شرایط، دلار آهسته آهسته به کانال ۳۶ هزار تومان نزدیک می‌شود و این موضوع می‌تواند زمینه‌ساز ورود بیشتر خریداران به بازار شود. به نظر فعالان بازار ارز، قیمت دلار در روزهای گذشته رشد آهسته‌ای داشته و علت این موضوع نیز به زیاد بودن میزان عرضه برمی‌گردد.
 تصمیم جدید بانک مرکزی برای بازار ارز
در شرایطی که روز یک‌شنبه هفته جاری بانک مرکزی در مطلبی از مطلوب بودن وضعیت منابع ارزی کشور خبر داد، اخیرا این بانک در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که با تصمیم این بانک و به منظور تامین ارز (اسکناس) مورد نیاز تولیدکنندگان و تجار برای تامین هزینه‌های مرتبط با امور تجاری، سقف فروش ارز در بازار توافقی به صورت اسکناس به اشخاص دارای کارت بازرگانی معتبر، از دو هزار یورو به ۶ هزار یورو افزایش یافت. گفتنی است، شناسایی و تامین ارز موردنیاز سایر گروه ها در دستور کار مستمر بانک مرکزی است. بررسی‌ها نشان می‌دهد با این تصمیم، اگر شخصی که کارت بازرگانی دارد، به خرید ارز با سهمیه ۶ هزار یورویی اقدام کند، دیگر امکان دریافت سهمیه قبلی (دو هزار دلاری) را ندارد.
 این تغییر سه برابری برای دارندگان کارت بازرگانی از جمله دغدغه هایی بود که با آغاز به کار بازار توافقی با محدودیت سقف دو هزار یورویی برای همه افراد، مورد انتقاد فعالان اقتصادی قرار داشت و این افراد تاکید داشتند برای تامین نیاز ارزی بیش از دو هزار دلاری، مجبور به تهیه ارز مورد نیاز از بازار آزاد و غیررسمی هستند و در نتیجه این اقدام، تقاضای واقعی به جای صرافی‌ها، به بازار آزاد وارد شده بود. هرچند به نظر می‌رسد برای برخی دیگر از متقاضیان نیز ضرورت دارد تغییری در سهمیه مذکور شکل بگیرد. رویکرد جدید بانک مرکزی برای تغییر سهمیه خرید ارز با کارت ملی در شرایطی است که روزهای گذشته، این بانک به عرضه اوراق ارزی اقدام کرده بود. به گونه‌ای که به گفته یک مقام ارزی در بانک مرکزی این بانک با توجه به بحث انتظارات تورمی در جامعه به این جمع‌بندی رسید که تغییر سلیقه سرمایه‌گذاری بین مردم شکل گرفته و باید یک پاسخگویی برای این تغییر سلیقه ما‌به‌ازای بیرونی باشد تا مردم بتوانند به سهولت مدیریت دارایی خود را انجام دهند که انتشار اوراق ارزی از جمله اقدامات ارزی بانک مرکزی است. این مقام مسئول در خصوص این طرح اظهار داشت: اوراق مزبور سه ماهه و برای اشخاص حقیقی ایرانی بالای ۱۸ سال است. سر رسید این اوراق نیز ۲۵ بهمن ماه سال جاری است. حداقل میزان خرید معادل ریالی این اوراق ۱۰۰۰ دلار و حداکثر ۴۰۰۰ دلار است. برخی از تحلیلگران ارزی معتقدند در صورتی که اسکناس آمریکایی امروز در بازارهای همسایه و نرخ حواله درهم صعودی شود این امر ممکن است موجب تقویت هیجانات ارزی در بین معامله‌گران تهران شود.
 دلار به سقف می‌رسد؟  
برخی بازیگران ارزی معتقدند رسیدن نرخ دلار به کانال جدید در بازار نقدی می‌تواند زمینه‌ساز حرکت دلار به سوی سقف تاریخ شود و شکست سقف تاریخی می‌تواند جسارت معامله‌گران برای خریدهای بیشتر  را افزایش دهد. به همین دلیل، به نظر می‌رسد که بازارساز تلاش می‌کند از کانال‌های رسمی عرضه ارز، قدرت خود را با بالا بردن فروش‌ها نشان دهد.
 احتمال افزایش تقاضای ارز مسافرتی
 به طور سنتی بازار در ماه نهم سال و هفته اول دی‌ماه، در مواجهه با افزایش تقاضای شرکت‌های تجاری قرار می‌گیرد و در کنار این، گفته می‌شود که در آستانه ژانویه، تقاضای مسافرتی به کشورهای خارجی نیز بالا می‌رود. چنین عواملی به نظر می‌رسد انتظار معامله‌گران برای افزایش تقاضای واقعی ارز را بالا برده است. برخی از فعالان بازار می‌گفتند به نظر می‌رسد سیاست‌های جدید بازار‌ساز نظیر انتشار اوراق ارزی هنوز با واکنش مناسب فعالان بازار مواجه نشده و در میان معامله‌گران محبوبیت پیدا نکرده است. یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: «پرداخت تسهیلات در سیستم بانکی قفل شده و قیمت دلار و سکه نیز روند صعودی را طی می‌کند، حال سوال این است که وزیر اقتصاد در این شرایط چه می‌کند؟». 
به گزارش ایسنا، علی‌اصغر خانی در تذکری شفاهی در جلسه علنی دیروز (سه‌شنبه) مجلس، خطاب به وزیر اقتصاد بیان کرد: «امروز بحث ارز در کشور مشکلات زیادی را ایجاد کرده است و دلار از مرز ۳۷ هزار تومان گذشته و سکه نیز از مرز ۱۷ میلیون تومان عبور کرده است. وزیر اقتصاد در این شرایط چه کاری انجام می‌دهد؟ متاسفانه برخی تصور می‌کنند وزارتخانه را باید مثل خانه خود اداره کنند». 
وی در ادامه اظهار کرد: «اکنون در سیستم بانکی تبصره ۱۶ و ۱۸ قفل شده و بانک‌ها در سطح کشور هیچ همکاری در حوزه عمرانی، اقتصاد و تولید ندارند. در راس بانک‌ها وزارت اقتصاد قرار دارد». نماینده مردم شاهرود در مجلس خطاب به خاندوزی تصریح کرد: «هرگاه مصاحبه می‌کنید آن مسئله، مشکل‌‎دار می‌شود. در تلویزیون  نیز حرف‌هایی می‌زنید که در کف جامعه برعکس آن رخ می‌دهد لذا خیلی از مشکلات بانک ها به شما بازمی گردد. شما باید جلوی برخوردهای سلیقه ای و دلالی بانک‌ها را بگیرید».