غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


سازمان انرژی اتمی اعلام کرد

غنی‌سازی 60 درصدی؛ پاسخ ایران به قطعنامه

همدلی| محسن رفیق: سازمان انرژی اتمی در واکنش به قطعنامه شورای حکام، برای اولین بار اقدام به تولید اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد در سایت فردو کرد و تولید آن را از روز دوشنبه به مرحله پایداری رساند. این در شرایطی است که شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه هفته گذشته در نشست فصلی خود، قطعنامهای را علیه فعالیت‌های هسته‌ای ایران به تصویب رساند.
این سومین قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران پس از اجرایی شدن برجام و بسته شدن پرونده مسائل ادعایی پادمانی است که در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صادر می‌شود. سی‌ام خرداد ۱۳۹۹ و هجدهم خرداد ۱۴۰۱ هم قطعنامه مشابهی توسط سه کشور اروپایی عضو برجام و حمایت آمریکا پیشنهاد و تصویب شده بود، اما قطعنامه سوم نسبت به دو قطعنامه قبلی لحن تاکید و تندتری علیه ایران و همکاری‌هایش با آژانس داشت.
بر اساس اعلام سازمان انرژی اتمی، روند تعویض ماشین‌های سانتریفیوژ نسل اول با ماشین‌های پیشرفتهتر آغاز شده است و تجهیز سالنی با ظرفیت ۸ زنجیره جدید نیز در دستور کار قرار گرفته است. در همین زمینه، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز پیشتراعلام کرده بود که در پاسخ به اقدام اخیر سه کشور اروپایی و آمریکا در تصویب قطعنامه علیه ایران، در نخستین گام، چند اقدام در دستور کار سازمان انرژی اتمی ایران قرار گرفته است و اجرای آنها با حضور بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مجتمع‌های غنی‌سازی نطنز و فردو انجام خواهد شد.
از سوی دیگر روز گذشته محمد اسلامی در حاشیه بازدید از بیستمین نمایشگاه محیط زیست درباره واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام گفت: «گفته بودیم که فشار و قطعنامه سیاسی چیزی را تغییر نمی‌دهد و صدور قطعنامه واکنش جدی دارد و به همین خاطر تولید اورانیوم ۶۰ درصد در فردو از روز گذشته آغاز شده است.» او ادامه داد: «بیش از هفت میلیون بشکه نفت از زمان بهره‌برداری از نیروگاه بوشهر صرفه جویی شده است و از لحاظ اقتصادی این نیروگاه در هفت سال سه برابر پول سرمایه‌گذاری خودش را برگردانده است. با توجه به تاکید مکرر مقام رهبری در دو دهه گذشته بر استقاده از انرژی پاک، قانون هدف‌گذاری توسعه نیروگاه‌های اتمی را در دستور کار قرار دادیم تا سهم انرژی هسته‌‌ایرا به  ۲۰ درصد در کشور افزایش دهیم و این هدف حکایت از سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری دارد.»
اسلامی ادامه داد: «در بخش آب، خاک، پسماند خانگی و شیرابه‌ها سعی کردیم که با فناوری پلاسما در سطح پایلوت  اقداماتی انجام دهیم و معتقدم با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست می‌توانیم این پروژه را در سطحی وسیع فعال کنیم که نتیجه‌اش خداحافظی با شیرابه خانگی‌ و صنعتی خواهد بود. همچنین تیم تحقیقاتی خودمان را برای کاهش آلاینده حاصل از سوخت مازوت فعال کردیم و امیدواریم با همکاری شرکت‌های مرتبط کار رسوب زدایی از مازوت را هم انجام دهیم.» اسلامی گفت: «ما در کشور با حجم سنگین آلاینده‌ها مواجه هستیم، دیگر این طور نیست که مقابله با آلاینده‌ها تکلیف یک یا دو سازمان باشد بلکه تکلیف همه دستگاه‌هاست که از محیط زیست حفاظت کنند و از معیارهایی که باید به کار گرفته شود پاسداری کنند.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: «در دنیا شاهد هستیم که بسیاری از کشورها کربن صفر را برای سال ۲۰۵۰ هدف‌گذاری کرده اند. ما هم نیاز داریم به این سمت برویم.» او گفت که در سازمان انرژی اتمی در دو بخش تولید برق از فناوری هسته‌ای و ساخت و تجهیز دستگاه‌هایی برای کاهش آلاینده‌ها به ویژه شیرابه‌ها اقدام می‌کنیم. اسلامی گفت: «تلاش داشتیم که ظرفیت طراحی و مهندسی نیروگاه‌های اتمی را در کشور ایجاد کنیم و این مهم‌ترین تکلیف ماست. در سال‌های گذشته به خاطر تحریم‌ها به ما در این زمینه کمک نکردند. همچنین وقتی چرخه سوخت داریم و نیروگاه‌های هسته‌ای و بخش بهداشت و درمان هم به سوخت هسته‌ای نیاز دارند از این رو باید به سمت تولید سوخت هم برویم.»
او ادامه داد: «در دو سال گذشته به مساله پسماندها و شیرابه‌ها توجه کردیم و توانستیم با فناوری پلاسما یک نمونه آزمایشگاهی در ظرفیت ۱۰۰ لیتر در ساعت را تست کنیم و با همکاری استانداری گیلان و سازمان محیط زیست سیستم صنعتی این فناوری را در اختیار قرار‌ می‌دهیم تا بتوانیم حداقل استان‌های شمالی این مشکل را رفع کنند. منتظریم استان‌های شمالی حجم شیرابه و نقاط مشخص را اعلام کنند تا در یک پروسه ساده و کم هزینه شیرابه را به آب قابل استفاده تبدیل کنند. همچنین درباره سولفور زدایی از مازوت پروژه‌‌ایرا تعریف کردیم. »
‌رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: «ما در حد پایلوت این پروژه‌ها را اجرایی کردیم و معتقدیم از فناوری‌های نوظهور از جمله انرژی انمی به طور گسترده‌ می‌توان استفاده کرد. به دلایل مشخصی که با پیشرفت ما برخی‌ها مخالفند سعی می‌شود با این اقدامات برخورد شود اما ما داریم این مسیرها را باز‌ می‌کنیم تا در زندگی مردم تاثیر انرژی هسته‌‌ای بیش از پیش دیده شود.»
در همین حال، وزیر خارجه آمریکا به گزارش‌ها درخصوص غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی در سایت فردو در ایران واکنش نشان داد. به گزارش المیادین، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در نشست خبری مشترک با محمد بن عبدالرحمن، وزیر خارجه قطر تاکید کرد که نمی‌توان گزارش‌ها درخصوص غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی توسط ایران در سایت فوردو را تایید کرد. او همچنین گفت که ایران تلاش‌ می‌کند که مسائلی را وارد مذاکرات کند که ارتباطی با تلاش‌ها برای احیای برجام ندارد.
از سوی دیگر، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز تاکید کرد که واشنگتن به گزینه دیپلماسی برای ممانعت از دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌ای باور دارد. به گزارش ایسنا، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در گفت وگو با شبکه الجزیره گفت: «باید با هوشیاری گام‌های ایران در زمینه پرونده هسته‌ای را تحت نظر داشته باشیم.» مالی گفت که واشنگتن به گزینه دیپلماسی برای ممانعت از دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌‌ای باور دارد. این مقام آمریکایی همچنین مدعی شد که تهران پاسخ‌های اساسی به پرسش‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی نداده است. او گفت که مدیرکل آژانس انرژی اتمی شخصی مستقل و حرفه‌‌ای است و تا زمانی که ایران به پرسش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پاسخ ندهد این آژانس راهی به جز ادامه دادن تحقیقات ندارد. رابرت مالی همچنین تاکید کرد که ابزارهای دیگر تعامل با ایران همچنان موجود است.
در واکنشی دیگر، رئیس اطلاعات ارتش رژیم اسرائیل نیز در یک سخنرانی ادعای این رژیم مبنی بر وجود اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای ایران را تکرار کرد. به گزارش روزنامه اورشلیم پست نوشت، آهارون‌هالیوا، رئیس اطلاعات ارتش اسرائیل مدعی شد که ایران احتمالا به زودی، حداقل به شکل نمادین غنی‌سازی ۹۰ درصد سطح تسلیحاتی را آغاز خواهد کرد.‌هالیوا بر اساس این ادعا، در ادامه گفت که جهان در این صورت به طور بی‌سابقه‌ای محک زده خواهد شد.
اورشلیم پست هفته پیش به نقل از مقامات ارشد اسراییلی گزارش داده بود که حتی اگر ایران از این آستانه نیز عبور کند، دو سال دیگر برای تهران زمان خواهد برد تا مسائل مربوط به تولید یک سلاح اتمی را حل کند. طبق گزارش اورشلیم پست،‌هالیوا در ادامه گفت که فکر نمی‌کند ایران بتواند به دلیل نگرانی‌هایش درباره واکنش رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی، تماما به سمت تولید یک سلاح اتمی برود. علاوه بر این، روزنامه تایمز آو اسراییل گزارش داد، این مقام ارتش اسراییل می‌گوید، ایران، پیشرفت چشم‌گیری به سمت تولید اورانیوم با خلوص ۹۰ درصد داشته است. طبق گزارش این روزنامه،‌هالیوا گفته است سفر پنج روزه آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش اسراییل به واشنگتن، بر آن‌چه تهدید ایران خوانده شده است، متمرکز خواهد بود که در برهه حساسی انجام می‌شود. علاوه بر این، ‌رئیس اطلاعات ارتش اسرائیل گفت که اگر لازم باشد به تاسیسات اتمی ایران حمله کنیم، خوشحال می‌شوم که آمریکا کنار ما باشد.