غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


روایت خبرگزاری‌های داخلی از وضعیت بازار کشور در روز گذشته

مغازه‌های نیمه‌باز

همدلی| اعتراضاتی که طی هفته های اخیر واکنش های بسیاری در پی داشته است. تحلیل گران داخلی زیادی درباره ریشه‌های آن اظهار نظر کرده‌اند. بسیاری معتقد هستند که اعتراضات باید به رسمیت شناخته شود و نباید همه آن را به خارج از کشور پیوند بزنیم. دیروز هم طبق گزارش‌های رسمی خبرگزاری‌ها برخی کسبه بنابر فراخوان‌هایی که از قبل صادر شده بود مغازه‌های خود را به حالت نیمه‌تعطیل درآوردند. خبرگزاری ایسنا گزارش داد که هرچند در محلات مختلف کسبه در محل کار خود حاضر شدند، اما بعد از شروع تجمعات کسبه کار خود را تعطیل کردند. 
این خبرگزاری در گزارشی میدانی به بررسی وضعیت بازار پرداخت. ایسنا که با تغییر دولت رویکردی اصولگرایانه به موضوعات کشور دارد در گزارشی میدانی نوشت: «به دنبال فراخوان‌های صورت گرفته برای تعطیلی کسب‌وکارها در هفته جاری مغازه‌داران تهرانی حداقل تا ظهر کسب‌وکارهای خود را فعال نگاه داشتند. دیروز (سه شنبه) در تهران اکثر کسب‌وکارها در محدوده ملاصدرا، امیرآباد، امین حضور و پاساژ علاء‌الدین دایر و کسبه مشغول به فعالیت روزانه خود بودند که حوالی ظهر با افزایش ترددهای مردم در پیاده‌روها و تهدید کسبه برخی مغازه‌ها به حالت تعطیل در آمدند.»
خبرنگار ایسنا درباره مشاهدات خود از بازار تهران نوشت: «بازار تا حوالی ظهر فعال بود اما به محض برخی تحرکات و تجمعات در این محدوده کسبه برای حفظ امنیت منطقه و جلوگیری از هرگونه تخریب و زیان مالی مغازه‌های خود را تعطیل کردند. در محدوده خیابان انقلاب نیز که بر خلاف هفته‌های گذشته که همزمان با فراخوان تجمعات و حضور معترضین در خیابان‌ها شاهد حضور پررنگ پلیس امنیت بودیم امروز(سه‌شنبه) حداقل تا ظهر تعداد این نیروهای حافظ امینت چندان به چشم نمی‌آمد ومغازه‌ها و کتاب‌فروشی و حتی دست‌فروشی‌ها به صورت جسته و گریخته به فعالیت روزانه خود می‌پرداختند. البته در برخی کوچه پس‌کوچه‌های خیابان سپه‌سالار تعقیب و گریزهایی بین تعداد انگشت‌شماری از افراد و نیروهای امنیتی وجود داشت و برخی از نیروهای یگان ویژه نیز از پرتاب کوکتل مولوتف توسط این افراد صحبت می‌کردند. کسبه مغازه‌هایشان را به حالت نیمه‌باز درآورده و یا کاملا بسته و جلو در ایستاده بودند چراکه نگران آسیب از سوی افرادی بودند که با موتور رد می‌شدند و فریاد میزدند: «هر مغازه‌ای باز باشه آتیش میزنیم.»
خبرگزاری فارس نیز دیروز گزارشی از وضعیت بازار تهران منتشر کرد. این خبرگزاری در گزارش خود نوشت: « بعد از چند روزی که تقریبا در هیچ نقطه‌ای از کشور خبری از اغتشاش و اغتشاش‌گران نبود رسانه‌های ضد انقلاب برای امروز ۲۴ آبان موج سنگینی به راه انداختند تا شاید چهره‌ای اعتصاب‌زده از شهرها خصوصا تهران و بازارش به نمایش بگذارند. از حوالی ظهر رسانه‌های ضدانقلاب برای غیرعادی نشان دادن شرایط بازار تهران تصاویر چند مغازه بسته را به نمایش گذاشتند و برای آن هشتگ اعتصاب سراسری زدند! اما مشاهدات خبرنگار فارس در بخش‌های مختلف بازار کاملا متفاوت است و مغازه‌های سطح خیابان ۱۵ خرداد تقریبا همه باز و مردم نیز در حال خرید اقلام مورد نیاز خود هستند و تا ساعت ۱۳:۳۰ دقیقه بازار به طور کامل در جریان بود. از یکی از کسبه‌هایی که مغازه‌اش باز است وضعیت بازار را جویا شدم؛ او می‌گوید: قبل از ظهر امروز برعکس تبلیغاتی که شده بود وقتی از ایستگاه مترو ۱۵ خرداد وارد فضای بازار شدم تقریبا همه مغازه‌ها باز بودند. اما از حدود ظهر امروز صداهایی به گوش می‌رسید که برخی کسبه را ابتدا تشویق به بستن مغازه‌ها و سپس تهدید به بستن مغازه‌ها می‌کردند. البته کمی که از خیابان اصلی بازار تهران فاصله می‌گیریم مغازه‌ها باز و کسب و کار در جریان است. بازار تهران به طور عادی از غروب آفتاب ( حوالی ساعت ۴ عصر) تعطیل می‌شود. برخی مغازه‌‌ها امروز به دلیل اغتشاشات دو ساعت زودتر تعطیل شدند. تصاویر خشونت‌باری که از اغتشاش‌گران در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است باعث شد تا تهدید‌ها کمی اثر کند و برخی از کسبه از ترس آسیب دیدن اموال خود کرکره مغازه‌های خود را تا نیمه و یا انتها پایین بکشند؛ کار و کاسبی اما به صورت نیم‌بند ادامه دارد.»
با این حال دیروز تصاویری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد در برخی از محلات تهران تجمعاتی برگزار شده است. در این بین همچنان بحث درباره نوع مواجهه با اعتراضات بین مسئولین و فعالان سیاسی و مدنی داغ است. 
بسیاری از تحلیل‌گران این روزها هشدار می‌دهند که باید نارضایتی مردم جدی گرفته شود. جلال میرزایی فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت‌وگویی با خبرگزاری ایلنا به کم‌کاری دولت در تأمین خواسته‌های مردم پرداخته و گفته: «جامعه امروز احساس می‌کند در برخی از موارد خواسته‌هایش از سوی مسئولان نادیده گرفته می‌شود، در انتخاب‌های دولت به گونه‌ای رفتار می‌شود که مصلحت مردم در نظر گرفته نمی‌شود؛ به طور مثال فردی برای مناطق آزاد انتخاب می‌شود که قبلا استعفا داده و یا شخصی مذاکره کننده احیای برجام می‌شود که مخالف برجام است، دلیل این همه مقاومت در برابر خواسته‌های مردم چیست.» وی گفت:«علیرغم این‌که دولت ادعا می‌کند می‌خواهد مسائل را حل کند اما برخی در بدنه آن اعتقادی به پیشبرد برنامه‌هایی که از دولت‌های قبل مانده است، ندارند.»
وی تأکید کرد: « مسئولان دقت هم نمی‌کنند مردم خسته شده‌اند و نتیجه را می‌خواهند و کاری ندارند که شما رفتید و رفتارهای‌تان را توجیه می‌کنید و می‌گویید دیگران مقصر هستند، آن‌ها می‌خواهند ببینند شما چه کاری انجام داده‌اید؟»
با این حال بسیاری از مسئولان و از جمله نمایندگان مجلس نه تنها توجهی به مسئله اعتراضات مردمی و ریشه این اعتراضات ندارند بلکه همچنان تأکید می‌کنند که برخورد با اعتراضات باید شدیدتر باشد. این گروه همچنان بر این باور است که افزایش برخوردها و گسترده‌تر شدن دامنه فیلترینگ می‌تواند منجر به بازگشت کشور به شرایط عادی شود. در حالی که تحلیل‌گران بر رفع خواسته‌های مردم و بهبود وضعیت معیشتی تأکید دارند.