غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


پست جدید برای عبدالملکی؛ وزیر مستعفی؛

مهره ناتوان دولت در مناطق آزاد

همدلی| گویا برخی از مقامات و مسئولین قصد جدا شدن از صندلی‌های  ریاست را ندارند. شواهد در دولت‌های  مختلف نشان می‌دهد که برخی افراد تنها از صندلی به صندلی دیگر منتقل می‌شوند. خیلی تفاوت نمی‌کند که آن‌ها به اراده خودشان استعفا داده باشند یا به خاطر فشارها برکنار شده باشند در نهایت برخی از آنان بعد از جدایی از یک سمت خیلی زود به سمت جدید منتقل می‌شوند. این اتفاق درباره حجت‌الله عبدالملکی وزیر مستعفی کار، تعاون و رفاه اجتماعی دولت سیدابراهیم رئیسی هم افتاده است. او که چندی پیش بعد از حاشیه‌های فراوان و فشارهای نمایندگان مجلس عنوان اولین وزیر مستعفی دولت را از آن خود کرد حالا با حکم رئیس جمهوری راهی مناطق آزاد شده است. پستی که اتفاقا تا چندی پیش خودش هم منتقد آن بود. 
حجت‌الله عبدالملکی از فارغ‌التحصیلان دانشگاه امام صادق(ع) و از اعضای هیأت علمی‌ این دانشگاه است. او تا پیش از دولت رئیسی تلاش کرد به مجلس برسد اما نتوانست در فضای شکل‌گیری مجلس یازدهم هم آرای لازم را کسب کند. با این حال او به عنوان یکی از چهره‌های جوان اصول‌گرا شناخته می‌شود که با راه‌یابی رئیسی به پاستور امیدش به ریاست بر دستگاه‌های دولتی افزایش یافت. در نهایت عبدالملکی از سوی سید ابراهیم رئیسی به عنوان وزیر کار، رفاه و تعاون اجتماعی به مجلس معرفی و موفق شد که رأی اعتماد بگیرد. عملکرد عبدالملکی خیلی زود در این وزارت‌خانه حاشیه‌ساز شد. به‌خصوص انتصابات او واکنش‌های زیادی را در پی داشت. انتصاب‌های وی که برخلاف وعده‌های رئیس جمهوری نه بر اساس شایستگی، بلکه بر اساس روابط بود. 
عبدالملکی برای حسین عامریان، پسر لاله افتخاری، فعال سیاسی اصول‌گرا در سمت ریاست صندوق بازنشستگی فولاد حکم زد. جالب این بود که افتخاری، نیز پیش از این حکم به‌شدت به تمجید از دولت پرداخته بود. او به اهمیت سفرهای استانی رئیس‌جمهور و تأثیر آن در ایجاد امید برای مردم و بهبود اوضاع اشاره کرده و گفته بود: «باید به جناب آقای رئیسی خدا قوت گفت. روش آیت‌الله رئیسی برای اداره کشور روشی است که در اسلام توصیه شده است و سیره ائمه معصومین (ع) است.» چیزی از این حرف نگذشته بود که پسرش با حکم وزیر دولت رئیسی به ریاست صندوق بازنشستگی فولاد رسید.
این انتصاب‌ها فریاد اعتراض نمایندگان را هم بلند کرد. از ابتدای امسال فشار مجلس بر عبدالملکی بیشتر شد. اردیبهشت ماه نمایندگان از او سوال طرح کردند. سخنگوی کمیسیون اجتماعی در توضیح سوال نماینده مردم فلاورجان از وزیر کار، در صحن علنی گفته بود: «در دوره مدیریت جدید وزارتخانه عظیم تعاون کار و رفاه اجتماعی همان‌گونه که انتظارش می‌رفت شاهد حجم زیادی از انتصابات برون سازمانی هستیم. انتصاباتی بیشتر رفیق‌محور که انگیزه‌ها را در بین نیروهای زبده و جوانان متخصص وزارتخانه از بین برده است.» نماینده فلاورجان اذعان داشت که وزیر با اتوبوسی از نیروهای همراه کارنابلد وارد سیستم شده و هیچ توجهی به ظرفیت‌ها، حجم کار و وظایف ندارد، لذا خواستار ایراد توضیحاتی پیرامون دلیل این اقدامات و انتصابات که آینده‌ای نامشخص به دنبال دارد، شد. او گفت:« باید مشخص شود که پاسخگوی نیروهای متخصص و باتجربه و جوان وزارتخانه چه کسی است چراکه بعضا شاهد بودیم بدون کسب نظر مراجع نظارتی و امنیتی انتصاباتی انجام شده است.»
سید ناصر موسوی لارگانی نماینده مردم مجلس شورای اسلامی‌در جریان سوال از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نمایندگی ۱۶ نفر از نمایندگان نیز گفته بود: « تیم وزارتخانه هفته‌هاست به مجلس لشکرکشی کرده اند و در محافل خصوصی با صراحت گفته‌اند با امکانات و اختیاراتی که دارند، وزیر را از هر چالشی در مجلس نجات می‌دهند، امروز هم از صبح خیمه زده اند، اما بنده با شناختی که از عقلانیت، حرّیت و درایت همکاران عزیز دارم، مطمئنم نتیجه جلسه امروز باعث تقویت مجلس و به نفع قاطبه ملت و نظام، تقویت دولت آقای رئیسی و نجات وزارت کار از انحراف می‌شود. وضعیت وزارتخانه به حدی اورژانسی است که اگر سریعاً این روند متوقف نشود، به تنهایی برای زمین زدن دولت آقای رئیسی کفایت می‌کند.تهی کردن این وزارتخانه از نیروهای کارآمد، باتجربه و غیرسیاسی موجب شد تا تجمعات نوظهوری توسط کارمندان این وزارتخانه و برخی سازمان‌های زیرمجموعه صورت گیرد که در تاریخ این وزارتخانه بی‌سابقه بوده است و بیانگر غلبه یأس، ناامیدی، بی‌انگیزگی در کارکنان و ناتوانی و بی‌تدبیری وزیر و مدیران منصوب ایشان در اقناع و مدیریت پرسنل وزارتخانه است، چنانچه وزیری بین کارکنان خود وزارتخانه مقبولیت و مشروعیت نداشته باشد، کارایی و مدیریت او در آن مجموعه زیر سوال می‌رود.»
فشارهای نمایندگان در نهایت منجر شد که عبدالملکی قبل از استیضاح، استعفای خود را تقدیم رئیس جمهوری کند و کرسی وزارتخانه را در دولت رها کند. اما حالا او دوباره به یک حکم جدید به دولت بازگشته است. 
با موافقت رئیس‌جمهور، دیروز سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی طی حکمی‌حجت‌الله عبدالملکی را به سمت دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی منصوب کرد.
گفتنی است قبل از عبدالملکی (وزیر پیشین کار )، نصرالله ابراهیمی ‌به صورت موقت سرپرست دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد بود و پیش از ابراهیمی‌ نیز سعید محمد مسئولیت دبیرخانه را بر عهده داشت. حالا با توجه به عملکرد عبدالملکی در وزارت کار بسیاری نگران هستند وضعیت وزارت کار در مناطق آزاد تکرار شود. انتصابات گسترده و بی‌کفایتی که منجر به اعتراض شدید نمایندگان شد این بار هم درباره مناطق آزاد شکل بگیرد. اما به غیر از این نکته این جاست که حجت‌الله عبدالملکی، یکی از مهم‌ترین منتقدان افزایش تعداد مناطق آزاد بوده است. وی در صفحه‌ی شخصی خود در پلتفرم فیلتر شده‌ی توییتر خطاب به نمایندگان مجلس، در انتقاد از افزایش تعداد مناطق آزاد نوشته است: «ایجاد هشت منطقه آزاد جدید را با همکاری هم تصویب کردید. دم‌تان گرم، از اختیاراتی که مردم در اختیارتان گذاشتند، استفاده کردید اما وجدانا اسم اقتصاد مقاومتی روی آن نگذارید.»
وی همچنین در توییتی دیگر نوشت: «جای نمایندگان محترم بودم مصلحت کشور و آخرت خودم رو به دنیای دیگران نمی‌فروختم. نمایندگان با تصویب اشتباه، فردای قیامت گیرن.»
انتقاد وی البته تنها به ماجرای افزایش تعداد مناطق آزاد نیست. وی در توییتی صراحتا اعلام کرده است: «مناطق آزاد لطمه بزرگی به عملکرد و فرهنگ اقتصادی کشور بوده! انتظار می‌رفت مجلس در برابر خواسته غیرمنطقی افزایش هفت منطقه آزاد جدید مقاومت کند. مناطق آزاد که قرار بوده قطب صادرات کشور باشند، به درگاه فراخ واردات کالاهای خارجی و از آن بدتر پمپاژ فرهنگ مصرفی غربی شده!»
عبدالملکی گفته است: «تنها به این شرط افزایش تعداد مناطق آزاد قابل قبول می‌تواند باشد که در اصلاح قانون مناطق آزاد منبع درآمدی از واردات به صادرات تبدیل شود.» وی البته شرحی از وضعیت مناطق آزاد نیز داده و گفته است رشد بی‌حساب و کتاب مناطق آزاد یک نتیجه‌اش این می‌شود که در جایی مثل بشاگرد هم گاهی باید مدت‌ها دنبال یک نوشیدنی ایرانی بگردی.
بازنشر تصاویر توییت‌های عبدالملکی در شبکه‌های اجتماعی واکنش‌های  مختلفی در پی داشت. بسیاری نوشتند که چگونه ممکن است که فردی منتقد یک جایگاه باشد بعد او را به ریاست همان جایگاه منصوب کنند.