غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


شبهه‌های روسی تسخیر لانه جاسوسی آمریکا

همدلی|  دیروز سالروز تسخیر سفارت آمریکا در تهران بود. روزی که بعدها با عنوان «روز ملی مبارزه با استکبار جهانی» مشهور شد. در سیزدهم آبان سال 58 دانشجویان موسوم به پیرو خط امام به سفارت آمریکا در تهران حمله کردند و کارکنان اعضای دیپلماتیک این سفارت را گروگان گرفتند. این اتفاق بعدها هم از سوی دانشجویان پیرو خط امام و هم از سوی تحلیل‌گران سیاسی با واکنش های مختلفی مواجه شد. از جمله آن‌که برخی از آن دانشجویان از اقدام خود ابراز پشیمانی کردند. همچنین برخی دیگر از حمایت‌های خارجی بخصوص روس‌ها از این اقدام سخن گفتند. 
حالا دیروز علی مطهری دوباره این با نوشتن یک توییت شبهه‌های مطرح شده قبلی را دوباره تکرار کرد. علی مطهری نائب رئیس سابق مجلس شورای اسلامی روز گذشته در توییتی نوشت: «تسخیر سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ و گروگان‌گیری طولانی‌مدت یک کار غیرضروری بود که توسط افراد و گروه‌های چپ‌گرای اول انقلاب و احیاناً با مدیریت سفارت شوروی در تهران انجام شد و انقلاب اسلامی را از مسیر اصلی خود منحرف و صدور آن را مشکل و زمینه حمله صدام به ایران را فراهم کرد.»
در زمان پیروزی انقلاب اسلامی روسیه فعلی تحت یک نظام کمونیستی اداره می شد و آن زمان هنوز با عنوان شوروی در جهان شناخته می شود که در برابر آمریکا رسما در جنگ سرد قرار داشت. از آن جایی که محوریت شعارهای مبارزان انقلابی ایران علیه آمریکا بود برخی این اتفاق را خوشایند روس‌ها می‌دانستند. به همین خاطر هم اشغال سفارت آمریکا در تهران را حرکتی باب میل شوروی‌ها می‌دانند. در همین حال اقدام دانشجویان پیرو خط امام تحت رهبری معنوی سیدمحمد موسوی خوئینی‌ها انجام شد. چهره‌ای که به داشتن گرایش چپ معروف است. اما این مسئله درباره خوئینی‌ها زمانی قوت گرفت که رضا گلپور در کتابی با عنوان شنود اشباح نوشت که خوئینی‌ها در سفری به شوروی در دانشگاه پاتریس لومومبا تحصیل کرده است. در کنار هم گذاشتن این گزاره‌ها این ادعای مطهری را درباره ریشه حمله به سفارت آمریکا تقویت می‌کند. با این حال پیش از این خوئینی‌ها به این ابهامات واکنش نشان داده بود. 
بهمن 89 خوئینی‌ها در دیداری با جمعی از اعضای انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران گفته بود: «اینها هرکسی را که غربی هست و حرفی بزند که به مذاق‌شان خوش نیاید آن را صهیونیست می‌خوانند، در حالی که اصلا نمی‌دانند صهیونیست یعنی چه، ... یک آقایی را که عمری به این کشور خدمت کرده و از پاکی و طهارت به یک قدیس می‌ماند چون رفتارش در انتخابات به مذاق‌شان خوش نیامده می‌گویند، صهیونیست است، در این مملکت از جهت بی‌پروایی در هتاکی و اهانت و تهمت به اشخاص زدن چیز عجیب و غریبی رخ داده است. به هر حال کتابی با آن مضامین بیرون آمد، در حالی که آن‌ها (دست‌های پیدا و پنهان پشت آن کتاب پر از دروغ و تزویر) ما را و سوابق ما را می‌شناختند، این قدر گستاخ شدند که گفتند این مرد از سوی شوروی مطالبی را به امام خمینی القا کرده است و می‌خواستند در ذهن مردم اینگونه القا کنند که مواضع ضد آمریکایی امام خمینی تحت تاثیر القائات این شخص بوده که او هم وابسته به ک.گ.ب و شوروی است. ما نفهمیدیم در داخل مملکت و دعواهای ما در داخل خانواده چرا اینقدر باید اوج بگیرد. کل حرفی که ما زدیم این بوده که رای مردم را به آنها بدهید، آن هم من نگفتم، بزرگ‌تر از من گفتند، این حرف پاسخش این است که شما امام خمینی را هم زیر سوال ببرید؟ هیچ پروایی هم ندارند از اینکه دروغی بگویند که فردا دروغ بودنش معلوم شود. چون بالاخره بنده کسی بودم که سوابق روشنی در این کشور و انقلاب داشتم. تا اینجای قضیه باز هم گفتیم بالاخره از آمریکایی‌ها هر کاری بر می‌آید. این همه به مردم ایران ستم کردند و حال هم بگویند این افراد کمونیست‌اند. تا دیروز می‌گفتیم این آمریکایی‌ها هستند که می‌گویند این شخص وابسته به شوروی است. ناگهان در یکی دو سال اخیر، دیدیم که یک تحلیلگری که معلوم است این تحلیل را کجا یاد گرفته، می‌گوید اصلا اشغال سفارت آمریکا طرح خود آمریکایی‌ها بوده است.»
 خواست مردم 
اما دیروز غیر از مطهری یک چهره سیاسی دیگر هم بحث‌های حاشیه‌ای درباره تسخیر لانه جاسوسی را دوباره باز کرد. عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دیروز توئیتی در این باره نوشت. ضرغامی در زمان تسخیر لانه جاسوسی از اعضای دانشجویان پیرو خط امام بود که در دانشگاه امیرکبیر در رشته مهندسی عمران تحصیل می کرد. ضرغامی دیروز نوشت: «به یاد ندارم هیچکدام از دوستان «دانشجوی پیرو خط امامِ» من نسبت به تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، پشیمان شده باشند. آنچه را که انجام دادیم، خواست مردم بود. یوم‌الله ۱۳ آبان، چشمه‌ی زلال و همیشه جوشان حیات مقاومت، در سراسر دنیاست.»
تأکید ضرغامی بر عبارت «دوستان من» به این نکته اشاره دارد که برخی از اعضای دانشجویان مسلمان پیرو خط امام تاکنون از حمله به سفارت آمریکا در تهران ابراز پشیمانی کرده‌اند. او در واقع خواسته است به نوعی خود و دوستانش را با این گروه از دانشجویان مرزبندی کرده باشد و همچنان تأکید کند که از اقدام خود پشیمان نیستند. 
چند سال پیش ابراهیم اصغرزاده، یکی از دانشجویان پیرو خط امام در سال ۱۳۵۸ که به سفارت آمریکا حمله کردند گفته بود از این اقدام «پشیمان» است.
این چهره سیاسی ایران در آستانه چهلمین سالگرد اشغال سفارت ایالات متحده در تهران در مصاحبه ای با خبرگزاری آسوشیتدپرس از تاثیر این رویداد بر روابط بین تهران و واشنگتن سخن گفته بود. ابراهیم اصغرزاده در این گفتگو نسبت به پیروی دیگران از مسیری که او و هم قطارانش در آبان ماه سال ۵۸ طی کردند هشدار داده بود.
اصغرزاده تأکید داشت: «ما دانشجویان مسئولیت ۴۸ ساعت اول اشغال سفارت را می‌پذیریم.» 
او گفته: «برنامه ما یک برنامه دانشجویی، غیر‌حرفه‌ای و موقتی بود.» ابراهیم اصغرزاده پیش از این نیز گفته بود که حاضر است بابت حمله به سفارت آمریکا در سال ۵۸ «عذرخواهی» کند.
دانشجویان پیرو خط امام پس از حمله به سفارت آمریکا در سال ۵۸ به مدت ۴۴۴ روز شماری از دیپلمات‌های آمریکایی را به گروگان گرفتند که روز ۳۰ دی‌ماه سال ۵۹ همزمان با آغاز به کار رونالد ریگان، رئیس‌جمهوری جدید آمریکا به دنبال پذیرش قرارداد الجزایر از سوی تهران و واشنگتن پایان یافت.