غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


آیا ایران با فروش 100 دلاری به بازارهای جهانی بازمی‌گردد؟

نفت معطل برجام

همدلی|  در حالی پیش‌بینی‌ها حکایت از رسیدن بهای نفت به بالاتر از 100 دلار به ازای هر بشکه دارد که وضعیت برجام همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و به نظر می‌رسد در صورت به نتیجه رسیدن هر چه زودتر این ماجرا، ایران می‌تواند با عرضه نفت به بازارهای سود بالایی جهانی کسب کند. این در حالی است که بر اساس گزارش‌های منتشر شده در سایت‌های بین‌المللی دست‌یابی به برجام تقریبا به رویایی دست‌نیافتنی تبدیل شده و حتی روند کند مذاکرات نیز رسیدن نفت ایران به بازارهای جهانی را چالش‌برانگیزتر کرده است. تحلیل‌گران بین‌المللی بر این باور هستند که با توجه به اینکه توافق هسته‌ای ایران موضوع مناقشه‌برانگیزی است، دولت بایدن تصمیم گرفته است تا به نتیجه رساندن مذاکرات را تا پس از انتخابات میان‌دوره‌ای ماه نوامبر (آبان) در آمریکا به تعویق بیندازد. دولت آمریکا اکنون از سرمایه سیاسی کمتری برای به نتیجه رساندن توافق هسته‌ای با ایران برخوردار است. همچنین گفته می‌شود خودداری ایران از مذاکره مستقم با آمریکا و انجام مذاکره از طریق کشورهای اروپایی و سایر کشورها، مانعی است که در کنار سایر موانع می‌تواند منجر به نتیجه نرسیدن توافق شود. در چنین وضعیتی اما پیش‌بینی‌های خوبی از وضعیت نفت در آینده شنیده‌ می‌شود که برای کشورهای وابسته به نفت از جمله ایران می‌توان مفید باشد؛ البته در صورت از میان برداشتن محدودیت‌های بین‌المللی. بانک مورگان استنلی پیش بینی کرد قیمت‌‌های نفت سریع‌تر از برآورد قبلی، دوباره به ۱۰۰ دلار در هر بشکه صعود خواهند کرد و قیمت مورد پیش بینی برای نفت در سه ماهه نخست سال آینده را از ۹۵ به ۱۰۰ دلار در هر بشکه، بالا برد .اوپک پلاس روز چهارشنبه کاهش تولید گروهی به میزان دو میلیون بشکه در روز از نوامبر را تصویب کرد اما با توجه به ناتوانی اعضای متعدد این گروه برای تولید بالاتر، برآورد می‌شود کاهش واقعی این گروه کم‌تر و حدود یک تا ۱.۱ میلیون بشکه در روز خواهد بود. عمده این کاهش تولید توسط عربستان سعودی و کشورهای دیگر منطقه خلیج فارس انجام خواهد شد.
بانک مورگان استنلی پیش‌بینی کرد سال میلادی آینده، کمبود عرضه در بازار نفت از ۲۰۰ هزار بشکه در روز برآورد قبلی، به ۹۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا می‌کند.استراتژیست‌های مورگان استنلی اعلام کردند این پیش‌بینی‌ها با فرض این بوده که تولید نفت روسیه پس از اجرایی شدن تحریم‌های اتحادیه اروپا، به میزان یک تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا می‌کند.
بانک‌های دیگر هم به کاهش تولید بزرگ اوپک پلاس واکنش نشان داد و پیش‌بینی قیمت نفت را بالا بردند. به عنوان مثال، گلدمن ساکس پیش‌بینی قیمت نفت برنت در سه‌ماهه جاری را به میزان ۱۰ دلار افزایش داد و ۱۱۰ دلار در هر بشکه اعلام کرد. گلدمن ساکس پیش‌بینی قیمت نفت برنت در سال ۲۰۲۲ را از ۹۹ به ۱۰۴ دلار و قیمت سال ۲۰۲۳ را از ۱۰۸ به ۱۱۰ دلار بالا برد.
دامین کوروالین، مدیر تحقیقات انرژی گلدمن ساکس به تلویزیون بلومبرگ گفت: تمامی تحولاتی که در بخش عرضه شاهد بوده‌ایم، زمینه را برای قیمت‌های بالاتر نفت تا پایان سال، فراهم می‌کنند.بر اساس گزارش اویل پرایس، وارن پاترسون، مدیر استراتژی کالاها در موسسه مالی آی ان جی گفت: با توجه به کاهش عرضه بزرگی که از سوی اوپک پلاس اعلام شده است، بازار جهانی احتمالا تا پایان سال ۲۰۲۳ با کمبود عرضه مواجه خواهد بود. این بانک در حال حاضر پیش‌بینی می‌کند قیمت هر بشکه نفت برنت تا پایان امسال و نیمه اول سال ۲۰۲۳، در محدوده ۹۰ دلار می‌ماند و در نیمه دوم سال آینده افزایش بیشتری پیدا کند.قیمت نفت روز جمعه که بازارها منتظر انتشار آمار اشتغال ماهانه آمریکا برای ارزیابی سیگنال‌های اقتصادی بودند، کاهش یافت اما در پی تصویب کاهش تولید بزرگ اوپک پلاس، در مسیر ثبت رشد هفتگی چشمگیری قرار گرفت. بهای معاملات نفت برنت با ۰.۴ درصد کاهش، به ۹۴ دلار و ۴۳ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا تغییری نداشت و ۸۸ دلار و ۵۳ سنت در هر بشکه بود. از ابتدای هفته جاری تاکنون، نفت برنت ۷.۴ درصد و شاخص نفت آمریکا ۱۱ درصد رشد کرده که بهترین رشد هفتگی هر دو شاخص از زمان آغاز جنگ اوکراین در مارس است.
 آمریکا همه گزینه‌ها برای جلوگیری از افزایش قیمت نفت را بررسی می‌کند
جو بایدن از تصمیم کشورهای اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت ابراز ناامیدی کرد و رئیس جمهور آمریکا و مقامات دیگر اعلام کردند همه گزینه‌های ممکن را برای جلوگیری از افزایش قیمت‌ها، بررسی خواهند کرد.
به گزارش ایسنا، با وجود این اقدام اوپک پلاس، بایدن گفت که از سفر تابستان خود به عربستان سعودی که به خاورمیانه متمرکز بود، پشیمان نیست.اوپک پلاس روز چهارشنبه با کاهش بزرگ تولید نفت موافقت کرد. این تصمیم عرضه را در بازاری که هم اکنون نیز دچار محدودیت است محدودتر کرده و احتمالا، قیمت‌های بنزین را درست پیش از برگزاری انتخابات میان دوره ای آمریکا در نوامبر بالاتر می‌برد.بایدن در کاخ سفید در خصوص تصمیم اوپک به خبرنگاران گفت: ما در حال بررسی جایگزین‌هایی هستیم که می‌توانیم داشته باشیم. گزینه‌های زیادی وجود دارند اما هنوز تصمیم‌مان را نگرفته ایم.بایدن هفته جاری از دولت خود و کنگره خواست راه‌هایی را برای افزایش تولید انرژی آمریکا و کاهش کنترل اوپک بر قیمت‌های انرژی بررسی کنند. بعضی از گزینه‌های وی، شامل برداشت نفت بیشتر از ذخایر نفت استراتژیک یا بررسی محدودیت صادرات انرژی از سوی شرکت‌های آمریکایی است. بایدن در ژوئیه به عربستان سعودی رفت اما این سفر بدون توافق برای کمک گروه اوپک پلاس برای کاهش قیمت‌های بنزین بود که یک مشکل سیاسی مهم برای بایدن در آمریکا مانده است. بایدن در پاسخ به این پرسش که آیا از تصمیم خود برای رفتن به عربستان سعودی افسوس می‌خورد، گفت: این سفر فقط درباره نفت نبود.
پس از اینکه بایدن دستور یک سلسله برداشت از ذخایر نفت استراتژیک را صادر کرد، کاخ سفید در ماه‌های گذشته به دنبال کسب اعتبار برای کاهش قیمت‌های بنزین بود. تورم بالا، یک مشکل سیاسی برای رئیس جمهور آمریکا مانده و کاهش قیمت‌ها یک پیروزی مهم محسوب می‌شود. تصمیم اوپک پلاس این روند را ممکن است به مخاطره بیاندازد و به سود روسیه باشد که تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارد.بر اساس گزارش رویترز، برایان دیس، مشاوره اقتصادی بایدن در هواپیمای رئیس جمهوری به خبرنگاران گفت: ما بر این باوریم در دوره‌ای که اگر به تصویر انرژی جهانی، تصویر نفت، نگاه کنید، عدم عرضه، همچنان چالش مهمی محسوب می‌شود، چنین اقدامی غیر ضروری و غیرقابل توجیه است. آنچه رئیس جمهور به ما دستور داده و همچنان به همین منوال می‌ماند، خارج نکردن هیچ گزینه‌ای از روی میز است. ما به ارزیابی و مشاوره نزدیک با کنگره در خصوص مجموعه‌ای از مسائل در این باره ادامه می‌دهیم.