غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


با کاهش قابل‌توجه ارزش معاملات خرد، فعالان بازار سرمایه در پی خروج از بورس هستند

تالار شیشه‌ای رو به خاموشی

همدلی|  بیش از یک ساعت از آغاز بازار دیروز گذشته بود، اما روند معاملات به گونه‌ای پیش می‌رفت که به سختی نمادی سبز پوش در آن پیدا می‌شد. تا چشم می‌دید تنها  رنگ سرخ بود که جلب توجه می‌کرد؛ حدود 540 نماد در مدار منفی معامله شد و تعداد نمادهای منفی هم به کمتر از 100 رسید؛ بازاری که بی‌رمق‌تر از همیشه در حال سپری شدن بود و ارزش معاملاتش در ساعات ابتدایی فقط و فقط به 800 میلیارد تومان رسید. نماگرها یکپارچه نزولی بودند و شاخص کل افت قابل‌توجهی را تجربه کرد. ریزش بورس در اولین روز هفته در حالی بود که بهای دلار اما صعودی بود و با 32 هزار و 700 تومان روی میز معامله رفت. به نظر می‌رسد در سایه اتفاقات دو هفته اخیر در کشور، عملا اخبار و تحولات مربوط به برجام به حاشیه رفته و بازار سرمایه هم به حال خود رها شده است. به عقیده بسیاری از تحلیلگران یکی از عوامل اصلی و ریشه‌ای برای بروز برخی اتفاقات به تأثیرات مخرب تداوم تحریم‌ها بر اقتصاد و معیشت کشور بازمی‌گردد؛ معیشتی که بخش زیادی از آن هم به بازار سرمایه گره خورده است. هر چه هست به نظر می‌رسد کاهش ارزش معاملات با توجه به اخبار ناخوشی که از برجام رسیده، به راحتی ترمیم نمی‌شود. سوالات بی‌شماری درباره اوضاع بازار سرمایه با توجه به اوضاع اخیر شنیده می‌شود؛ اینکه رشد بورس با توجه به ریزش‌های چند سال اخیر نزدیک است؟ کارشناسان می‌گویند صعودی شدن بورس نیاز به دلایلی دارد که فعلا آن دلایل در بازار مشاهده نمی‌شوند. اما از آنجا که بازار مدت‌ها منفی بوده، می‌توان انتظار یک رشد موقت را داشت که این رشد به معنای پایان رکود بازار سهام و ثبت سقف‌های جدید در شاخص‌ها نیست. آن‌طور که آگاهان اقتصادی اوضاع اخیر این بازار را تحلیل می‌کنند، فعلا بورس شرایط مساعدی ندارد. با اینکه در اواخر هفته گذشته وضعیت نسبتا خوب بود و شاخص‌ها رشد کردند، اما نمی‌توان نسبت به شرایط کلی بازار بی‌اعتنا بود و آن را نادیده گرفت.تحت چنین شرایطی کارشناسان می‌گویند فعلا اوضاع بورس به این شکل است که بازار حال خوشی ندارد، ابهامات درباره مسائل مختلف و مرتبط با بازار سهام زیاد هستند و نگرانی‌هایی درباره دخالت‌های ناگهانی دولت در وضعیت شرکت‌ها وجود دارد.جدا از تمام این مسائل گفته می‌شود نقدینگی موجود در بازار سهام به حدی کاهش یافته که توان بالا بردن بازار را ندارد. شرایط کلی بازار سرمایه ایران و ابهامات موجود، طی دو سال گذشته به مرور سرمایه‌گذاران را به این نتیجه رسانده که بهتر است پول خود را از این بازار خارج کرده و وارد سایر بازارها شوند. 
 کاهش ارزش معاملات خرد به راحتی ترمیم نمی‌شود
کارشناسان بازار سرمایه می‌گویند این اتفاقی نیست که یکی دو روزه رخ داده باشد و برای از بین رفتن آن هم نیاز به زمان زیادی است. با این حساب کاهش ارزش معاملات خرد که یکی از عوامل اصلی رکود بازار سهام محسوب می‌شود، به راحتی ترمیم نمی‌شود و برای بهبود وضعیت آن نیاز به زمان طولانی است. اما همچنان گفته می‌شود که در کوتاه مدت، انتظار یک رشد از بازار سهام وجود دارد. این رشد چه در این هفته آغاز شود چه پس از آن، خیلی از زمان فعلی دور نیست چراکه مدت زمان منفی بودن بازار طولانی شده و همین روزهاست که یک نوسان رو به بالا رخ دهد. با این حال از این نوسان رو به بالا نمی‌توان انتظار داشت که حتما آغازگر یک موج صعودی قدرتمند جهت ثبت سقف‌های بالاتر در شاخص کل باشد. واقیعت این است که ارزش معاملات خرد در روز چهارشنبه گذشته کمتر از 2100 میلیارد تومان بود و با این رقم، انتظار رشد بزرگ بورس، دور از واقعیت است. اما رشدی در حد 100 الی 200 هزار واحد برای شاخص کل، محتمل به نظر می‌رسد.فعلا تنها امیدواری همین است که شاخص در شکستن محدوده حمایتی ناموفق عمل کرده باشد و یک شکست غیرواقعی رخ داده باشد که این عامل بتواند شاخص را تا حدودی به سمت بالا برگرداند. با این شرایط برای بازار امروز رشد شاخص‌ها را می‌توان متصور بود که اگر این رشد همراه با افزایش ارزش معاملات نباشد، تداوم نخواهد یافت.
 شاخص بورس منفی شد
شاخص کل بورس تهران دیروز با ١۵ هزار و ۶۸۴ واحد کاهش، در ارتفاع یک ‌میلیون و ۳۳۰ هزار واحدی ایستاد. شاخص هم‌وزن با ۶ هزار و ۳۶۰ واحد کاهش به ٣۸۶ هزار و ۱۳۷ واحد و شاخص قیمت با سه هزار و ۸۰۳ واحد افت به ٢٣۰ هزار و ۹۲۶ واحد رسید.شاخص بازار اول، ١۷ ‌هزار و ۲۶ واحد و شاخص بازار دوم، ١۴ ‌هزار و ۹۲۱ واحد کاهش را ثبت کرد. دیروز در معاملات بورس تهران، بیش از پنج میلیارد و ۴۲۱ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۳۳ هزار و ۱۷ میلیارد ریال معامله شد.همچنین صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با یک هزار و ۱۷۱ واحد، بیمه دانا (دانا) با ۴۸ واحد، انتقال داده‌های آسیاتک (آسیتک) با ۳۱ واحد، نفت سپاهان (شسپا) با ۲۵ واحد و سیمان اصفهان (سصفها) با ۲۴ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس همراه شدند.در مقابل فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با یک هزار و ۵۵۰ واحد، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) با یک هزار و ۷۱ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با یک هزار و ۶۳ واحد، پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۸۵۸ واحد، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) با ۸۲۶ واحد و ایران خودرو (خودرو) با ۷۳۷ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس داشتند.بر پایه این گزارش، امروز نماد سایپا (خساپا)، ایران خودرو (خودرو)، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو (خگستر)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر)، پالایش نفت اصفهان (شپنا) و بورس کالای ایران (کالا) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.گروه خودرو هم در معاملات دیروز صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه یک میلیارد و ۳۲۱ میلیون برگه سهم به ارزش سه هزار و ۶۳۵ میلیارد ریال دادوستد شد.
 آخرین وضعیت شاخص فرابورس
شاخص فرابورس نیز دیروز بیش از ۲۰۱ واحد کاهش داشت و به ۱۸ هزار و ۱۶۰ واحد رسید.در این بازار بیش از سه میلیارد و ۲۶۶ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات دیروز فرابورس بیش از ١۴۷ هزار و ۱۲۸ نوبت بود.تولید نیروی برق دماوند (دماوند)، بهمن‌دیزل (خدیزل)، صنعتی مینو (غصینو)، تهیه توزیع غذای دنا آفرین فدک (گدنا) تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند و همچنین پلیمر آریا ساسول (آریا)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، پالایش نفت شیراز (شراز)، پتروشیمی تندگویان (شگویا)، فرابورس ایران (فرابورس) و سنگ‌آهن گهرزمین (کگهر) تاثیر منفی بر این شاخص داشتند.