غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


چرا برخی نگران تحرکات رئیس سابق مجلس هستند؟

خبرسازی برای علی لاریجانی

همدلی| علی لاریجانی بعد از سال‌ها فعالیت در سمت‌های مختلف و مهم نظام حالا در جایی است که خیلی شاید انتظارش نمی‌رفت. او برخلاف بسیاری از سیاستمداران اصولگرا به ناگهان بدون آنکه اتفاق خاصی افتاده باشد از میدان سمت‌های رسمی خارج شد و عملاً الان در عرصه سیاست سمت مهم و اجرایی ندارد. این اتفاق را شاید بسیاری پیش‌بینی نمی‌کردند. کمتر کسی تصورش را می‌کرد که قرار است علی لاریجانی به‌عنوان یک چهره مهم و تأثیرگذار نظام جمهوری اسلامی با سابقه اصولگرایی مانند سایر سیاستمداران خیلی بی‌سروصدا و به‌یک‌باره از عرصه سیاست رسمی کنار برود. ولی این اتفاق افتاد. زمانی که لاریجانی عزمش را برای انتخابات ریاست جمهوری جزم کرد به ناگهان با سد شورای نگهبان مواجه شد.
 اتفاقی که حتی رهبر انقلاب هم نسبت به آن معترض شد. رهبر انقلاب در یکی از سخنرانی‌های خود از ضایع شدن حقوق برخی از کاندیداها سخن گفتند که بسیاری آن را اشاره به مسئله رد صلاحیت علی لاریجانی دانستند؛ اما به‌هرحال این هم تأثیری در خارج شدن لاریجانی از گردونه انتخابات نداشته است. در یک سال گذشته لاریجانی فعالیت محسوسی در عرصه سیاست نداشته است، حتی در مقایسه با حسن روحانی او انزوای بیشتری اتخاذ کرده است. روحانی نشان داده که با همکاری اعضای هیأت دولت سابق برنامه دارد که کم‌کم فعالیت‌های سیاسی خود را افزایش دهد و در همین مسیر هم گام برمی‌دارد، باوجوداینکه روحانی رسماً از عرصه سیاست رسمی ایران کنار زده‌شده است. او برخلاف محمود احمدی‌نژاد به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام درنیامد. بسیاری این اتفاق را حذف روحانی و عدم مقبولیت او در حاکمیت می‌دانند. به‌هرحال این‌ها باعث نشده که روحانی وارد انزوای سیاسی شود و با افتتاح رسمی یک دفتر سیاسی فعالیت‌های خود را حتی علنی‌تر کرده است؛ اما در مقابل علی لاریجانی همچون او چنین تحرکاتی نداشته است. بااین‌حال زمزمه‌های مختلفی درباره آینده سیاسی علی لاریجانی وجود دارد و بیش از همه این اصولگرایان و حامیان دولت رئیسی هستند که از این مسئله نگران به نظر می‌رسند.
ازجمله این نگرانی‌ها نقش‌آفرینی لاریجانی برای انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی است. اصولگرایان تلاش می‌کنند در اخبار مختلف این موضوع را منعکس کنند. به‌طور مثال چندی پیش خبرگزاری فارس که نوشته بود: «به نظر می‌رسد تشکیلات جبهه اصلاحات به ریاست بهزاد نبوی نگاهی به علی لاریجانی برای انتخابات ریاست جمهوری آینده دارد. البته عضو جبهه اصلاحات ایران (نهاد اجماع‌ساز سابق اصلاح‌طلبان) می‌گوید شاید به علی لاریجانی به‌عنوان یک گزینه در مواقع اضطرار رجوع شود، اما علی صوفی وزیر دولت اصلاحات می‌گوید: برخی از گروه‌های اصلاح‌طلب می‌خواهند یک اصولگرا مثل لاریجانی را بیاورند و از او سهم بگیرند و به همین دلیل می‌خواهند فعالیت جبهه اصلاحات ادامه یابد. وی ادامه می‌دهد: جریانی که می‌خواهد حضور بی‌قیدوشرط در انتخابات داشته باشد به دنبال این است تا فردی را جایگزین رئیسی کند و به عبارتی مجدانه به دنبال بازپس‌گیری دولت هستند و به دنبال یک شخص اصلاح‌طلب هم نیستند.»
آنان از یک‌سو این نگرانی را نشر می‌دهند ولی از سوی دیگر حضور لاریجانی در انتخابات را تکذیب می‌کنند. مثلاً محمدعلی پور مختار از فعالان سیاسی اصولگرا دراین‌باره گفته بود: «با توجه به عدم کاندیداتوری آقای لاریجانی برای انتخابات مجلس یازدهم بعید می‌دانم او به انتخابات مجلس دوازدهم نیز ورود کند اما به‌عنوان یک شخصیت سیاسی اثرگذار می‌تواند در رقابت سیاسی پیش رو نقش‌آفرین باشد.» بااین‌حال همه آنان نگران هستند که لاریجانی میدان‌داری کند و رهبری یک جریان را به دست بگیرد. پور مختار تأکید کرده: «احتمال ایفای نقش لیدری علی لاریجانی برای اصولگرایان سنتی وجود دارد، می‌تواند این نقش‌آفرینی برای گردهم آوردن نیروهای اعتدالی (نه از نوع حسن روحانی) و اصولگرایان سنتی انجام شود. در واقع بدون محدود شدن به طیف خاصی، استفاده از تمام نیروهای توانمند در عرصه‌های اجرایی و سیاسی می‌تواند هدف آقای لاریجانی باشد. او ظرفیت و توان این کار را دارد و می‌تواند در این عرصه نیز موفق شود. آقای لاریجانی نگاه ولایتمداری و ولایت‌پذیری‌اش را بعد رد صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری اثبات کرد. مقام معظم رهبری هم خیلی صریح از این تصمیم شورای نگهبان گلایه کردند و از این شورا خواستند که این مسئله را جبران کند. ضمن آنکه رهبر انقلاب در احکام جداگانه آقای لاریجانی را به‌عنوان مشاور خود، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو شورای انقلاب فرهنگی منصوب کردند. آقای لاریجانی دارای یک ظرفیت قوی است. خودش فردی بسیار خوش‌فکر، فعال و توانمند است بنابراین می‌تواند سردمدار یک جریان جدید باشد.»
حالا در میان همه این تحلیل و تفسیرها از علی لاریجانی به‌تازگی یک خبری منتشرشده است. در شبکه‌های اجتماعی برخی از انتصاب علی لاریجانی، نماینده سابق قم و رئیس سابق مجلس شورای اسلامی به ریاست هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه خبر می‌دهند. رئیس این هیات از طرف رهبر انقلاب منصوب می‌شود و رئیس قبلی این هیات مرحوم آیت‌الله محمود هاشمی شاهرودی بود و پس از فوت او فرد دیگری برگزیده نشده بود.
این خبر در حالی منتشر می‌شود که برخی در شبکه‌های اجتماعی یادآوری کردند که لاریجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400 درحالی‌که یکی از گزینه‌های جدی ریاست‌جمهوری بود به دلیل برخی حواشی ازجمله حضور دختر و دامادش در خارج از کشور از طرف شورای نگهبان تایید صلاحیت (به گفته شورای نگهبان صلاحیت او احراز) نشد.
هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه 3 مرداد 1390 و با بالا گرفتن اختلافات بین دولت محمود احمدی‌نژاد با مجلس شورای اسلامی به ریاست علی لاریجانی و قوه قضاییه با ریاست آیت‌الله صادق آملی لاریجانی تشکیل شد.
واکنش دفتر لاریجانی
انتشار گسترده این خبر در شبکه‌های اجتماعی واکنش‌های زیادی داشت و خیلی از فعالان سیاسی شروع به تحلیل و تفسیر آن کردند؛ اما این خبر خیلی تداوم نداشت. دفتر علی لاریجانی به انتشار شایعه انتصاب وی به‌عنوان رئیس هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوا واکنش نشان داد. پیگیری‌ها از دفتر علی لاریجانی حاکی از آن است که منبع این خبر موثق نیست و صرفاً در فضای مجازی و کانال‌های خبری پخش‌شده است. دفتر وی نفیاً و اثباتاً این خبر را نه تایید کرد و نه تکذیب و انتشار آن را «شیطنت رسانه‌ای» دانست.
تسنیم نوشت: «برخلاف اخبار منتشرشده در برخی کانال‌های خبری مبنی بر انتصاب علی لاریجانی به‌عنوان رئیس هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه، این خبر صحت ندارد و آقای لاریجانی در حال حاضر به چنین عنوانی منصوب نشده است. پس از اتمام دوره ریاست علی لاریجانی در مجلس شورای اسلامی، رهبر معظم انقلاب طی حکمی در تاریخ ۸ خرداد ۱۳۹۹ وی را به‌عنوان مشاور رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کردند؛ بر همین مبنا دفتری نیز در یکی از طبقات ساختمانی که بر سر در آن تابلو «هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه» نصب است، به وی داده شد و احتمالاً یکی از ریشه‌های انتشار چنین خبر نادرستی نیز همین حضور هرازگاه وی در این ساختمان بوده است. پیشتر علی لاریجانی به‌واسطه مسئولیتی که در ارتباط با پیگیری سند راهبردی ایران و چین از طرف دولت روحانی داشت، معمولاً در یکی از ساختمان‌های وزارت‌خارجه در نیاوران حضور می‌یافت، اما بعد از واگذاری این سمت، بیش‌ازپیش به دفتر خود مستقر در یکی از طبقات ساختمان هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه مراجعت و در این دفتر، جلسات خود را برگزار می‌کند. همچنین، جلسات هیات عالی حل اختلاف قوا بعد از سال ۹۷ و بعد از درگذشت آیت‌الله شاهرودی (رئیس فقید این هیات) به‌طور منظم برگزار می‌شود و قائم به شخص و رئیس نیست».