غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


اطمینان خاطر عجیب یک مسئول به مردم:

نگران نباشید مصرف گوشت الاغ و اسب زیاد نیست!

همدلی|  فاطمه آقایی‌فرد: دیروز خبر عجیبی درباره عرضه گوشت در کشور منتشر شد که اذهان عمومی را درباره امنیت غذایی نگران‌ کرد؛ «عرضه گوشت اسب و الاغ در کشور صحت دارد ولی میزان عرضه نگران‌کننده نیست؛» این جمله را رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور در مراسم افتتاحیه بیست و یکمین نمایشگاه بین‌المللی دام، طیور و آبزیان درباره مباحث مطرح‌شده مبنی بر عرضه گوشت تک سم‌ها ازجمله اسب و الاغ مطرح کرد و گفت: «بر اساس گزارش‌هایی که به ما رسیده، این مسئله صحت دارد، اما میزان آن در حدی نیست که مردم بخواهند نگران شوند. حامد زارعی حتی دلیل اصلی این موضوع را افزایش قیمت گوشت عنوان کرد و گفت این موضوع باعث شده برخی از این تخلفات به‌صورت قارچ‌گونه رشد کنند. در روزگاری که قیمت هر کیلو ران و راسته گوسفندی در بازار ۱۸۹هزار تومان و گوساله ۲۲۵هزار تومان گزارش می‌شود، به نظر می‎رسد مصرف گوشت‌ با بحران جدیدی مواجه شده که این بار نه‌فقط معیشت که امنیت غذایی را زیر سوال برده است. اگرچه به گفته رئیس سازمان دامپزشکی کشور، مصرف این قبیل از گوشت‌ها آن‌قدری زیاد نیست که نگران‌کننده باشد، اما سوالی که می‌توان مطرح کرد این است که در روزگاری که امنیت غذایی مردم فراهم نشده و هیچ سیاستی درباره ابهامات روی کار نیامده، چطور می‌توان از نگران نشدن اذهان عمومی صحبت کرد. امنیت غذایی در زمینه گوشت تنها موضوعی نیست که این‌روزها با نگرانی اذهان عمومی مواجه شده، بارها گزارش‌ها در زمینه آلودگی شیرهای محلی به وایتکس، وجود پنبه در تن‌ماهی، وجود پالم در لبنیات و ...، شنیده‌شده، اما هیچ شفاف‌سازی در این زمینه صورت نگرفته و موضوع امنیت غذایی همیشه در سایه قرارگرفته است. چیزی که از نگاه بهارستانی‌ها هم دورمانده و اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس هم درباره ابهامات مطرح شده هیچ اقدامی انجام نداده‌اند. این اولین باری نیست که موضوع عرضه گوشت اسب و الاغ در کشور خبرساز می‌شود، در سال‌های اخیر و با افزایش قیمت گوشت گوسفند و گوساله بارها گزارش‌ها از کشف لاشه اسب و الاغ شنیده شده و برخوردهای پلیسی دراین‌باره بارها خبرساز شده، اما بااین‌همه نه بهارستانی‌ها و نه اعضای دولت در زمینه ایجاد امنیت غذایی کالاهای اساسی اقدامی انجام نداده‌اند. لازم به یادآوری است که در چند روز اخیر گزارش‌هایی هم از توصیه‌های کارشناسی در زمینه مصرف حشرات خوراکی منتشر شده که گویای وجود بحران در بازار گوشت گوسفند و گوساله است. هر چه هست حالا هم‌زمان با گزارش‌هایی مبنی بر کاهش مصرف گوشت، یک مقام دامپزشکی از مصرف گوشت اسب و الاغ خبر داده؛ گزارشی که در پی کاهش ماهانه 15 تا 20درصدی مصرف گوشت در میان خانوارهای ایرانی خبر داده است. در سال‌ها و ماه‌های اخیر به دلیل مشکلات معیشتی اقشار ضعیف و حتی متوسط جامعه، میزان مصرف گوشت در میان خانوارها تا حدی کاهش‌یافته که حتی گفته می‌شود بسیاری از دهک‌های درآمدی پایین دیگر خرید گوشت را برنامه غذایی خود حذف کرده‌اند.
 تورم و سفره اقشار ضعیف
چند هفته پیش مرکز آمار تورم سالانه در مرداد را در حالی اعلام کرد که هشدارهای کارشناسی درباره تبعات تورم بر معیشت اقشار ضعیف شنیده شد؛ چیزی که نه با واکنش رسمی بهارستانی‌ها همراه شد و نه سیاستی برای جلوگیری از عمیق‌تر شدن این بحران از سوی اعضای کابینه دولت روی کار آمد. بر این اساس نرخ تورم سالانه مرداد ۱۴۰۱ برای خانوارهای کشور به ۴١,۵درصد رسید که نسبت به همین بازه در ماه قبل، یک درصد افزایش را نشان می‌دهد. افزایش تورم کالاهای اساسی در حالی است که بارها کارشناسان تغذیه نسبت به کاهش سرانه مصرف کالاهای اساسی در ایران و به خطر افتادن امنیت غذایی ایرانیان هشدار داده‌اند. حالا اما در حالی تورم خوراکی‌ها رو به افزایش است که تاکنون بارها کارشناسان تغذیه نسبت به خطر افتادن امنیت غذایی ایرانیان هشدار داده‌اند. سال گذشته اسماعیل حاتمی، کارشناس صنعت لبنیات هم به ایسنا گفت: «سرانه مصرف شیر در دنیا ۱۱۳کیلوگرم برای هر نفر در سال است. درحالی‌که این سرانه در کشور ما به عددی کمتر از ۸۰کیلوگرم می‌رسد.» لازم به یادآوری است که تورم سالانه مردادماه خوراکی در بخش لبنیات حدود ۷۰درصد بود. این در حالی است که سال گذشته این شاخص ۶۶٫۵درصد بود. به عبارتی حالا احتمال کاهش مصرف لبنیات در ایران بیشتر قوت می‌گیرد. در گروه کالاهای خوراکی اساسی، تورم سالانه مرداد در گروه نان و غلات هم رقم قابل‌توجهی بود؛ حدود ۶۳درصد. درحالی‌که در بازه مشابه سال گذشته این شاخص ۵۵درصد بود. به عبارتی هشت درصد افزایش.
 کاهش مصرف کالاهای خوراکی با افزایش تورم
پیش‌ازاین جلال‌الدین میرزای، رئیس انجمن تغذیه ایران به تجارت‌نیوز گفت: «بارها با مسئولان برای امنیت غذایی در ایران مکاتبه داشتیم. در این اوضاع اقتصادی کشور، یکی از حوزه‌هایی که به‌شدت آسیب دید، امنیت غذایی است.» رئیس انجمن تغذیه ایران گفت: «مصرف سرانه گوشت، لبنیات و این دست اقلامی که بسیار گران شدند، آسیب جدی دید.» این گفته‌های رئیس انجمن تغذیه ایران مربوط به سال گذشته بود. حالا باید دید در نیمه دوم سال و با افزایش قیمت کالاهای خوراکی، مصرف سرانه کالاهای اساسی چقدر کاهش می‌یابد. کالاهایی که گاهی تا ۳۰۰درصد هم افزایش قیمت داشتند؛ مانند روغن. البته راهکار دولت برای تأمین برخی از کالاهای اساسی توزیع کالابرگ است. پیش‌تر محمدصادق مفتح، قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در یک برنامه رادیویی گفت: «یکی از طرح‌های دولت این است که به‌جای پول نقد، یارانه را در قالب کالای ارزان عرضه کند تا مطمئن شویم میزان گوشت، شیر و… که بر اساس استانداردهای بهداشتی، یک خانواده باید دریافت کند، دریافت کرده‌اند.» حالا هم کار به‌جایی رسیده که مصرف گوشت الاغ و اسب در حال عادی‌سازی است. آیا زمان آن نرسیده که بهارستانی‌ها در ازای دریافتی‌های ماهانه‌ای که از منابع ملی دارند در این زمینه اقدام کرده و اوضاع امنیت غذایی را از سایه به روشنایی بیاورند؟