غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تیغ نظارت مجلس بر کابینه کند شده است

افشاگری یک نماینده علیه وزیر راه

همدلی|  شواهد و قرائن نشان می‌دهد اگرچه مجلس شورای اسلامی عزم جدی برای نظارت بر کابینه سید ابراهیم رئیسی ندارد، اما شرایط به‌گونه‌ای پیش می‌رود که وزرای دولت رئیسی هرکدام کم‌کم دچار مسائلی می‌شوند و حضورشان در دولت کمرنگ می‌شود. مسائلی که حتی ممکن است به حذف آنان از کابینه منجر شود. تا الان تنها یک وزیر یعنی وزیر کار از میدان خارج‌شده است. هنوز هم دولت جایگزینی برای او به مجلس معرفی نکرده است. قرار بود وزیر کار از سوی مجلس استیضاح شود اما با فشار دولت و همکاری محمدباقر قالیباف با رئیس‌جمهوری درنهایت باعث شد که به‌جای استیضاح، دولت از استعفا استفاده کند و به‌این‌ترتیب بدون آنکه نمایندگان رسماً نقشی ایفا کنند کابینه یک وزیر خود را از دست داد و این بیشتر نشان داد که توان نمایندگان برای نظارت بر دولت و عملکرد وزرا کاسته شده است و نمایندگان مجلس توان استفاده از ابزارهای قانونی خود را برای این کار ندارند.
دیروز یک نماینده مجلس در توییتر درباره رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی دست به افشاگری زد. اردشیر مطهری نماینده گرمسار در مجلس نوشت: «شنیدید میگن مشاور عالی و بازرس ویژه رستم قاسمی بازداشت شد؟! مأموران وزارت اطلاعات، قاسم مکارم شیرازی را دقیقاً سر قراری که برای دریافت رشوه به‌صورت یورو ترتیب داده بود، دستگیر کرده‌اند. از آن روز هم رستم قاسمی کمردرد گرفته، بستری‌شده. حالا کجا بستری‌شده نمی‌دونم. میگن دیگه، ما نمیگیم. رستم خان، شفاف سازی کن لطفا! از آقازاده چه خبر؟ از جعفری و درویش زاده چه خبر؟ از تربتی و یوسف پورآذر در خصوص زمین‌های پردیس بومهن چه خبر؟»
این در حالی است که معاون پارلمانی رئیس‌جمهوری روایت دیگری از این ماجرا دارد. حسینی چند روز پیش درباره بازداشت اخیر یکی از مسوولان وزارت راه به ایسنا گفته بود: «با هر فرد متخلفی در هر وزارتخانه‌ و دستگاهی برخورد خواهد شد. افراد دیگری هم بوده‌اند که وقتی تخلف آن‌ها برای دولت مشخص‌شده، برکنار شده‌اند و دستگیری این فرد ربطی به اینکه رستم قاسمی در محل کار حاضر نشده، ندارد.»
سید محمد حسینی که به مناسبت هفته دولت درباره احتمال تغییر در کابینه و احتمال برکناری یا استعفای رستم قاسمی، اظهار کرد: «از ابتدای تشکیل دولت عده‌ای شروع کردند به گمانه‌زنی و هر از چندی برای خودشان لیست می‌دادند که این افراد می‌خواهند تغییر کنند، ولی دیدیم که در این یک سال این شایعات تحقق نیافت. اخیراً هم این بحث‌ها دوباره درباره افراد گوناگون در فضای مجازی مطرح‌شده که سخنگوی دولت اعلام کرد این ادعاها صحت ندارد. در مورد گمانه‌زنی جابجایی مسئولان، یکی از استانداران می‌گفت در خبرسازی‌های خود گزینه‌های جایگزین من را هم اعلام کرده‌اند و طرفداران آن‌ها با هم بحث می‌کنند که کدام‌یک رجحان دارد. درحالی‌که اصلاً بحث جابجایی مطرح نبود که من به وزیر کشور گفتم بهتر است که با قاطعیت این شایعات تکذیب شود، ایشان هم تکذیب کردند که تزلزل در مدیریت استان به وجود نیاید. به این‌گونه خبرها و گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای که منبع معتبر هم ندارند، نباید اعتنا کرد و البته دولت بدون توجه و سرگرم شدن به حواشی برای خدمت بیشتر تلاش می‌کند.»
معاون پارلمانی رئیس‌جمهور همچنین با اشاره به اینکه اخیراً با معاون پارلمانی وزارت راه و شهرسازی صحبت داشته‌ام، تصریح کرد: «وی به بنده گفت مهندس رستم قاسمی به خاطر مشکل جسمی و عمل پزشکی در سر کار حاضر نشده و همین موجب بروز شایعاتی شده، اما برخی نمایندگان هم به دیدار وی رفته‌اند و ایشان به کار خود ادامه خواهند داد.»
باوجوداین تناقض در روایت‌ها و افشاگری نماینده مجلس، تاکنون هیچ نماینده‌ای حاضر نشده رسمی درباره آن در صحن علنی مجلس صحبت کند یا طرح یا استیضاحی را درباره قاسمی به جریان بیندازد. همین هم موضوع بحث مردم در شبکه‌های اجتماعی بود. وقتی مطهری این موضوع را علنی کرد مردم از او پرسیدند چرا به‌عنوان یک نماینده از ابزار قانونی خود درباره قاسمی استفاده نمی‌کند.
موضوع تنها به وزیر راه ختم نمی‌شود درباره سایر وزرا هم بحث‌هایی هست که البته با شرایط کنونی به نظر می‌رسد به سؤال یا استیضاح ختم نشود. دیروز یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس از طرح سؤال از وزیر کشاورزی و تحقیق و تفحص از تعاون روستایی در پرونده واردات نهاده‌ها توسط شرکت آریو تجارت سهیل خبر داد.
علیرضا عباسی نماینده کرج و عضو کمیسون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایلنا، در پاسخ به سوالی درباره «آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده آریو تجارت سهیل و نظارت کمیسیون کشاورزی بر این مسئله و اینکه آیا تاکنون وزیر یا معاونان وزیر برای گزارش به کمیسیون آمده‌اند یا خیر»، گفت: «پس‌ازاینکه سیاست اصلاح نحوه پرداخت ارز ترجیحی اصلاح شد، قیمت نهاده‌ها در داخل کشور تحت تأثیر این سیاست افزایش پیدا کرد. به همین علت در وزارتخانه یک برنامه‌ای داشتند که فرآیند واردات نهاده‌ها را از آن حالت انحصاری که وجود داشت، خارج کنند. در واقع نیت مسئولان این امر نیت خوبی بود اما آنچه در عمل اتفاق افتاد و مشاهده کردیم با آن نیتی که داشتند خیلی هم‌خوانی نداشت.»
وی ادامه داد: «علت اینکه معتقدم هم‌خوانی میان نیت و آنچه در عمل اتفاق افتاد وجود نداشت این است که در این مسیر مجموعه‌ای را متولی این کار کردند که تا قبل از این هیچ سابقه‌ای در واردات نهاده نداشته است. آن هم در یک مقیاس بالا، مثلاً یک موقعی می‌گوییم یک مجموعه‌ای ۱۰هزار تن، ۵۰هزار تن یا ۱۰۰هزار تن نهاده وارد کرده و تجربه‌اش را دارد و سازوکار این اتفاق را می‌شناسد، خب این یک حرف دیگری است اما مجموعه‌ای هیچ تجربه‌ای ندارد و شما می‌آیید کار را به آن محول می‌کنید آن هم در حد واردات ۵۰۰هزار تن نهاده.»
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس خاطرنشان کرد: «نتیجه این می‌شود که مردم رفتند در بازارگاه برای نهاده ثبت سفارش کردند، پولش را پرداخت کردند و دو ماه هیچ نهاده‌ای تحویل نگرفتند، این کل موضوعی بود که در رابطه با آریو تجارت سهیل وجود دشت. وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه توجیهاتی داشت ولی این توجیهات اصلاً پذیرفتنی نبود بالاخره مردم مبلغی را واریز کردند، ۲-۳ماه گذشته و گرمی نهاده اینجا وارد نشده است. ما در این زمینه دعوت به حضور در کمیسیون کردیم که آمدند و توضیحاتی دادند ولی توضیحات برای ما قابل‌قبول نبود. مجموعه بازرسی و دستگاه‌های دیگر دارند این مسئله را پیگیری می‌کنند، آن‌ها هم تا آنجایی که بنده اطلاع دارم از این توضیحات قانع نشدند.»
نماینده مردم کرج در مجلس تصریح کرد: «در نتیجه این کار یک کار ایرادداری بود و ما هم به این رسیدیم که این کار ایراد داشت. درست است که شاید با نیتی بود که ما هم می‌گوییم نیت خوبی بود اما محقق نشد. درهرصورت ایراد وجود داشته و در آینده اگر می‌خواهد چنین اتفاقی برای شکستن انحصار رقم بخورد، باید کار اصولی پیش برود نه اینکه شما دوباره یکی دیگر را بیاورید و تخلف دیگری انجام شود. به‌این‌علت که هنوز کار انجام‌نشده و آن نهاده‌هایی که باید می‌آمده و به دست مردم می‌رسیده، نرسیده است.»
عباسی در پاسخ به این سؤال که تصمیمی بر طرح سؤال یا تحقیق و تفحص در این مسئله اتخاذشده است یا خیر؟، عنوان کرد: «از وزیر طرح سؤال کردیم در این زمینه و همین‌طور تحقیق و تفحص نیز از مجموعه تعاون روستایی و مجموعه پشتیبانی امور دام مطرح‌شده است و در هر دو قسمت این کار دارد پیش می‌رود.»
البته تلاش‌های دیگری هم برای استیضاح وزرای دیگر در جریان است که تابه‌حال هیچ‌کدام به نتیجه نرسیده است. صدیف بدری، نماینده اردبیل و یکی از استیضاح‌کنندگان وزیر صمت در رابطه با پایان مهلت دوماهه مجلس به دولت در خصوص استیضاح وزیر صمت و تفکیک این وزارتخانه، گفت: «ما از دولت در این خصوص گله‌مند هستیم، من فکر می‌کنم دولت اراده‌ای برای تفکیک وزارتخانه ندارد.» نماینده مردم اردبیل ادامه داد: «طی این دو ماه ما چیزی از رفع ایرادات و مشکلات در این وزارتخانه ندیدیم. البته احتمال می‌دهم که طی هفته جاری وضعیت وزارت صمت تعیین تکلیف شود اما اگر چنین نشد بحث استیضاح مجدداً به جریان خواهد افتاد.»
سید محمد حسینی، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور است که وظیفه ارتباط دولت با نمایندگان مجلس شورای اسلامی را در دولت سیزدهم به عهده دارد. حسینی در پاسخ به سؤالی درباره استیضاح‌های مطرح در راهروهای مجلس، گفته: «تاکنون حدود ۱۰مورد استیضاح مطرح‌شده که همه آن‌ها با گفت‌وگو و هماهنگی مجلس و دولت به مرحله اعلام وصول نرسیده است.»
حسینی در پاسخ به این سؤال که «اکنون وضعیت استیضاح‌ها در مجلس چگونه است؟» گفت: «اکنون استیضاح خیلی مهم یا جدی نداریم که مطرح باشد، موضوعاتی درباره وزیر راه و آموزش‌وپرورش بود که تا حدودی حل‌شده است و منتج به استیضاح نخواهد شد.»