غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


دلار در مدار نوسان

همدلی| دلار همچنان در جریان بحث‌های سیاسی در کانال نوسانی قرار گرفته و تحلیل‌ها درباره چشم‌انداز این ارز داغ‌تر شده. عده‌ای می‌گویند دولت سیزدهم در افزایش قیمت دلار هم رکورد زده، این در حالی است که به باور عده‌ای دیگر ریزش این ارز در روزهای آینده بعید به نظر نمی‌رسد. آن‌طور که گزارش اخیر ایرنا نشان می‌دهد رشد قیمت دلار در سال اول دولت رئیسی، بیش از رشد نرخ دلار در یک سال اول دولت‌های قبلی بوده؛ در گزارش ایرنا آمده که نرخ دلار در ابتدای دولت رئیسی (نیمه مرداد ۱۴۰۰)، ۲۵هزار و ۵۳۰ تومان بود و در انتهای تیرماه امسال یعنی نزدیک به یک سال بعد، به ۲۹۸۹۳تومان رسیده است. این رسانه دولتی سپس نرخ دلار در ابتدا و انتهای دولت‌های قبلی را مقایسه کرده و نتیجه گرفته دولت رئیسی بهترین عملکرد را در حفظ ارزش پول داشته است! این مقایسه موردتوجه بسیاری از روزنامه‌ها قرار گرفته که گفته می‌شود مقایسه باید در دوره‌های زمانی مشابه انجام شود و نمی‌توان یک سال را با هشت سال مقایسه کرد. کامران سلطانی‌زاده، دبیرکل کانون صرافان هم  درباره وضعیت بازار ارز به خبرآنلاین می‌گوید: «از ماه‌های گذشته به دلیل باز شدن دست صرافی‌ها در خریدوفروش ارز، یک مقدار بازار روند نزولی به‌طور طبیعی به خود گرفته است.» وی می‌افزاید: «در حال حاضر خیلی از فروشنده‌های ارز می‌توانند ارز خود را به صرافی‌ها بفروشند؛ مثل صادرکنندگان عمده و مردم نیز نیاز خود را از صرافی‌ها برطرف کنند.» وی تأکید می‌کند: «علت کاهش نرخ ارز هم همین ورود صرافی‌ها به چرخه معاملات توافقی بود که بر اساس تصمیم بانک مرکزی اتفاق افتاد و تصمیم به‌جایی هم بود.»
 نوسانات نرخ ارز تا کجا ادامه دارد؟
دبیرکل کانون صرافان در ادامه درباره نوسانات نرخ ارز گفت: «همان‌طور که می‌دانید نوسان ارز بسیار با شاخصه‌های سیاسی ارتباط دارد؛ تا جایی که طی هفته‌های گذشته شاهد بودیم دلار تا نزدیک کانال ۲۷هزار تومان هم رفت.»
وی می‌افزاید: «این کاهش به دلیل تحولات سیاسی و مذاکرات وین اتفاق افتاد، اما پس‌ازآن به دلیل این‌که برجام به هاله‌ای از ابهام رفت و مذاکرات طولانی شد، یک مقدار بازار واکنش منفی نشان داد؛ اما در کل در دو ماه گذشته بازار با ورود صرافی‌ها به معاملات توافقی، ثباتی را پیداکرده است و در این ثبات هم بین یک تا سه درصد نوسان طبیعی است.»
دبیرکل کانون صرافان عنوان می‌کند: «در حال حاضر به جهت این‌که ابهام در برجام به وجود آمده، دوباره قیمت‌ها در کانال ۲۹هزار تومان قرار گرفته است؛ اما یک خبر خوش این است که صرافی‌ها و بانک مرکزی تقریباً بازار را به دست گرفته‌اند و بازار ارز در خدمت بانک مرکزی و مدیریت بانک مرکزی است.»سلطانی‌زاده در پاسخ به این پرسش که فکر می‌کنید دلار در این نوسانات در کانال ۳۰ هزار تومان قرار می‌گیرد؟ می‌گوید: «به‌طور طبیعی بحث‌های سیاسی به جهت اثراتی که می‌گذارد، حدود یک تا سه درصد روی بازار اثر خواهد داشت. ولی فعلاً با توجه به این‌که نتایج مذاکرات قطعی نشده، دلار باز هم در کانال ۲۹ هزار تومان باقی‌مانده است. این نشان می‌دهد که باز هم مردم به نتایج برجام امیدوار هستند.»
 مذاکرات به نتیجه نرسد، چه اتفاقی برای دلار می‌افتد؟
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ارزیابی‌ای دارید که اگر مذاکرات وین به نتیجه نرسد، نرخ دلار تا کجا بالا می‌رود؟ می‌گوید: «اگر خاطر داشته باشید، قبل از مذاکرات در مردادماه، دلار در کانال ۳۱هزار تومان قرار داشت. این نشان می‌دهد که نتایج برجام و به ثمر رسیدن و نرسیدن آن، خیلی روی روند بازار داخلی اثر ندارد.» دبیرکل کانون صرافان تصریح می‌کند: «ما چند سال است که این روند را می‌گذرانیم و عملاً می‌شود گفت که اقتصاد کشور با تحریم‌ها سازگار شده و می‌تواند مشکلات خود را با وجود تحریم‌ها دنبال کند و خیلی هم بحث برجام روی نوسانات نرخ ارز تأثیر چندانی ندارد.»
سلطانی‌زاده در پاسخ به این پرسش که قیمت کنونی دلار در بازار، قیمت واقعی دلار است؟ خاطرنشان می‌کند: بله، این نرخ واقعی دلار است.
 سکه ریزشی شد
گزارش‌ها از روند بازار، از ریزش قیمت سکه حکایت دارد.
قیمت سکه امامی در روزهای آخر هفته گذشته در بازار تهران با ریزش حدود ۶۲هزارتومانی مواجه شد، به‌طوری‌که در نهایت ۱۳میلیون و ۶۴۸هزار تومان قیمت پیدا کرد. کاهش قیمت سکه امامی در بازار در حالی بود که سکه در طول یک هفته گذشته افت ۲۹۱ هزارتومانی و در مدت یک ماه گذشته ریزش یک‌میلیون و ۱۷۷هزارتومانی را تجربه کرده است. بر همین اساس، قیمت سکه امامی تنها در طول یک هفته در حدود ۲ درصد و در مدت یک ماه گذشته ۷.۹درصد کاهش داشته است. فعالان بازار طلا و سکه اعتقاد دارند که اگر قیمت سکه امامی نتواند به مرز ۱۴میلیون تومان نزدیک شود، احتمال ریزش بیشتر را خواهد داشت. بااین‌حال، به باور آن‌ها، در حال حاضر بازار ارز است که شرایط بازار سکه را تغییر می‌دهد و درصورتی‌که نرخ دلار از مرز ۳۰هزار تومان عبور کند، باید منتظر افزایش قیمت سکه هم باشیم. کارشناسان بازار سکه عنوان می‌کنند که قیمت سکه امامی در حدود یک‌میلیون و ۶۵۹هزار تومان حباب داد و ارزش ذاتی سکه ۱۱میلیون و ۹۸۹هزار تومان است. بر همین اساس، تحلیل‌ها در این راستاست که با توجه به حبابی که قیمت سکه امامی در بازار دارد، انتظار رشد قابل قیمت سکه را نباید داشته باشیم. ارزش ذاتی سکه در روزهای اخیر ۱۱میلیون و ۹۳۳هزار تومان بود و حباب سکه در محدوده ۱۴درصد قرار داشت. عده‌ای از تحلیلگران می‌گفتند در شرایط فعلی با حباب ۱۳درصد نباید انتظار رشد قیمت سکه را داشت. به عقیده معامله‌گران یکی از دلایلی که مانع صعود سکه شده همین حباب چشمگیر بوده است.