غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


صدای اعتراض نمایندگان آرام‌تر شده است

تغییر فاز انتقادات مجلس از دولت

همدلی| مجلس همچنان منتقد و معترض به دولت است اما نه همچون چند ماه پیش که هر روز نمایندگان رسماً دولت را فاقد صلاحیت می‌خواندند. حالا نمایندگان انتقادات خود را به‌شدت محدود کرده‌اند و سخنرانی‌های اعتراضی را هم از برنامه خود کنار گذاشته‌اند. حتی انتقادات را به پشت درهای بسته منتقل کرده‌اند. دیروز لطف‌الله سیاهکلی در جلسه علنی مجلس (سه‌شنبه ۸ شهریورماه) مجلس شورای اسلامی در قالب اخطاری با استناد به بندهای ۹ و ۱۲ اصل ۳ قانون اساسی گفت: «متأسفانه دولت یا آیین‌نامه‌ها را نمی‌نویسد یا اگر می‌نویسد، شکل اجرایی خوبی ندارد، کما اینکه در مورد آیین‌نامه واردات خودرو به‌رغم تلاش مجلس برای تصویب قوانین مرتبط با خودرو و واردات آن، وقتی به آیین‌نامه رسید، زحمات مجلس را از بین برد.»
وی افزود: «قرار بود در آیین‌نامه واردات خودرو به چند نکته اعم از تنظیم بازار، ایجاد رقابت، انتقال تکنولوژی، پاسخگویی به نیاز جامعه و اصلاح قیمت و کیفیت خودرو توجه شود، اما با این آیین‌نامه باید مجدد به پراید تعظیم کنیم، چراکه اتفاق خاصی در بازار نمی‌افتد و این آیین‌نامه بسیار ضعیف و دارای اشکال است و باید این نگاه اصلاح شود. معلوم نیست مجلس و کمیسیون در رابطه با این آیین‌نامه چکاره هستند و در موارد مربوط به آیین‌نامه باید تکلیف ما مشخص شود که رابطه ما چگونه است؟» از جمله معدود انتقادهایی بوده که در این مدت به ناتوانی دولت در امور حقوقی پرداخته است. البته دیروز نماینده دیگری هم انتقادی شبیه به همین را مطرح کرد.
به گزارش ایلنا، فتح‌الله توسلی نماینده مردم بهار، کبودرآهنگ در مجلس یازدهم، در نشست علنی دیروز (سه‌شنبه، ۸ شهریورماه) مجلس شورای اسلامی در اخطاری، گفت: «مجلس در دو سال گذشته توانسته قوانین خوبی را تصویب کند که در ساماندهی زندگی و معیشت مردم نقش داشته باشد. قوانین خوبی در بحث لغو تحریم‌ها و صدور مجوزهای کسب‌وکار تصویب کردیم و در زمینه نظارتی هم اقدامات خوبی انجام‌گرفته است که مهم‌ترین آن‌ها تهیه گزارش فولاد مبارکه بود.»
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به گزارش‌های نظارتی دیوان محاسبات و مرکز پژوهش‌های مجلس، افزود: «همکاران ما در دیوان ماه‌ها برای تهیه گزارش از وضعیت اقتصادی کشور و عملکرد دولت قبل و فعلی زحمت کشیده‌اند. آیا همکاران ما در مجلس این گزارش‌ها را مطالعه کرده‌اند؟ اگر قرار است ما قانونی را در مجلس تصویب کنیم و اجرا نشود خودمان را سرکار گذاشته‌ایم یا مردم؟ گزارش دوماهه دیوان محاسبات به دست ما رسیده، متأسفانه از ۱۷ احکام قانون بودجه ۱۴۰۱ تنها ۴مورداجرا شده است، بسیاری از آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها هنوز تهیه یا اجرانشده است. این موضوع در مورد احکام قانون برنامه ششم توسعه نیز صدق می‌کند. ما در مجلس به دنبال تصویب قانونی با جزئیات برای بانک مرکزی هستیم اما اگر قرار است این قانون اجرا نشود چرا ما باید این‌همه برای آن‌وقت صرف کنیم. ما به خدا و قرآن و در مقابل مردم قسم یاد کردیم که از حقوق آن‌ها دفاع کنیم لذا باید مشخص شود که چرا قوانین اجرا نمی‌شود و چه کسی باید نظارت کند. آیا در همین طرح بانکداری ضمانت اجرایی دیده‌شده است. ۶ ماه از سال ۱۴۰۱ می‌گذرد و اگر قرار باشد که آئین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های اجرایی قوانین مصوب تهیه و اجرا نشود، قانون‌گذاری صرف بی‌فایده است، این نوع قانون نوشتن به مردم ظلم است. تدوین برنامه هفتم توسعه نیز را در دستور کار خواهیم داشت و اگر قرار باشد به همین شکل آن را تصویب کنیم و اجرا نشود نمی‌توانیم در پیشگاه خداوند و مردم پاسخگو باشیم.» محمدباقر قالیباف در پاسخ به اخطار این نماینده، گفت: «وظیفه دیوان محاسبات تهیه گزارش است و گزارش‌ها بر اساس زمان‌بندی مشخص در زمان بودجه‌نویسی و مباحث نظارتی تهیه‌شده است. هیات رئیسه مجلس و همه نمایندگان هم وظیفه دارند که بر اجرای قوانین نظارت داشته باشند. ما بر همین اساس جلسات روز سه‌شنبه صحن علنی را به نشست‌های نظارتی اختصاص دادیم، قوانین حتماً باید اجرا شوند، رئیس‌جمهور محترم نیز بارها بر اجرای قوانین تأکید داشته است، ما باید کمک کنیم که کار در این سیستم بروکراسی انجام شود.»
درعین‌حال همچنان برخی از نمایندگان موضع انتقادی خود را نسبت به دولت حفظ کرده‌اند هرچند که صدای آنان مانند قبل بلند نیست. به گزارش‌ نامه نیوز محمدعلی محسنی بندپی که از بحث و بررسی در خصوص عملکرد دولت سیزدهم در نشست فراکسیون اقلیت مجلس انقلابی خبر داد، به بیان و تشریح برخی از این انتقادهای نمایندگان در نشست فراکسیون مستقلین ولایی پرداخت و گفت: «در بحث مدیریت اقتصادی و وظایفی که دولت در این حوزه بر عهده دارد، کاستی‌هایی دیده می‌شود که فقدان برنامه منسجم اقتصادی و راهبرد یکپارچه و منطقی برای بهبود وضعیت معیشتی شهروندان ازجمله این موارد است.»
او همچنین گفت: «ناتوانی دولت در تحقق وعده کنترل تورم و نبود وحدت در تیم اقتصادی دولت از دیگر انتقادها به عملکرد یک سال نخست دولت است.» سخنگوی فراکسیون اقلیت مجلس انقلابی همچنین گفت: «در نظر نگرفتن شایسته‌سالاری در انتصابات، غالب بودن نگاه جریانی و حزبی در این انتصابات و عدم بهره‌گیری از نخبگان در مدیریت کشور نیز موردانتقاد است.» این نماینده مجلس یازدهم معتقد است: «دولت در تحقق برخی وعده‌های یک‌ساله ناکام بود» و می‌گوید: «ازجمله این وعده‌ها، تأمین مسکن و اشتغال بود که دولت در تحققشان ناموفق بوده است.»محسنی بندپی که «گرانی کالاهای اساسی» و «دشواری‌های معیشتی ناشی از آن» را ازجمله مواردی خوانده که در این یک سال گذشته، مردم را با دشواری‌های تازه روبرو کرد، با بیان این‌که ادامه این وضع بسیار نگران‌کننده است، گفت: «مطالبات بازنشستگان، همسان‌سازی حقوق، رتبه‌بندی معلمان و عدم تناسب درآمد و هزینه معلمان نیز موجب نگرانی است و لازم است دولتمردان به این مسائل توجهی ویژه داشته باشد.»