غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


«همدلی» از حواشی و شایعات تقلب در کنکور 1401 گزارش می‌دهد

آزمون نیازموده

سعیده کریمی بهبهانی

همدلی|  انتشار اخباری درباره تقلب و تخلف در کنکور سراسری علاوه بر آنکه پشت‌کنکوری‌ها دامن زده است می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری برای حیثیت آموزش عالی کشور داشته باشد. طی سال‌های گذشته تصور تقلب هم در کنکور سراسری دشوار به نظر می‌رسید چراکه همه می‌دانستند زمان آزمون آن‌قدر محدود است که هیچ داوطلبی نمی‌تواند تصور تقلب در این آزمون را داشته باشد. اگرچه به‌زعم بسیاری افراد آزمون ورودی دانشگاه‌ها با شیوه سنتی به خاطر نوع سنجش شایستگی افراد و تفاوت قائل شدن بین سهمیه‌های داوطلبان عادلانه به نظر نمی‌رسید، دست‌کم به خاطر آنکه این قواعد برای عموم شرکت‌کنندگان جریان داشت، موردپذیرش قرارگرفته بود. در گذشته لو رفتن سؤالات کنکور هم به‌واسطه قرنطینه شدن طراحان سؤالات غیرممکن به نظر می‌رسید و تاریک‌ترین نقطه کنکور مؤسسات کنکوری بودند که دانش‌آموز را وسیله‌ای برای درآمد کلان خود از کنکور قرار می‌دادند؛ اما امروز شایعاتی و شبهاتی که درباره تقلب در کنکور سراسری مطرح می‌شود، می‌تواند نظام دانشگاهی را بیش‌ازپیش زیر سؤال ببرد.
کانال تلگرامی شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی معلمان ایران روز جمعه در مطلبی با عنوان «لو رفتن سؤالات کنکور آزمون سراسری در سال ۱۴۰۱» نوشت: «بنا بر اخبار رسیده، امسال نیز گروهی، مانند سال‌های گذشته اقدام به فروش سؤالات کنکور کرده‌اند.» بر اساس گزارش این شورا، قیمت پاسخ‌ سؤالات از ۳۵۰ تا ۵۰۰میلیون تومان متفاوت بوده و مشتریان ۳۰درصد مبلغ را پیش از آزمون و مابقی را پس از اعلام نتایج پرداخت می‌کنند.» در همین روز عبدالرسول پورعباس رئیس سازمان سنجش از شناسایی و تشکیل پرونده برای 450نفر از متخلفان آزمون گروه آزمایشی تجربی در کنکور امسال خبر داد.
هم‌زمان اخباری از کشف و دستگیری باندهایی مربوط به فروش سؤالات جعلی کنکور منتشر شد. برای نمونه رئیس‌کل دادگستری آذربایجان‌غربی از شناسایی دو باند تقلب و افشای سؤالات آزمون سراسری در دو شهرستان این استان خبر داده و می‌گوید: این باندها ضمن عقد قرارداد با داوطلبین کنکور و تجهیز داوطلبان به تجهیزات فنی و استخدام افرادی به‌عنوان کلیدزن، درصدد بودند زمینه ورود افراد فاقد صلاحیت به دانشگاه‌های کشور را در رشته‌های پرطرفدار فراهم کنند که با اقدام قضایی و اطلاعاتی دستگیر شدند.
خبرگزاری ایلنا نیز با انتشار تصاویری از کشف و ضبط پنج دستگاه تقلبی از داوطلبان کنکور در استان کهگیلویه و بویراحمد خبر داده است.
برخی سایت‌ها نیز از انتشار سؤالات آزمون سراسری گروه تجربی در زمان برگزاری این آزمون خبر داده‌اند که این موضوع در صورت صحت می‌تواند به ضرر مسئولان سازمان سنجش تمام شود. این در حالی است که سازمان سنجش خواستار قطع اینترنت در مناطق برگزاری آزمون شده بود. مهدی سالم، مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات روز پنجشنبه گفته بود: به درخواست وزارت علوم و تایید مراجع ذی‌ربط در حوزه‌های برگزاری آزمون کنکور دسترسی به اینترنت محدود خواهد بود. به‌این‌ترتیب احتمال تصویربرداری و انتشار تصاویر دفترچه کنکور از حوزه‌های امتحانی رد می‌شود؛ اما این اتفاق چگونه رخ‌داده است؟ به نظر می‌رسد سازمان سنجش مسئول پاسخ دادن به این سؤال باشد. ضمن آنکه باید در ارتباط با شایعاتی مبنی بر کنترل نشدن دقیق شناسنامه‌ و کارت ملی‌ داوطلبان در محل آزمون نیز پاسخ دهد. در این رابطه حتی روزنامه رسالت که روزنامه‌ای همسو با سیاست‌های جریان حاکم بر ارکان دولت است، واکنش نشان داده و خواستار استعفای رئیس سازمان سنجش شده است. این روزنامه می‌نویسد: «هیچ تقلب گسترده ‌و سازمان‌یافته‌ای در کنکور مشاهده نشده است، اما تخلفات، کم نیست. علی‌رغم مصاحبه رئیس سازمان سنجش، سؤالات کنکور حدود ساعت ۱۰صبح در کانال‌های تلگرامی منتشرشده است که قابل‌پذیرش نیست. در این زمینه چند مسئله باید فورا پیگیری شود: الف. رئیس سازمان سنجش فورا عذرخواهی کرده و استعفا دهد. ب. شرایط سخت‌گیرانه‌تری برای کلیه عوامل دخیل در کنکور اعم از مراقبان و داوطلبان وضع شود. برای مثال، مراقبان آزمون هم نباید اجازه استفاده از تلفن همراه در جلسه آزمون داشته باشند. پ. نهادهای امنیتی به مسئله ورود جدی کنند و اجازه ندهند اختلال در چنین موضوع مهمی، امنیت روانی خانواده‌ها و داوطلبان را دچار خدشه کند.»