غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


دو مقام قضایی و انتظامی هشدار دادند؛

آمار صعودی سرقت در کانون نگرانی

همدلی|  دیروز دو مقام قضایی و انتظامی نسبت به افزایش سرقت در ایران ابراز نگرانی کردند. معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه سرقت را از جرائم بسیار مهمی پنج سال گذشته در کشور عنوان کرده است. فرمانده انتظامی کشور نیز سرقت را موجب نگرانی‌های مردم دانست. گفته‌های این دو مقام مسئول در حالی است که مسئولان قضایی در بسیاری از استان‌ها سرقت را بیشترین فراوانی در بین جرم‌های استان‌های خود اعلام کرده بودند.
 افزایش قابل‌توجه سرقت در ایران
سرقت در ایران افزایش قابل‌توجهی پیداکرده است. اصغر جهانگیر، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه دیروز از آمار پرونده‌های سرقت در دستگاه قضا روایت کرد و از 850هزار پرونده مرتبط با سرقت خبر داد.
جهانگیر این آمار را قابل‌توجه خوانده و گفته با سرقت ثبت و 300 و اندی هزار نفر در رابطه با این پرونده‌ها دستگیرشده‌اند اما همه پرونده‌ها منجر به نتیجه نشده است. به گفته این مقام مسئول، سرقت یکی از جرائم بسیار مهمی پنج سال گذشته در کشور بوده است. در همین روز نیز سردار حسین اشتری فرمانده پلیس کشور نیز سرقت را باعث نگرانی مردم خواند. به گفته اشتری، امروز جرائمی در کشور ازجمله سرقت وجود دارد که باعث نگرانی مردم در سطح جامعه شده است، بنابراین پلیس آگاهی فراجا باید به‌صورت پیش رویدادی از وقوع برخی اتفاقات پیشگیری کند. فرمانده کل انتظامی کشور می‌گوید: لازم است که در این راستا سهم و نقش سایر دستگاه‌ها را نیز مشخص و از آن‌ها مطالبه‌گری کنیم. همچنین برای پیشگیری از سرقت و مقابله با آن باید بسیاری از خلاء‌های قانونی مانند پایین بودن هزینه جرم و ... مرتفع شود، ازاین‌رو لازم است سایر دستگاه‌ها نیز برای مقابله با سرقت همراه و یاری‌رسان باشند.
او تأکید کرده که باید با مرتکبان جرائمی مثل سرقت‌های مسلحانه، تجاوز به عنف و ... با سرعت هر چه بیشتر و با قاطعیت تمام برخورد شود. ضمن اینکه باید از وقوع جرم پیشگیری کنیم و هزینه جرم را نیز افزایش دهیم.
 سرقت جرم اول در بسیاری از استان‌هاست
اظهارات این دو مقام مسئول انتظامی و قضایی فقط نمونه‌هایی از نگرانی‌های ابرازشده توسط مسئولان مربوط به مقامات مسئول در روزهای گذشته بوده است.
در یک هفته گذشته برخی مسئولان قضایی در چند استان گفته بودند سرقت بیشترین فراوانی در بین جرم‌های انجام‌شده در استان‌هایشان را دارد.
سید جواد ایلالی دادستان بجنورد می‌گوید طی سال گذشته ۷۶هزار پرونده وارد دادسراهای حوزه قضائی استان شد که سرقت با ۱۰هزار فراوانی عنوان اول را دارد.
به گفته او، آمار سرقت در دوره اخیر که با مشکلات اقتصادی مواجهیم، رشد داشته است؛ به‌طوری‌که این جرم در سال‌های قبل رتبه سوم را در اختیار داشت اما امروز در جایگاه اول قرار دارد. حسین فاضلی هریکندی رئیس‌کل دادگستری البرز نیز سرقت را جرم اول البرز می‌داند و می‌گوید: در سال ۱۴۰۰ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ۷۰پرونده سرقت داشتیم که نسبت به متوسط کشوری ۸پرونده کمتر و رتبه۱۹ از حیث بیشترین پرونده را داشتیم. ابراهیم حمیدی رئیس‌کل دادگستری استان کرمان نیز بیشترین فراوانی جرم در کرمان را مربوط به سرقت دانسته است اما ادعا کرده است که تصویب قانون کاهش مجازات حبس از دلایل افزایش سرقت بوده است.
 درعین‌حال سردار مهدی حاجیان سخنگوی انتظامی کشور از افزایش 80درصدی سرقت‌های خرد در کشور خبر می‌دهد. او می‌گوید: از ابتدای امسال تاکنون ۲۵۲هزار سرقت کشف‌شده است که کشفیات پلیس در مجموع انواع سرقت‌ها افزایش چهاردرصدی داشته است. سخنگوی فراجا ادامه می‌دهد: در حوزه سرقت منازل نیز در مجموع ۶۲درصد، سرقت مغازه ۶۶درصد و سرقت خودرو نیز ۹۲درصد منجر به کشف می‌شود که در مجموع این سرقت‌ها نیز نسبت به پارسال، افزایش ۱۲درصدی کشفیات را داشتیم.
  سرقت‌های خرد شهری؛ از دریچه فاضلاب تا کابل برق
در بین سرقت‌های خرد سرقت تجهیزاتی مثل درب فاضلاب، کابل برق شهری و ... در شهرهای مختلف کشور دیده می‌شود. برای نمونه یک مقام مسئول در شهرداری قزوین اخیراً از افزایش سرقت ماهانه ۶۰ تا ۹۰دریچه فلزی در یکی از مناطق این شهر خبر داده است.
سرقت سیم‌های برق در شهرها و روستاهای استان در سال‌های گذشته همچنان وجود داشت و به دلیل افزایش قیمت فلزاتی چون مس و آلومینیوم موضوع سرقت بیشتر از گذشته شده تا جایی که صدای اعتراض مسئولان شرکت توزیع نیروی برق نیز درآمده است.
هفته پیش فرمانده انتظامی شهرستان میان‌دورود مازندران از کشف دو هزار متر سیم برق هوایی مسروقه در این شهرستان خبر داد. همچنین مدیرعامل شرکت توزیع برق استان البرز اعلام کرد: طی سال‌های اخیر به‌واسطه مسائل مختلف ازجمله شرایط اقتصادی نامناسب شاهد افزایش سرقت تجهیزات برق در استان هستیم به‌طوری‌که سارقان سال گذشته بیش از ۳۰میلیارد تومان به شرکت توزیع نیروی برق البرز ضرر زده‌اند و حدود ۱۲۰۰فقره سرقت منجر به خاموشی در استان گزارش‌شده است. موسی غضنفرآبادی رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با اشاره به دلایل افزایش میزان دزدی و جیب‌بری در کشور اظهار کرد: یکی از عوامل افزایش وقوع جرائم مختلف به‌ویژه سرقت موضوع «بی‌کاری» است؛ این موضوع ارتکاب به جرم را توجیه نمی‌کند اما ازجمله مواردی است که جرم شناسان به آن اشاره می‌کنند. غضنفرآبادی در پایان با بیان اینکه «به نظر من اعمال تخفیف مجازات‌ و اجرای قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در رابطه با سرقت باید حذف شود»، خاطرنشان کرد: اگر فرصت کنیم حتماً این موضوع را در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس پیگیری خواهیم کرد.
اما بر اساس مطالعات متعددی که صورت گرفته حالا دیگر بدیهی به نظر می‌رسد که میزان سرقت با متغیرهای اقتصادی نظیر درآمد سرانه، تورم، فقر و بیکاری جوانان مرتبط است و شیوع اعتیاد و طلاق نیز با آن ارتباط دارد.