غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


حمیدرضا ترقی در گفت‌وگو با «همدلی»:

انگیزه نمایندگان از استیضاح، دخالت در امور اجرایی است

همدلی| حمیدرضا ترقی از اعضای ارشد حزب موتلفه اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی همدلی به تحلیل وضعیت کابینه رئیسی و رابطه آن با مجلس شورای اسلامی پرداخته است. ترقی تأکید دارد که برخلاف آنچه در فضای عمومی گفته می‌شود خبری از تغییرات گسترده در کابینه رئیسی نیست. این فعال سیاسی اصولگرا بر این باور است آنچه درباره تغییرات کابینه رئیسی گفته می‌شود تنها یکسری شایعات با اهداف خاص سیاسی است.
بااین‌حال از ابتدای سال جاری به شکل محسوسی فشارها بر کابینه رئیسی هم از جانب افکار عمومی و هم از سوی نمایندگان مجلس افزایش‌یافته است. وضعیت نابسامان اقتصادی و سقوط ارزش پول ایران ازجمله عوامل مهم این اعتراضات بوده است. بسیاری معتقدند که دولت رئیسی برای وضعیت اقتصادی ایران برنامه ندارد و وزرای مرتبط با حوزه اقتصاد نیز از توان علمی و تجربه کافی برای حل مشکلات برخوردار نیستند. بر این اساس از ابتدای سال تعداد قابل‌توجهی از نمایندگان مجلس اعتراضات خود را علیه دولت بیشتر کردند و خواستار برکناری وزرا شدند. همین اعتراضات باعث شد تا در نهایت حجت‌الله عبدالمالکی وزیر کار از دولت کناره‌گیری کند. بسیاری می‌گویند این اتفاق شروع تغییرات در کابینه رئیسی است و به‌زودی بقیه وزرا هم تغییر می‌کنند. این تغییرات ممکن است به‌صورت استعفا از سوی خود وزرا باشد یا ممکن است که با فشار نمایندگان در نهایت استیضاح رخ دهد.
بااین‌حال ترقی به‌عنوان یک کارشناس سیاسی می‌گوید که این اتفاق رخ نمی‌دهد. ضمن اینکه ترقی بر این باور است از اساس نیازی به اعمال تغییرات در کابینه نیست. این عضو ارشد حزب موتلفه اسلامی در مصاحبه با خبرنگار سیاسی همدلی تأکید دارد اینکه آیا تغییر کابینه ضروری هست یا نه بستگی به زاویه نگاه ما دارد.
او درباره ضرورت تغییرات در کابینه این‌گونه توضیح می‌دهد: «ضرورت تغییر وزرا بستگی دارد به اینکه از چه زاویه‌ای بخواهیم به این موضوع تغییر وزرا نگاه کنیم. اگر بخواهیم به این موضوع از زاویه باندهای رانت نگاه کنیم، مسئله فرق می‌کند. در حال حاضر یک‌ سری باندها در دستگاه‌ها نفوذ کردند که شبکه مافیایی برای خود تشکیل داده‌اند و همین‌ها هم مانع مبارزه با فساد می‌شوند. از زاویه نگاه این افراد که مافیا هستند باید گفت بله اعمال تغییرات در کابینه ضرورت دارد و مهم است که وزرا تغییر کنند؛ اما برعکس اگر قرار است که با این باندهای رانت و فساد مقابله شود شرایط تغییر می‌کند و اتفاقاً باید همین کابینه به کار خود ادامه دهد و باید به وزرا کمک کرد که با این باندهای رانت و مافیایی مبارزه شود.»
ترقی در پاسخ به اینکه شرایط اقتصادی نامساعد است و بسیاری معتقدند که در این شرایط ناکارآمدی کابینه و وزرا مؤثر هست نیز نظر متفاوتی دارد. او در پاسخ به سؤال خبرنگار همدلی می‌گوید: «شرایط اقتصادی موردقبول نیست؛ اما ببینید موضوع این است که برخی تلاش می‌کنند که وزرا را به خاطر عزل و نصب‌ها تحت‌فشار بگذارند. برخی می‌روند و به یک وزیر حکم می‌کنند که فلانی را تغییر دهید و فلانی را به‌عنوان مسئول بگذارید. سؤال من این است که یک نماینده چه حق دارد که برای وزیر تعیین تکلیف کند که چه کسی را به‌عنوان مسئول منصوب کند؟ مگر رهبری به مجلس تذکر ندادند و نمایندگان را از دخالت در امور اجرایی منع نکردند؟ مگر قرار نشده که نمایندگان در امور دولت و عزل و نصب‌ها دخالت نکنند؟ پس نمایندگان به چه حقی می‌گویند که یک وزیر باید فلانی را به فلان سمت منصوب کند؟ پس ببینید که به این دلیل می‌خواهند استیضاح کنند و خیلی از این استیضاح‌ها و مطالبات برای تغییر کابینه هم مبنای درستی ندارند. خیلی‌ها که می‌گویند فلان وزیر باید تغییر کند اصلاً نمی‌توانند برای تغییر وزیر استدلال مناسبی مطرح کنند.»
ترقی می‌افزاید: «مشکلات اقتصادی که الان در کشور وجود دارد عوامل مختلفی باعث آن شده است. ریشه مشکلات فقط دولت فعلی نیست. این‌گونه نیست که بگوییم مشکلات اقتصادی الان و به‌وسیله همین دولت به وجود آمده است. این‌ها عوامل متعددی دارد که برخی طولانی‌مدت هستند و به سال‌های دور بازمی‌گردند؛ اما به‌هرحال اگر مشکلاتی است که به خاطر سوء مدیریت‌های فعلی ایجادشده حتماً باید آن تغییر کند؛ اما وقتی اشکال به مسائل گوناگون برمی‌گردد راه‌حل آن تغییر یک وزیر یا چند وزیر نیست. راه‌حل این است که همه دست‌به‌دست هم بدهیم و با ریشه‌یابی درست موانع درصدد حل آنان بربیاییم نه اینکه فقط به دنبال یک بهانه باشیم تا علایق و اهداف خود را به‌پیش ببریم.»
ترقی درباره انگیزه اصلی نمایندگان برای تغییر کابینه تأکید می‌کند: «عمدتاً انگیزه آنان عزل و نصب است. چیز دیگری در خلال سخنان آن برای اعمال تغییرات در کابینه تابه‌حال بیان‌نشده است. در برخی موارد هم که وزیر به سؤالات و شبهات نمایندگان پاسخ می‌دهد، آنان قانع می‌شوند و روشن می‌شود که اگر اقدامی انجام‌شده چه بوده است ولی الان استدلال مشخصی برای استیضاح ندارند.»
ترقی در پاسخ به این سؤال که پس با این توصیفات چرا وزیر کار حاضر شد خودش از سمت وزارت استعفا دهد، می‌گوید: «وزیر کار خودش استعفا داد و این صحیح است اما باید دید که او تحت‌فشار چه کسانی درخواست استعفا نوشت. باید ببینیم که چه کسانی فشار می‌آورند؟ امثال آن آقای نماینده فشار می‌آوردند یا بقیه کسانی که در این سیستم مافیا هستند. شما ببینید که یک وزیر 120نفر را به دادگاه معرفی کرده که خب طبیعی است این‌ها دست‌به‌کار می‌شوند و فشار می‌آورند.»
ترقی در پاسخ به این سؤال که بالاخره در کشور یک سری مشکلات وجود دارد و مردم دولت فعلی را مسئول می‌شناسد؛ پاسخگوی این وضعیت کیست، اظهار می‌کند: «بالاخره دولت باید پاسخش را بدهد. منتها انتقادها وارد نیست ولی دولت باید پاسخ خود را مطرح کند و برای مردم توضیح بدهد که چرا این مشکلات وجود دارد. واقعیت این است که دولت‌های دیگر هشت سال آمدند و خراب کردند، حالا دولتی را که 10ماه آماده می‌خواهیم با آنان مقایسه کنیم. باید صبر کنیم و ببینیم که دولت چه می‌کند. آقای رئیسی هم نگفت که قرار است همه مشکلات یک‌شبه حل شود؛ گفت که همه مشکلات راه‌حل دارد و مشکلات کشور لاینحل نیست.»
ترقی افزود: «به نظر من دولت رئیسی قطعاً موفق می‌شود. به نظر من این‌ها مشکلاتی نیست که لاینحل باشد، همه این مسائل راه‌حل دارند. در این میان من تأکیدم بر این است که همان‌طور که رهبری هم تأکید کردند، دولت باید بیشتر برای اقناع افکار عمومی وقت بگذارد و تلاش کند که افکار عمومی جامعه بدانند دولت چه‌کار می‌کند و چقدر زمان می‌برد که این مشکلات حل شود. طبیعتاً توضیح دادن برای مردم خیلی می‌تواند تاب‌آوری مردم را بالا ببرد. از طرف دیگر باعث می‌شود که زمینه همکاری مردم برای حل مشکلات فراهم شود.»