غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


وزیر خارجه با مسئولان هند در دهلی‌نو، بمبئی و حیدرآباد دیدار کرد

اقتصادِ چابهار، آماده حضور مقتدرترِ هندوها

همدلی| محسن رفیق: وزیر امور خارجه ایران در ادامه سفرش به هند،‌ پس از دیدار با مقام‌های این کشور در دهلی‌نو و بمبئی،‌ روز گذشته وارد حیدرآباد شد. هدف این سفر وزیر خارجه ایران به هند، ارتقای سطح همکاری‌های دوجانبه و ترسیم نقشه راه توسعه روابط در آینده، به‌ویژه در دولت سیزدهم اعلام‌شده است. دراین‌بین،‌ در دیدار مقام‌های دو کشور در سطوح مختلف، ‌بارها به توافق دو طرف برای مشارکت بیشترِ هندی‌ها در بندر چابهار و استفاده از فرصت‌های اقتصادی این منطقه به‌منظور تحقق اهداف طرفین اشاره‌شده است. از سوی دیگر این سفر در حالی صورت می‌گیرد که در دو هفته اخیر اهانت یک عضو حزب حاکم هند به پیامبر اسلام (ص)، واکنش‌های زیادی را در پی داشت و از همین روی، یکی از موضوعات مهم موردبحث در روند دیدارها و گفت‌وگوهای وزیر امور خارجه ایران در دیدار با مسئولان هندی، بحث پیرامون همین موضوع بود.
وزیر امور خارجه ایران در دیدار با نخست‌وزیر، مشاور امنیت ملی و وزیر امور خارجه هند، با اشاره به گفت‌وگوهای انجام‌شده در سفر جاری خود با مقامات هندی، بر همسویی و هم‌نظری موجود در گفتگوها تأکید کرده و زمینه‌های مختلف همکاری‌های دو کشور ایران و هند را برشمرد. او تأکید کرد: «40درصد برنامه سیاست خارجی ایران در وزارت امور خارجه را به مباحث اقتصادی تخصیص دادیم و برای پذیرش هیات‌های اقتصادی آمادگی داریم.»
نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند نیز در این دیدار، ضمن اشاره به خاطرات خوب خود در سفر به ایران، با توجه به سابقه تاریخی و تمدنی روابط دو کشور اظهار کرد که پاندمی کووید19 موجب کندی در ارتباط دو کشور گردید و امید است که با برطرف شدن این مشکل بتوان در همه عرصه‌ها روابط دو کشور را تحرک بخشید. نخست‌وزیر هند همچنین با توجه به توافقات موجود میان دو کشور در زمینه همکاری‌های مختلف، آمادگی کشورش برای تحرک بخشیدن به همکاری‌ها به‌ویژه در رابطه با خطوط مواصلاتی اعلام داشت. او همچنین بیان کرد که کشورش برای تحرک بخشیدن به همکاری‌ها با ایران به‌ویژه در رابطه با خطوط مواصلاتی آمادگی دارد.
در همین حال نارندرا مودی نخست‌وزیر هند در توییتی با اشاره به محورهای دیدار خود با وزیر خارجه ایران، بیان کرد: «خوشحالم که پذیرای حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران برای گفت‌وگویی مفید جهت توسعه بیشتر ارتباطات فرهنگی قدیمی میان هند و ایران بودم. روابط ما که به‌طور متقابل برای هر دو کشور منفعت داشته است، باعث تقویت شکوفایی و امنیت منطقه‌ای شده است.»
حسین امیر عبداللهیان نیز در گزارشی از سفر خود به هند و دیدار با مقامات هند در صفحه توییتر خود نوشت: «از ملاقات با نخست‌وزیر مودی، دکتر جیشنکار وزیر خارجه و دیگر مقامات هندی جهت پیشبرد گفتگوی راهبردی دوجانبه خرسندم. تهران و دهلی‌نو بر ضرورت احترام به ادیان الهی، مقدسات اسلامی و اجتناب از طرح اظهارات تفرقه‌آمیز اتفاق‌نظر دارند. ایران و هند مصمم هستند که روابط دوجانبه را به قلل رفیع‌تری ارتقا دهند.»
از سوی دیگر، حسین امیرعبداللهیان در سفر به بمبئی نیز با جامعه تجار و بازگان هند و ایرانیان مقیم این شهر دیدار و در جمع آن‌ها سخنرانی می‌کند. وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با خبرنگارانی که وی را در این سفر همراهی می‌کنند، تصریح کرد: «از تمامی مقاماتی که بنده با آن‌ها دیدار داشتم این مسئله را به شفافیت شنیدم که نسبت به توهین رخ‌داده متأسف هستند. همچنین اعلام کردند که با فرد خاطی در دستگاه امنیتی برخورد جدی شده و او برکنار شده است. آن‌ها تأکید داشتند که هند اجازه نمی‌دهد چنین اقداماتی در این کشور که مهد همزیستی مسالمت‌آمیز همه ادیان است رخ دهد.»در همین حال روز گذشته،‌ حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، با استقبال مقامات محلی وارد شهر حیدرآباد هند شد. او پس از ورود به حیدرآباد بلافاصله با حضور در محل برگزاری نماز جمعه به صفوف نمازگزاران پیوست و نماز جمعه را ادا کرد. حضور امیرعبداللهیان با استقبال نمازگزاران شهر حیدرآباد در مسجدِ ‌مکه، همراه بود و نمازگزاران با شعار «مرده باد آمریکا» وزیر امور خارجه را بدرقه کردند.حسین امیرعبداللهیان در سفر به حیدرآباد همچنین با ایرانیان و جمعی از علمای مقیم این شهر، اعضای اتاق بازرگانی حیدرآباد دیدار کرد. در همین زمینه، نشست فرصت‌های نویدبخش پیش رو در توسعه تجارت میان ایران و هند با حضور وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در شهر حیدرآباد هند برگزار شد. این نشست، به میزبانی فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع ایالت تلانگانای هند و سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حیدرآباد هند برگزار شد. وزیر امور خارجه در این زمینه گفت: «توافق کردیم زمینه‌های سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری از بندر چابهار را بیش از گذشته فعال کنیم. امروز اقتصاد دو کشور یک فرصت را در مقابل ما قرار داده است.»او ‌تأکید کرد: «تحریم‌های یک‌جانبه و ظالمانه آمریکا پایان خواهد یافت و دوامی نخواهد داشت. ما با ایستادگی و هوشمندی این تحریم‌ها را در گام اول کم اثر کردیم، طوری که در هر حوزه که بیشترین تحریم شامل حال ما شد، بیشترین پیشرفت را به دست آوردیم. در حوزه دفاعی بیشترین تحریم‌ها بود اما ما قوی‌ترین و برترین دستاوردها را در اختیار داریم. تحریم‌های دیگری که از سوی آمریکا اعمال شد بر جلوگیری از توسعه علم و فناوری متمرکز بود اما در تمامی زمینه‌ها ایران امروز جزو بهترین‌هاست.» وزیر امور خارجه همچنین تأکید کرد: «دولت جدید ایران مصمم است برنامه توسعه پایدار اقتصادی را کامل و شتابان پیش ببرد. ما در گام پیش رو تحریم‌های آمریکا را بی‌تردید بی‌اثر خواهیم کرد چون هیچ جایگاهی در حقوق بین‌الملل ندارد.»
امیرعبداللهیان ادامه داد: «حیدرآباد در مناسبات تاریخی و تمدنی هند و ایران جایگاه ویژه‌ای دارد. امروز همه در اینجا یک هدف مشترک داریم؛ ما گرد هم آمده‌ایم تا تحرک و شتاب ببخشیم بر تجارت بین هند و ایران. ما می‌توانیم تجارت دو کشور را به اوج شکوفایی خودش برگردانیم. روابط سیاسی دو کشور در بهترین سطح است و این یعنی اراده رهبران سیاسی بستر مناسبی برای توسعه روابط ایجاد کرده است. تجار ‌و بازرگانان در ایران به ظرفیت موجود در هند آگاهی کامل ‌دارند و تأکید می‌کنم بسترهای فراوان در این رابطه وجود دارد.»
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور خاطرنشان کرد: «یکی از زیرساخت‌ها منطقه بندر چابهار است که دولت و بخش خصوصی هند از مهم‌ترین سرمایه‌گذاران آن هستند. ما توافق کردیم که زمینه‌های سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری از بندر چابهار را بیش از گذشته فعال کنیم. البته الان هند از ظرفیت بندر چابهار استفاده می‌کند اما ظرفیت این منطقه می‌تواند مسیرهای ترانزیتی شمال به جنوب و شرق به غرب را فراهم کند. ما توافق خوبی در این رابطه با هند روی میز داریم.»
وزیر امور خارجه همچنین اعلام کرد: «با توجه به جدیت نخست‌وزیر هند در توسعه همکاری‌های تجاری با ایران، معاون اقتصادی بنده آقای صفری هفته بعد به هند سفر می‌کنند و از بخش‌های صنعتی، فرهنگی، گردشگری و غیره همراه ایشان هستند و این سفر در ادامه سفر من به هند است.» او تأکید کرد: «سفارت ایران و کنسولگری‌های ایران در هند آماده ارائه همه گونه تسهیلات به تجار و بازرگانان هند هستند. همچنین ما یک اولویت ویژه با حیدرآباد به دلیل فرهنگی‌ و تاریخی قائل هستیم. فایل ویژه‌ای را برای تعامل میان برخی استان‌های ایران با حیدرآباد در نظر داریم، توسعه گردشگری از دیگر فایل‌هایی است که ما در ارتباط با هند دنبال می‌کنیم. با توجه به ظرفیت‌های آی تی به‌ویژه در حیدرآباد این بخش از همکاری‌ها نیز موردتوجه ما است.»
امیرعبداللهیان گفت: «تجار ‌برای توسعه فعالیت خود به زیرساخت و مکانیزم‌های بانکی و مالی آسان نیاز دارند و در این رابطه ما با مقامات هند درباره چگونگی به‌کارگیری مکانیزم‌های مالی با صحبت کردیم. همچنین معاون من و تیمی از بانک مرکزی که هفته آینده به هند می‌آیند درباره چگونگی تسهیل امور مالی و پولی مذاکره می‌کنند.» او ادامه داد: «در حوزه انرژی و پتروشیمی، کشاورزی و خشکبار ‌و میوه و همچنین فولاد، کود شیمیایی و تجهیزات پزشکی، تولیدات دانش‌بنیان و بخش‌های دیگر صنعتی کشور فرصت‌ها و ظرفیت‌های خوبی وجود دارد. در همه این زمینه‌ها ما از اقتصاد مکمل برخورداریم.» او همچنین در سخنانش از اعضای اتاق بازرگانی هند برای سفر به ایران دعوت کرد.