غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


منتشرکننده نوع واکسن وزیر بهداشت مجازات می‌شود؟

تعقیب افشاگر به‌جای خطاکار

همدلی|  مغایرت کارت واکسن وزیر بهداشت با ادعای او برای تزریق واکسن داخلی، انسان را یاد این بیت از غزل خواجه حافظ شیرازی می‌اندازد که در آن با کنایه به افراد منافق و متظاهر گفته: «واعظان کاین جلوه در محراب و منبر می‌کنند/چون به خلوت می‌روند آن کار دیگر می‌کنند.» افشای کارت واکسن وزیر بهداشت و معرفی اسپوتنیک به‌عنوان نوع واکسنی که بهرام عین‌اللهی تزریق کرده است، باعث شده مقامات وزارت بهداشت، افشاکنندگان کارت واکسن وزیر را تهدید به پیگیری حقوقی کنند. بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت هفته گذشته در مراسم آغاز مرحله سوم کارآزمایی بالینی واکسن نورا در خصوص استقبال مسئولان از واکسن‌های ایرانی گفت: بسیاری از مسئولان ما از واکسن داخلی استفاده می‌کنند، بنده و بسیاری از اعضای هیات دولت نیز همین‌طور.

تهدید به پیگیری حقوقی منتشرکننده عکس!

هم‌زمان با این اظهارات در روزهای اخیر تصویر کارت واکسن عین‌اللهی در فضای مجازی دست‌به‌دست شد که نشان می‌دهد عین‌اللهی واکسن خارجی دریافت کرده است. مقامات وزارت بهداشت نیز این مسئله را تکذیب نکرده بلکه با توضیحاتی که داده‌اند این موضوع را تلویحاً تأکید کرده‌اند. عبدالرحیم ترابی، مدیرکل حقوقی سازمان بیمه سلامت، گفته است: «انتشار تصویری از کارت واکسیناسیون وزیر بهداشت و مشخص شدن کد ملی و تاریخ تولد ایشان و همچنین استفاده از شماره تلفن همراه بیمه‌شده، منجر به سوءاستفاده یکی از پزشکان و دسترسی به صفحه اول اطلاعات شخصی وزیر شده است، این اقدام مصداق بارز نقض حریم خصوصی و افشای اطلاعات و همچنین نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی بوده و پیگیری‌های لازم حقوقی در این زمینه انجام خواهد شد.»
تهدید به پیگیری حقوقی منتشرکننده این تصویر در روزهای گذشته موردتوجه رسانه‌ها و کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت. یکی از کاربران در این خصوص گفت: چرا باید منتشرکننده حقیقت به‌جای دروغ‌گو تحت پیگرد قرار گیرد. همچنین بسیاری دیگر از کاربران نیز خواستار برخورد با وزیر بهداشت شدند. محمدمهاجری، روزنامه‌نگار اصولگرا نیز در این خصوص نوشت: اگر دولت، دولت بود وزیر بهداشت را به خاطر دروغی که در مورد واکسن تزریق‌شده‌اش گفته بلافاصله برکنار می‌کرد تا اعتبار قوه مجریه بیش از این از بین نرود. خنده‌دار است که به‌جای مجازات او، دارند برای کسی که دروغ را افشا کرده پرونده می‌سازند.
اما در مقابل مدافعان وزیر بهداشت با کلیدواژه سواد رسانه‌ای سعی در رفع رجوع داشته و بر ضرورت مانور وزارت بهداشت در خصوص کاهش تعداد مرگ‌ومیر کرونا تأکید کردند.

ضربه به افکار عمومی

 درهرصورت آنچه موردانتقاد است نه تزریق واکسن خارجی، بلکه خدشه وزیر بهداشت به اعتماد افکار عمومی در قامت یک مقام مسئول است. 
واقعیت این است که اجبار وجود ندارد آقای وزیر بگوید برکت یا سینوفارم یا اسپاتنیک زدم. کادر زحمتکش درمان در صف مقدم هستند و اگر وزیر به‌عنوان یک پزشک بهترین واکسن را بزند هم کسی معترض نیست، اما آنجایی که برای تشویق مردم بگوید واکسن خاص ایرانی را زدم و بعداً مشخص شود واکسن دیگری و از نوع خارجی زده، شرایط متفاوت می‌شود و این مسئله اعتماد عمومی را خدشه‌دار کرده و ضروری است دراین‌باره با وزیر بهداشت برخورد شود. ماجرای مرحوم کردان که بیژن نوباوه وطن، نماینده تهران در سال‌های گذشته اعلام کرد هنوز فراموش نشده که گفته شد ایشان به‌عنوان وزیر کشور نه به خاطر اینکه مدرک دکتری ندارد استیضاح می‌شود، بلکه چون دروغ گفته باید از وزارت برکنار شود. 
وزیر بهداشت هم با این اظهارات خود به اعتماد عمومی خدشه وارد کرده و نباید تخلف یا اقدام کسی که نوع واکسن او را افشا کرده، اصل ماجرا قلمداد کرد. بلکه موضوع اصلی، فعل وزیر در فریب افکار عمومی است. البته این اولین بار نیست که با عوامل انتشاردهنده یک خبر به‌جای برخورد با متخلف برخورد می‌شود. 
ماجرای برخورد با خبرنگاری که قتل همسر نوجوان یک روحانی را گزارش داده بود و همین‌طور ده‌ها مورد مشابه از نمونه‌های این رویه هستند.
درهرصورت اگرچه حریم خصوصی مسئله‌ای انکارناپذیر است، اما در این مسئله ویژه نمی‌توانیم وزیر بهداشت را تبرئه کنیم. شاهد بودیم زمانی که در اوج کرونا در دفتر بوریس جانسون نخست‌وزیر انگلیس جشن گرفته شد، بسیاری از رسانه‌ها به این مسئله حساس شدند؛ بنابراین جایگاه‌ها بین افراد عادی و مسئولان متفاوت است؛ بنابراین نباید اصل موضوع را که سخنان خلاف واقع وزیر و خدشه‌دار کردن اعتماد جامعه به مسئولان است را به حاشیه راند. اصل موضوع، خلاف واقع گویی وزیر بهداشت و خدشه‌دار شدن اعتماد عمومی است.

ضرورت پرهیز از سیاسی بازی در ماجرای واکسن

همچنین موضوع موردتوجه دیگر لزوم توجه تمام‌عیار وزارت بهداشت به‌عنوان متولی بخش بهداشت و درمان کشور به تأمین و تزریق به‌موقع دوزهای باقی‌مانده واکسن به‌جای حاشیه پردازی است. عین‌اللهی به‌تازگی گفته: در شروع کار دولت ۵میلیون واکسن تزریق‌شده بود و متأسفانه واکسن به‌عنوان وسیله‌ای برای کار‌های سیاسی قرارگرفته بود. این‌طور بود که مردم تحت‌فشار قرار گیرند تا برخی کار‌ها را مانند برجام و اف‌ای‌تی‌اف قبول کنند، اما تاکنون ۱۸۰میلیون دز واکسن تأمین‌شده و در ۴ماه اخیر بیش از ۱۱۵میلیون دز واکسن تزریق‌شده است.
 انتظار می‌رود وزیر بهداشت که منتقد سیاسی کردن واکسن در دولت قبل است، خود درگیر این ماجرا نشود و سلامت مردم را بیش از بر مسئله دیگر در اولویت قرار دهد.