غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


حسین مرعشی روایت کرد؛

رابطه سلیمانی با هاشمی و اصلاح‌طلبان

همدلی| دو سال بعد از شهادت سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هنوز تحلیل‌ها درباره این شخصیت مؤثر نظامی ایران تمام نشده است. حسین مرعشی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی و از چهره‌های مشهور اصلاح‌طلب در مصاحبه‌ای ناگفته‌های جدیدی درباره روابط شهید سلیمانی با مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی و همچنین اصلاح‌طلبان با این شهید را مطرح کرده است. شهید سلیمانی به‌عنوان فرزند استان کرمان به گفته بسیاری از فعالان سیاسی همواره تلاش می‌کرد ارتباط خود را با همه گروه‌های سیاسی کشور حفظ کند و درعین‌حال با سیاسیون فرزند استان کرمان نیز رابطه قوی‌تری داشت. ازجمله با افرادی مانند اسحاق جهانگیری. 
مرعشی در مصاحبه با سایت جماران به مناسبت سالگرد شهادت شهید سلیمانی گفته: «آقای سلیمانی در هیچ مقطعی ارتباطات خود را با مرحوم آقای هاشمی، من و آقای جهانگیری و رفقای قدیمی‌اش قطع نکرد. ما هیچ‌وقت درباره مسائل سیاسی داخلی با ایشان وارد بحث نمی‌شدیم و دنبال همکاری‌های مشترک هم نبودیم و موقعیت او را به‌عنوان یک سردار موفق سپاه درک می‌کردیم.او نیز روابط قدیمی خود با دوستانش را حفظ کرده بود و احترام می‌گذاشت. اسناد روشنی دارم که ایشان از اینکه این اختلافات در درون خانواده انقلاب پیش‌آمده و باعث وضع موجود شده، ناراحت است و انتقاد دارد. معتقد بود که باید همه نیروهای اصیل انقلاب در صحنه باشند.»
مرعشی در بخش دیگری از مصاحبه به روابط سال‌های آخر عمر هاشمی رفسنجانی و شهید سلیمانی پرداخته و گفته که سردار سلیمانی در سال‌های آخر به آنچه آقای هاشمی تحلیل می‌کرد، خوش‌بین نبود. مرعشی توضیح داده: «به نظر من نه آقای سلیمانی در ماه‌ها و سال‌های آخر خیلی تحلیل‌ها و مواضع آقای هاشمی را قبول داشت و نه آقای هاشمی همه آنچه توسط سردار سلیمانی انجام می‌شد را قبول داشت.» 
مرعشی گفته: «در آخرین حرفی که از ایشان شنیدم گفت که آقای هاشمی چون مدتی است که سیستم اطلاعاتی کشور، اطلاعات دقیق را به ایشان نمی‌دهد و دسترسی به اطلاعاتش ضعیف شده، تحلیل‌هایش از واقعیت فاصله گرفته است. این برداشت آقای سلیمانی نسبت به آقای هاشمی در سال‌های آخر بود. یعنی به آنچه آقای هاشمی تحلیل می‌کرد، خوش‌بین نبود.»
این فعال سیاسی همچنین تأکید کرده که مرحوم هاشمی رفسنجانی به‌عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با شهید سلیمانی درباره مسائل سوریه اختلاف‌نظر داشته است. مرعشی با تأکید براین که مردم ایران از سردار سلیمانی در دفاع مقدس و جنگ با داعش حمایت می‌کنند درباره جنگ سوریه تشریح کرده: «در جنگ سوریه اختلاف‌نظر وجود دارد. و به‌هرحال این حضور مخالفینی هم داشته است. ازجمله مرحوم آقای هاشمی که منتقد این بخش بود. آقای هاشمی ضمن اینکه به روابط ایران و سوریه به‌عنوان بخشی از محور مقاومت معتقد بود و می‌دانست که بدون سوریه نمی‌توان حزب‌الله لبنان را پشتیبانی کرد. شیعیان لبنان و ایران از زمان صفویه بدین سو ارتباطات معناداری با هم دارند و این ارتباط تا به امروز تداوم داشته است. حمایت از شیعیان لبنان در زمان پهلوی نیز وجود داشته و اتحادی تاریخی میان این دو کشور برقرار است. با اینکه آقای هاشمی نیز معتقد بودند که ما نمی‌توانیم نسبت به تحولات سوریه بی‌تفاوت باشیم ولی در خصوص راهکارها، آقای هاشمی معتقد بودند که ایران می‌توانست در ابتدای کار میان معارضین اسد و حکومت که در دو سه سال اول، مسلح نبودند، مصالحه‌ای برقرار کند. همین کاری که نمونه‌اش به‌طور خودجوش و موفق در مراکش اتفاق افتاد.» 
مرعشی در ادامه مصاحبه خود به آخرین دیدار خود با شهید سلیمانی هم پرداخته و جزییات این دیدار ازجمله پیشنهاد اصلاح‌طلبان به شهید سیلمانی را نیز شرح داده است. بسیاری از نیروهای اصلاح‌طلب و همچنین نمایندگان مجلس دهم که وابسته به اصلاح‌طلبان بودند نتوانستند در انتخابات مجلس یازدهم از سوی شورای نگهبان تائید صلاحیت بگیرند. درعین‌حال با توجه به کمبودها و کم‌کاری‌های دولت حسن روحانی و مجلس دهم سرمایه اجتماعی این جبهه سیاسی بشدت کاهش‌یافته بود و بسیاری معتقد بودند که این جریان سیاسی در صورت داشتن نامزد هم نمی‌تواند در انتخابات به پیروزی برسد. بااین‌حال بخشی از نیروهای اصلاح‌طلب که توانستند تائید صلاحیت بگیرند در عرصه رقابت باقی ماندند ولی بیشتر آنان موفق به کسب آرای کافی نشدند. حالا مرعشی می‌گوید که در آن ایام آنان یک طرح سیاسی را به شهید سلیمانی پیشنهاد داده بودند که شهید سلیمانی برای آن وساطت کند. 
مرعشی توضیح می‌دهد: «من به دفتر ایشان رفتم. سه ماه قبل از شهادت بود و شهید پورجعفری هم که دفتر ایشان را اداره می‌کرد برای ملاقات هماهنگ کرده بود. من با اسنپ رفته بودم و وقتی می‌خواستم برگردم ایشان دستور داد ماشینی فراهم کنند و تا پارکینگ همراه من آمدند. همدیگر را بوسیدیم و در آنجا نیز مقداری حرف زدیم.
 من ایده‌ای در خصوص سیاست داخلی داشتم و می‌خواستم پیامی از طریق ایشان به بیت دهم که آن پروسه هم به‌درستی پیش نرفت. آنچه من دنبالش بودم این بود که ما تجربه‌ای در مجلس پنجم داشتیم. آن‌هم این بود که بعد از مخالفتی که رهبری با ادامه کار ۱۰وزیر کارگزاران داشتند ایشان رابطی تعیین کردند که ما همه مطالب را با آن رابط چک کنیم و ایشان آقای حجازی را به‌عنوان رابط تعیین کرد و حتی زمانی که ما لیست تهران را بستیم به آقای حجازی دادیم و او لیست را تائید کرد. من به سردار سلیمانی گفتم که ما آمادگی داریم که برای انتخابات مجلس یازدهم، این هماهنگی را داشته باشیم که لیست سراسر کشور اصلاحات را در اختیار کسی که ایشان تائید می‌کنند بگذاریم و با هر کسی که مخالفت شد، نامش را حذف کنیم. با این نیت که بگوییم ما می‌خواهیم کشور ارتقا پیدا کند نه اینکه وارد درگیری جدید شویم. ایشان پیام را برد و پاسخی به من داد و کسی به‌عنوان رابط تعیین شد که از او نمی‌شد به نتیجه‌ای رسید.»