غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


دیگر نمی‌توانند مؤثر باشند

روایت مطهری از علت سکوت سیاسیون مستقل‌

همدلی| روزهای منتهی به انتخابات ریاست جمهوری 1400، فضای سیاسی کشور برخلاف ماه‌های قبل آن کمی پویا شده بود، احزاب مختلف از دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب پای‌کار آمده بودند و تلاش داشتند تا مشارکت مردم را نیز در انتخابات جلب کنند اما حوادث مختلف به‌گونه‌ای پیش رفت که کم‌کم عقب نشستند و با اتمام انتخابات تقریباً روزه سکوت گرفتند. در چندماهه گذشته که دولت سیزدهم شروع به کارکرده است هر دو جریان سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا تقریباً گوشه‌گیر شده‌اند. هرچند برخی می‌گویند که سکوت اصولگرایان به خاطر قدرتی است که اکنون در اختیار دارند. با توجه به این‌که تقریباً سه قوه کشور در اختیار نیروهای وابسته به اصولگرایان است ازاین‌رو دیگر ضرورتی برای انجام کار حزبی نمی‌بینند؛ اما در این حال هم اصلاح‌طلبان سکوت کرده‌اند و طی ماه‌های گذشته فعالیت چشمگیری نداشته‌اند. برخی معتقدند که آنان تلاش می‌کنند وضعیت فعلی خود را آسیب‌شناسی کرده تا بتوانند راهی برای فعالیت‌های خود پیدا کنند. درعین‌حال برخی نیز بر این باورند که در کشور یک ناامیدی سیاسی شکل‌گرفته است؛ ناامیدی که شاید بتوان آن را یک سرخوردگی نیز تعبیر کرد. علی مطهری نماینده سابق مردم تهران در مجلس دهم در گفت‌وگو با خبرآنلاین دراین‌باره گفته: «در بین دو گروه اصلاح‌طلب و اصولگرا افراد و احزابی هستند که از گروه و جناح خود انتقاد می‌کنند و مسئولیت‌پذیر هستند. اگر گروهی سکوت کرده‌اند شاید به‌این‌علت باشد که دیگر امیدی به بازگشت به قدرت سیاسی ندارند و تصور می‌کنند راهی برای ورود آن‌ها به حاکمیت نیست و دیگر نمی‌توانند مؤثر باشند.»
مطهری درباره این‌که ریشه این ناامیدی چیست توضیح داده است: «با روشی که شورای نگهبان در پیش‌گرفته و در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شاهد آن بودیم، می‌توان ریشه این سرخوردگی را دید. دیگر برای افراد مستقل و آزاده‌ای که اهل فکر و اظهارنظر هستند جایی در سیاست کشور نیست مگر این‌که نظام رویه خود را تغییر دهد. شرایط به شکلی شده که فقط افراد مشخص می‌توانند وارد مجلس، دولت و نهادهای دیگر ‌شوند، افرادی که نظرات رسمی نظام را تکرار ‌کنند و از خودشان نظری نداشته باشند. به همین دلیل انگیزه‌ای برای بسیاری از افراد وجود ندارد که بخواهند مشارکت سیاسی داشته باشند.»
علی مطهری ازجمله نمایندگان منتقدی است که در دوران نمایندگی خود بارها از سوی اصولگرایان موردحمله قرار گرفت. او با انتقادات مختلف خود به دستگاه‌ها و نهادهای کشور ازجمله جنجالی‌ترین نمایندگان شد. بعضی جریان‌ها می‌گویند که همین صراحت لهجه مطهری باعث شد که از عرصه سیاست کنار گذاشته شود. مطهری با وجود این‌که در انتخابات مجلس یازدهم ثبت‌نام کرد ولی از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد. او در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم نیز ثبت‌نام کرد ولی موفق نشد تأیید صلاحیت بگیرد.
به‌غیراز مطهری بسیاری از نمایندگان مجلس دهم از سوی شورای نگهبان برای انتخابات مجلس یازدهم رد صلاحیت شدند. به‌این‌ترتیب مجلس و دولت به‌طور کامل در اختیار اصولگرایان هستند و همین هم باعث شده که بسیاری بگویند حالا دولت و مجلس بهانه‌ای برای حل نکردن مشکلات کشور ندارد.
مطهری می‌گوید: «در شرایط فعلی که مجلس و دولت در دست یک گروه خاص است، دیگر بهانه‌ای ندارند که بخواهند بگویند اجازه ندادند ما کار کنیم. دولت گذشته تا حدودی می‌توانست این حرف را بزند که اجازه کار کردن ندارد، چون کارشکنی‌هایی علیه او انجام می‌شد اما دولت فعلی در آینده نمی‌تواند این ادعا را داشته باشد. جنگ قدرت به ضرر مردم است. در این چند سال، بخشی ازآنچه مردم تحمل کردند ناشی از جنگ قدرت بود. سیاسیون ما باید تقوای الهی و سیاسی پیدا کنند و مصالح انقلاب، مردم و کشور را بر منافع خود ترجیح دهند و صرف تصاحب قدرت هدف آن‌ها نباشد.»