غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش‌های متناقض از آسیب‌های اعتراضات در خوزستان

همدلی| بیش از یک هفته از آغاز اعتراضات مردم خوزستان به بحران کم‌آبی می‌گذرد؛ حالا اعتراضات از مرزهای خوزستان عبور کرده است و به مناطقی از بوشهر و لرستان و حتی اصفهان کشیده شده است.  هر شب تصاویر و فیلم‌‌هایی در رسانه‌‌ها و پیش از آن، شبکه‌‌های اجتماعی منتشر می‌شود که در آنها صدای گلوله شنیده می‌شود، گلوله‌‌هایی که به روایت معترضان، منبع‌شان نیروهای نظامی و انتظامی و به روایت نهادها و مقامات رسمی، برخی معترضان یا وابستگان به گروه‌‌های معاندند. در این میان آنچه جای تامل دارد، خسارات مالی و جانی که در این موارد اجتناب‌ناپذیر است. با این حال همواره، در هر دوره از اعتراضات مردمی بر سر آمار جان‌باختگان و صحت هویت آنها میان روایت‌‌های غیررسمی و رسمی اختلافات متعددی وجود دارد. 

روایت فارس درست است یا صداوسیما؟ 

تا این لحظه بنا بر آنچه در رسانه‌‌ها و شبکه‌‌های اجتماعی منتشر شده است، دست‌کم هشت نفر از اهالی خوزستان و لرستان در حوادث و اعتراضات اخیر جان خود را از دست داده‌‌اند. با این حال، صبح روز  جمعه، اول مرداد خبرگزاری صداوسیما در گزارشی اعلام کرد: «دیشب در برخی خیابان‌های شهر الیگودرز برای چند ساعتی، ناآرامی‌هایی به‌وجود آمد. در پی این اقدامات تیراندازی‌های مشکوکی از طرف برخی عوامل ناشناس آغاز شد. نتیجه این تیراندازی‌ها هدف قرار گرفتن یک جوان ۲۰ ساله بود. همچنین در این تیراندازی‌ها دو نوجوان ۱۶ساله نیز زخمی شدند.» با این حال خبرگزاری فارس در خبری به نقل از علی گلالی معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان لرستان نوشت:«در حوادث شب گذشته الیگودرز با شلیک عوامل خرابکار و ضدانقلاب یک نفر کشته و ۷ تن دیگر زخمی شدند.» هرچند در هر دو خبر تأکید شده که منشأ تیراندازی‌‌ها افراد مشکوک و خرابکار بوده‌‌اند و یک نفر در این حوادث جان باخته است، اما تعداد زخمی‌‌ها در روایت فارس و صداوسیما یکسان نبوده و بر حجم ابهامات درباره اخبار منتشر شده توسط رسانه‌‌های جریان اصلی و مقام‌‌های رسمی می‌افزاید. 

آن سه جوان خوزستانی که بودند؟

در ساعات پایانی یکشنبه هفته گذشته نیز اخباری از کشته شدن چند جوان در سوسنگرد و ماهشهر در شبکه‌‌های اجتماعی منتشر شد، بامداد دوشنبه 28 تیر نیز تصاویری از دست کم سه جوان در صفحات برخی از کاربران خوزستانی همراه با پیام تسلیت منتشر شد، اما چند ساعت نگذشته بود که خبرگزاری فارس در خبری و سپس یک گزارش ویدئویی از سه جوان که کلام فارسی‌شان با چاشنی عربی همراه بود، ادعا کرد گزارش‌‌ها درباره کشته‌شدگان شب گذشته خوزستان از اساس دروغ بوده است و این سه جوان، همان‌‌هایی هستند که معترضان مدعی کشته شدنشان شده‌‌اند. همزمان نیز ولی‌اله حیاتی معاون امنیتی استاندار خوزستان نیز در جمع خبرنگاران اعلام کرد:«معاندان نظام در روزهای اخیر به دروغ مطالب و ویدئوهایی مبنی بر کشته شدن سه نفر در این استان منتشر کرده‌اند که از اساس کذب است.» هرچند طی روزهای اخیری ویدئوهایی از تشییع برخی جان‌باختگان حوادث خوزستان در شبکه‌‌های اجتماعی با همان شور و رسوم مردم آن خطه منتشر شده است اما تاکنون آمار دقیق و رسمی از تعداد جان‌باختگان و زخمی شدگان این استان منتشر نشده است؟  چهارشنبه 30 مرداد نیز، فریدون بندری سرپرست فرمانداری ماهشهر در مصاحبه‌ای با فارس اعلام کرد:«اغتشاش‌گران در شهرک طالقانی یک مأمور نیروی انتظامی بندر ماهشهر را شهید و یک مأمور دیگر را مجروح کردند.» 

پروژه کشته‌سازی!

یکشنبه 27 تیر نیز فارس پلاس در گزارشی نوشت:«دو تن از جوانان خوزستانی کشور در ماجرای اعتراضات اخیر توسط شلیک عده‌ای خرابکار جان باختند، اما ضدانقلاب سعی دارد تا با مقصر جلوه دادن ماموران امنیتی در این حادثه، افکار عمومی را منحرف کند؛ این ترفند، همان شیوه تکراری «کشته‌سازی» ضدانقلاب است.» حالا باید منتظر ماند و دید مسئولان و رسانه‌‌های رسمی کشور چه زمانی صراحت را بر کلام تلویحی ترجیح می‌دهند و از تعداد آسیب دیدگان و جان‌باختگان سخن می‌گویند تا هم فضا به سمت تعدیل آثار شایعات رسانه‌‌های غیر رسمی و خارج از کشور و بازگشت اعتماد به فضای عمومی و رسانه‌ای کشور پیش رود.