غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران نسبت به تکرار حوادث ۹۶ و ۹۸ هشدار داده شد

بحران خوزستان روی میز سران قوا

همدلی|  روزهای گذشته مشکل کم‌آبی رودخانه‌های خوزستان به ویژه کرخه به بروز مشکلاتی مثل کمبود آب کشاورزی و آب شرب در مناطق روستایی منجر  شده است، مناطقی مثل حمیدیه، شادگان، سوسنگرد و منطقه زرگان اهواز شاهد تجمعات خوزستانی‌ها در اعتراض به وضعیت‌ بی‎آبی بوده است. برخی رسانه‌ها این تجمعات را بدون درگیری عنوان کرده‌‌اند،‎ اما روز گذشته سرپرست فرمانداری شادگان از کشته شدن یک نفر در جریان تجمع اعتراضی حمایت از معترضان به وضعیت ‌کم‌آبی‎، خبر داد. 
امید صبری‌پور گفته جمعه شب برخی از مردم شادگان در حمایت از معترضان به وضعیت کم‌آبی در شهرستان‌های دیگر، در سطح شهر تجمع کردند. او ادامه داده است: در جریان این تجمع، افراد فرصت‌طلب و اغتشاش‌گر به سمت ماموران نیروهای امنیتی و تجمع‌کنندگان تیراندازی کردند که تیر به یک رهگذر که جوانی ۳۰ ساله بود، اصابت و منجر به مرگ او شد. صبری‌پور گفت: مسببان این حادثه توسط نیروهای انتظامی و امنیتی شناسایی و شب گذشته برخی دستگیر شده‌اند و دستگیری دیگر افراد نیز در دستور کار است.

 شکل‌گیری بحران امنیتی

سردار حسن شاهوارپور فرمانده سپاه حضرت ولیعصر(عج) خوزستان در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران خوزستان که روز جمعه برگزار شد، از شکل‌گیری زمینه بحران اجتماعی سخن گفته است. شاهوارپور گفته: مشکل امروز ما در استان خوزستان مربوط به مردمی است که منتظر هستند کشت کنند و نان شب‌شان به کشاورزی که سودی ندارد، وابسته است.
او معتقد است: با توجه به وضعیت کنونی ‌کم‌آبی‎ در استان خوزستان، زمینه بحران اجتماعی در حال شکل‌گیری است و بحران اجتماعی نیز پیشران بحران امنیتی است. به گزارش ایسنا، او ادامه داد: اگر مدیریت نشود و درست حرکت نکنیم، تبعات آن مانند بحران‌های سال‌های ۹۶ و ۹۸ خواهد بود.

 تمرکز رسانه‌ها بر روی خوزستان 

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدنبی موسوی‌فرد، نماینده ولی فقیه در استان خوزستان نیز با موضوع بررسی مشکلات تامین آب استان خوزستان که ۲۵ تیرماه در استانداری خوزستان برگزار شد، گفت: خوزستان از نظر بحران با استان‌های دیگر کشور قابل مقایسه نیست. او با اشاره به وضعیت فضای مجازی و رسانه‌ای شدن و تحریک برخی افراد در خصوص برخی مسائل، افزود: امروز در منطقه گمبوعه حدود ۲۰۰ راس و در منطقه تالاب هورالعظیم نیز تعدادی از احشام مردم به دلیل نبود آب تلف شدند.
نماینده ولی فقیه در خوزستان گفت: در کرخه نور به دلیل برداشت آب از بالادست احتمال رسیدن آب نیست. بالادست که می‌گوییم شامل استان‌های بالادست نیز می‌شود. بنابراین باید فکری در این خصوص شود. نمی‌شود در ستاد مدیریت بحران خوزستان گفته شود برای تعیین خسارت این افراد فکر می‌کنیم. اکنون همه رسانه‌های خارج از کشور روی خوزستان تمرکز کرده‌اند.  باید فکری به حال این وضعیت شود.

 کاهش 43 درصدی ورودی آب به مخازن خوزستان

در همین جلسه مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان به گزارش وضعیت آب استان پرداخت؛ گزارشی که نویدبخش روزهای خوبی نیست. فرهاد ایزدجو، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: میزان ورودی آب به مخازن خوزستان در سال آبی ۱۴۰۰ - ۹۹ حدود ۱۳میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به متوسط درازمدت که ۲۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب بود، حدود ۴۳ درصد کاهش یافته است. به گزارش ایسنا، وی افزود: براساس مصوبه‌ای که در اردیبهشت‌ماه امسال داشتیم، کل آب قابل برنامه‌ریزی ۵ میلیارد و ۱۹۳ میلیون مترمکعب بود که در پایان شهریورماه ۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیون مترمکعب باید در مخازن باقی می‌ماند اما با توجه به ‌‌این‌که‎ حوضه‌های آبی خوزستان به ویژه حوضه دز در شرایط بسیار حادی قرار گرفتند، این برنامه مجددا بازنگری شد.  مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: بر این اساس حجم مفید در پایان شهریورماه به یک میلیارد و ۹۶۰ میلیون مترمکعب می‌رسد که این میزان نسبت به  خشکسالی سال ۹۷ حدود ۳۹۰ میلیون مترمکعب کمتر است. این ریسک پذیرفته‌شده، در خصوص تامین آب کشت پاییزه است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به تعیین آب کشت فصلی و همچنین ممنوعیت کشت فصلی، گفت: برای کسانی که کشت شلتوک نداشته باشند مشوق‌هایی در نظر گرفته شد به گونه‌ای که در آب‌های کشت فصل بعدی ۲۰درصد تخفیف اعمال می‌شود. برای کسانی که کشت شلتوک داشته باشند نیز پروانه بهره‌برداری آب و اشتراک برق و تحویل نهاده و وام کشاورزی به مدت سه سال، تعلیق خواهد شد. ایزدجو بیان کرد: موجودی مخازن خوزستان در ۲۴ تیرماه امسال ۴ میلیارد و ۱۵۰ میلیون مترمکعب بوده است در حالی که در سال گذشته در مدت مشابه ۹ میلیارد و ۷۵۰ میلیون مترمکعب بود.

 روزهای خوبی برای آبادان و خرمشهر پیش‌بینی نمی‌شود

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با بیان ‌‌این‌که‎ متوسط کشت شلتوک در خوزستان ۶۰ هزار هکتار بوده است، گفت: در حال حاضر کشت شلتوک در خوزستان به ۹۰ هزار هکتار رسیده است. از ابتدای کشت در سال جاری تاکنون از ۳۲ هزار هکتار کشت شلتوک ممانعت شد. ۹ هزار و ۷۸۰ هکتار کشت شلتوکی که آبگیری شده را نیز از طریق قطع برق، خشک کرده‌ایم. ایزدجو بیان کرد: میزان کشت شلتوک در سال ۹۸ در استان خوزستان حدود ۲۰۰ هزار هکتار و در سال ۹۹ حدود ۱۸۰هزار هکتار بود. 
وی افزود: امسال به دلیل یک سری موج‌های بلند در خلیج فارس، شوری آب آبادان و خرمشهر بالا رفت اما در دهه اول تیرماه بند خاکی مارد احداث شد و اکنون شوری آب حدود ۳ هزار میکروموس است. مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: باید حدود ۷۵ مترمکعب آب بر ثانیه به آبادان و خرمشهر برسد. با توجه به گسترش کشت شلتوک، در صورت برداشت آب و ورود زهاب این کشت‌ها به کارون، قطعا از مردادماه کیفیت آب به شدت تحت تاثیر قرار می‌گیرد.
وی افزود: اگر ۷۵مترمکعب‌بر ثانیه آب به آبادان و خرمشهر نرسد، آب مورد نیاز نخیلات و پس زدن شوری در بهمنشیر تامین نمی‌شود و EC به شدت بالا می‌رود. با توجه به وضعیت کشت شلتوک، در ماه‌های آینده روزهای خوبی برای آبادان و خرمشهر پیش‌بینی نمی‌شود.

 دستگاه قضایی با کشت شلتوک غیرمجاز برخورد‌‌ می‌‎کند

رضا خشنودی معاون دادستان کل کشور نیز‌‌ می‌‎گوید: زمانی که کشت شلتوک غیرمجاز اعلام می‌شود باید کشاورزان این موضوع را رعایت کنند. کشاورزان به برنامه‌ریزی کلان توجه نمی‌کنند و شلتوک می‌کارند و برای تامین آب با مشکل مواجه می‌شوند. این کشاورزان سهمیه و مجوز برداشت آب ندارند، بنابراین این عمل آنها مجرمانه و خلاف شرع و قانون است.
خشنودی بیان کرد: استاندار خوزستان و دستگاه قضایی باید با این رفتار مجرمانه خلاف شرع برخورد کنند، زیرا می‌خواهند منابع محدود آبی را صیانت کنند تا آب شرب تامین و از تلفات دام‌های سنگین و وقوع فاجعه زیست محیطی جلوگیری کنند. وی افزود: در این خصوص باید دستگاه قضایی مقابله کند که این موضوع در دستور کار است. استاندار خوزستان نیز برای به نتیجه رسیدن برنامه‌ها به بودجه نیاز دارد که به سازمان برنامه و بودجه اعلام شد. با اقدامات انجام‌شده، تصور می‌شود در روزهای آتی خبر خوشی برای مردم داشته باشیم تا از این بحران عبور کنیم و مشکلات استان خوزستان را یک بار برای همیشه به صورت معقول و منطقی حل کنیم.

 بحران آبی خوزستان در جلسه سران 

قاسم سلیمانی‌دشتکی استاندار خوزستان نیز در ارتباط با خشکسالی این استان وعده داده است که این بحران در جلسه سران سه قوه بررسی خواهد شد. قاسم سلیمانی‌دشتکی گفت: در گذشته از طریق وزارت کشور و ستاد مدیریت بحران کشور، چند پیشنهاد به رئیس سازمان برنامه و بودجه ارائه شده بود که این پیشنهادها در این نشست بازخوانی شدند تا در این هفته در دولت مطرح شوند. یکی از پیشنهادها در خصوص پرداخت خسارات کشاورزان در سال ۹۸ بود که در آن، دوگانگی ایجاد شده بود. ستاد مدیریت بحران کشور فکر کرده بود این مطالبات را پرداخت کرده اما کشاورزان می‌گفتند که پرداخت نشده است. پس از پیگیری‌های کارشناسی متعدد، مشخص شد که ۳۷ درصد از مطالبات کشاورزان معادل ۲۳۰ میلیارد تومان پرداخت نشده است.
استاندار خوزستان افزود: پیشنهاد دوم در خصوص شوری آب در شهرهای آبادان و خرمشهر و نرسیدن آب مناسب به نخیلات بود که از سوی وزیر کشور، نامه‌ای به رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور نوشته شد تا یک هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان برای سد چوئبده و مارد کمک کنند. وی گفت: در پیشنهاد سوم مقرر شد ۳۰۰میلیارد تومان  برای آب‌های روان اهواز اختصاص داده شود. اختصاص این اعتبار در دست‌انداز شرح وظایف وزارت نیرو و شهرداری مانده بود که این مورد نیز برای ارائه در نشست هیات دولت  مطرح شد. پیشنهاد دادیم علاوه بر تنش‌های آبی، برای رفع مشکلات آب شرب مانند آبرسانی با تانکر و اصلاح خطوط و سیستم‌های آبرسانی نیز ۲۰۰میلیارد تومان به شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان داده شود.
سلیمانی‌دشتکی افزود: بنا شد ۷۰میلیارد تومان برای حفظ عرصه‌های منابع طبیعی که طی چند سال گذشته با همت نظام و دولت اقداماتی در این نقاط انجام‌شده، اختصاص یابد زیرا در صورت عدم آبیاری و سم‌زدایی، درختان بلوط آسیب زیادی خواهند دید. برای لایروبی کانال‌ها نیز علاوه بر اعتباراتی که به آب و برق خوزستان داده شده است، پیشنهاد دادیم ۱۰۰ میلیارد تومان کمک کنند. استاندار خوزستان گفت: همچنین پیشنهاد دادیم دولت تصویب کند که ستاد مدیریت بحران با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، خسارات کشاورزان که مربوط به کشت فصلی، کشت جایگزین و کشت تابستانه است را برآورد کنند و از  محل بند (خ) آن را پرداخت کنند.