غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مذاکرات سیاسی به نتیجه روشنی نرسید؛

کابل زیر تیغ طالبان

همدلی| افغانستان این روزها با توجه به حملات طالبان به شهرهای این کشور، شرایط بحرانی را سپری‌‌‌ می‌کند. گزارش‌‌‌‌ها نشان‌‌‌ می‌دهد طالبان آن‌گونه هم که تبلیغ‌‌‌ می‌کنند در تصرف سراسر کشور افغانستان موفق نبوده‌اند و نیروهای ارتش در شهرهایی از این کشور توانسته‌‌‌‌‌اند در مقابل آنان مقاومت کنند. اما با این حال توان رزمی طالبان بیشتر است و فعلا بیم آن وجود دارد که کل کشور به دست این گروه تروریستی تصرف شود. در کنار جنگ میدانی طالبان با نیروهای ارتش، مذاکرات سیاسی با محوریت کشورهای مختلف از جمله ایران و روسیه در جریان است. دولت مرکزی نیز تلاش دارد که طالبان را در پای میز مذاکره نگه دارد و با آنان به توافق برسند؛ اتفاقی که فعلا به نظر‌‌‌ می‌رسد بعید باشد، چرا که طالبان بر اساس پیش‌روی‌‌‌‌های میدانی خود فعلا امید دارند که به زودی دولت مرکزی را ساقط کنند.
جنگ بین جنگجویان طالبان با نیروهای دولتی دیروز(شنبه) نیز در حومه شهرهای قندهار، غزنی و قلعه نو در استان بادغیس در غرب افغانستان شدت یافت. به گزارش ایرنا، سخنگوی لشکر ۲۰۵ ارتش افغانستان در استان قندهار‌‌‌‌‌ با بیان ‌‌‌‌‌این‌که درگیری‌ بین نیروهای دولتی و طالبان در بخش‌های حوزه هفتم امنیتی شهر قندهار ادامه دارد، افزود:در این درگیری‌‌‌‌ها ۷۰ تن از افراد طالبان کشته شده‌‌‌‌‌اند. «محمدصادق عیسی‌‌‌‌‌»‌‌‌‌ گفت بیشتر افراد کشته شده طالبان بر اثر بمباران جنگنده‌‌‌‌های ارتش کشته شده‌‌‌‌‌اند. به گفته مقامات بهداشتی قندهار در ۲۴ ساعت گذشته ۱۶تن که بیشتر آنان از غیر نظامیان بوده‌‌‌‌‌اند، کشته شده‌‌‌‌‌اند.

 جنگ در استان غزنی 

از استان غزنی در ۱۴۵ کیلومتری غرب کابل پایتخت افغانستان نیز گزارش شده است که درگیری در اطراف شهر غزنی به‌شدت ادامه دارد و یک عضو شورای استانی غزنی گفته است که طالبان وارد منازل مردم شده و با سپر قراردادن غیر نظامیان با نیروهای دولتی جنگ خانه به خانه‌‌‌ می‌کنند.
به گفته این عضو شورای استانی غزنی، درگیری در شهرستان‌های مالستان، ناهور و جاغوری استان غزنی بین افراد طالبان و نیروهای دولتی ادامه دارد و طالبان نتوانسته به پیش‌روی خود در این مناطق ادامه دهد.
حسام‌الدین شمس استاندار بادغیس در غرب افغانستان هم دیروز شنبه اعلام کرد که گروه طالبان جمعه شب باردیگر به‌‌‌‌‌ شهر قلعه نو حمله کرد که با مقاومت شدید نیروهای دولتی مواجه شدند که پس از دادن تلفات سنگین مجبور به عقب‌نشینی شدند. وی افزود:‌‌‌‌‌ دو عضو شورای استانی نیز به گروه طالبان پیوسته‌‌‌‌‌اند.

 پیشروی طالبان در هرات 

هرات در غرب افغانستان نیز طی دو روز گذشته شاهد تحولات مهمی در عرصه نظامی بود و پس از سقوط مرز تجارتی اسلام‌قلعه در مرز ایران، چند شهر دیگر نیز بدون درگیری به‌دست طالبان افتاد. براساس گزارش طلوع نیوز افغانستان، شهرستان‌های کرخ، کهسان، گلران، کشک کهنه، کشک رباط سنگی، شیندند، ادرسکن و پشتون زرغون در شبانه‌روز گذشته به دست طالبان افتاده است.
در پی این تحولات اسماعیل‌خان فرمانده سابق جهادی‌‌‌‌‌ روز گذشته با تشکیل جبهه مقاومت مردمی اعلام کرد که‌‌‌‌‌ آماده جنگ با طالبان شده است. وی افزود:نه تنها استان هرات بلکه حوزه جنوب غرب را از طالبان پس خواهد گرفت. این اقدام وی با استقبال دولت افغانستان مواجه شده و معاون رئیس جمهوری افغانستان دیروز از این اقدام اسماعیل حمایت کرد. این در حالی است که پنج مرز تجارتی افغانستان با کشورهای همسایه به کنترل طالبان درآمده است . برخی از رسانه‌‌‌‌های غربی به نقل از طالبان اعلام کرده‌‌‌‌‌اند که ۸۵ درصد از خاک افغانستان به کنترل این گروه درآمده است. اما این گزارش با واکنش دولت افغانستان مواجه شده و گفته است که اگر این سخنان طالبان درست باشد، چرا رهبران این گروه همچنان در پاکستان حضور دارند.
در همین حال دولت مرکزی تلاش‌‌‌ می‌کند تا روحیه نیروهای ارتش را حفظ کند و به طرق مختلف به مردم اعلام کند که‌‌‌ می‌تواند کشور را از حملات تروریستی طالبان حفظ کند. در همین راستا دیروز محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان پنجمین فرودگاه بین‌المللی را در ولایت خوست در شرق این کشور افتتاح کرد. به گزارش ایرنا، چند روز پیش نخستین پرواز آزمایشی از امارات متحده عربی در این فرودگاه به زمین نشسته بود. براساس گزارش نهاد ریاست جمهوری افغانستان، این فرودگاه با اعتبار 900 میلیون افغانی (هر دلار معادل 81افغانی ) در مدت 10 سال ساخته شده است. غنی در سخنانی در مراسم افتتاح این فرودگاه از طالبان خواست وارد گفت وگوهای صلح شود و افزود: باید طالبان مشخص کند که برای کی‌‌‌ می‌جنگند. هرچند دولت افغانستان تلاش زیادی برای ساخت جاده، فرودگاه، مدرسه، سدآب و دیگر بخش‌‌‌‌های انجام داده است اما در جنگ جاری افغانستان هر روز زیرساخت‌‌‌‌های این کشور‌‌‌‌‌ بر اثر جنگ تخریب‌‌‌ می‌شود. پیش از این افغانستان دارای چهار فرودگاه بین‌المللی در کابل پایتخت، هرات، بلخ و قندهار بود که اکنون با بهره‌برداری از فرودگاه خوست این تعداد به پنج فرودگاه افزایش یافته است.

 مذاکرات سیاسی

مذاکرات سیاسی در هفته گذشته با محوریت تهران و مسکو در جریان بود، ولی هیچ کدام از این مذاکرات تاکنون به نتیجه روشنی به نفع مردم افغانستان ختم نشده است و همچنان جنگ ادامه دارد. با این حال مقامات سیاسی در افغانستان این مذاکرات را مهم و کارساز توصیف کرده‌‌‌‌‌اند. «حامد کرزی» رئیس جمهوری اسبق افغانستان گفته:برگزاری نشست هیات طالبان و دولت افغانستان در تهران گام مهمی برای دستیابی به صلح بود. به گزارش ایرنا، روزنامه «افغانستان تایمز» دیروز شنبه به نقل از حامد کرزی اضافه کرد همه تلاش‌‌‌‌ها باید به یافتن راه حل صلح‌آمیز و سیاسی برای بحران افغانستان معطوف شود.
وی نشست تهران و بیانیه مشترک پایانی که‌‌‌‌‌ دو طرف ادامه جنگ را تهدیدی برای امنیت کشور و منطقه دانستند، استقبال کرد.
رئیس جمهور اسبق افغانستان با قدردانی از ایران برای میزبانی از هیات‌‌‌‌های طالبان و دولت افغانستان ابراز امیدواری کرد که دو طرف اقدامات جدی و موثرتری برای موفقیت روند صلح بردارند. 
ناجیا انواری، سخنگوی وزارت امور خارجه‌‌‌‌‌ افغانستان با تحسین از مذاکرات تهران گفت که این جلسه‌‌‌‌‌ برای اعتمادسازی و ایجاد روابط نزدیک‌تر دوجانبه بین هیات مذاکره افغانستان و طالبان برگزار شد. وی اظهار داشت: مردم افغانستان خواستار تسریع گفت‌وگوهای صلح و به نتیجه رسیدن هرچه سریع‌تر آن هستند.
نشست هیأت دولت افغانستان و گروه طالبان در باره صلح، روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته به میزبانی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار شد.
رهبری هیات جمهوری اسلامی افغانستان در این دور از مذاکرات را یونس قانونی وزیر امور خارجه پیشین این کشور و رهبری هیأت مذاکراتی گروه طالبان را عباس استانکزی معاون دفتر این گروه بر عهده داشتند.
به گزارش ایرنا، وزارت امورخارجه افغانستان پس از پایان نشست تهران و انتشار اعلامیه‌ای ۶ ماده‌ای اعلام کرد، دولت افغانستان از هر اقدام و تلاش حقیقی‌ای که منجر به پایان جنگ، تأمین صلح پایدار و حفظ دست‌آوردهای ۲۰ سال اخیر شود، قدردانی و حمایت می‌کند. وزارت خارجه افغانستان افزود: ما از تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران در راستای پیشرفت روند صلح افغانستان قدردانی کرده و امیدواریم این اقدام‌ها موجب پایان بخشیدن به خشونت‌ها و آغاز مذاکرات جدی با هدف تامین صلح پایدار و سراسری در این کشور شود.
 ترکیه وارد‌‌‌ می‌شود
اما ترکیه در این میان سعی کرده که از کارزار عقب نماند. به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه میدل ایست آی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه اظهار کرد: ما در مذاکرات با آمریکا و ناتو تعیین خواهیم کرد چه مسئولیت‌هایی را به عده بگیریم و این گام را به مناسب‌ترین شکل ممکن برخواهیم داشت. چند روز پیش دولت افغانستان اعلام کرد، از برنامه‌های ترکیه برای اداره این فرودگاه حمایت می‌کند و همچنین گفت که حضور آنکارا به دفع حملات بالقوه از سوی طالبان کمک خواهد کرد.
امیر رامین، سفیر افغانستان در ترکیه نیز روز پنجشنبه از کمک‌های ترکیه تحسین و تشکر کرده و گفت که کشورش متعهد به همه حمایت‌های لازم از موفقیت این برنامه است. این تحسین و تشکر سفیر افغانستان بعد از آن مطرح شد که مقام‌های ترکیه‌ای با همتایان آمریکایی خود روز چهارشنبه با هدف بحث درباره آینده این فردگاه دیدار کردند. وزارت دفاع ترکیه اعلام داشت که «نشستی مثبت و سازنده» با هدف بحث درباره برنامه‌ها برگزار کرده است. 
تامین امنیت فرودگاه مذکور امری حیاتی برای عملیات‌های هیات‌های دیپلماتیک مستقر در افغانستان بعد از تکمیل خروج آمریکا از این کشور است. ترکیه از سال 2013 در این فرودگاه به همراه آمریکا، مجارستان، فرانسه و دیگر هم‌پیمانان ناتو حضور داشته است. این فرودگاه شریانی حیاتی برای دولت افغانستانی که در مدت اخیر متحمل شکست‌های بزرگی در مقابل طالبان در مناطق عمده شده، محسوب‌‌‌ می‌شود؛ شکست‌هایی که مقام‌های اطلاعاتی آمریکا را در گزارشی به این ارزیابی رساند که دولت افغانستان احتمالا شش ماه بعد از خروج ناتو ممکن است کاملا فروبپاشد.