غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


حمله بزرگ ارتش آلمان نازي به شوروي در جريان جنگ جهاني دوم

هيتلر تا قبل از حمله به شوروي، بسياري از كشورهاي اروپايى را اشغال كرده بود و با حمله به شوروي قصد داشت تا به طرح‏‌‌هاي توسعه‏‌طلبانه خود جامه عمل بپوشاند.
 از اين‌رو، سحرگاه روز بيست و دوم ژوئن 1941م در روز و ساعت تعيين شده براي آغاز عمليات، نيروهاي آلمان در سراسر خطوط مرزي خود در خاك لهستان و هم‏چنين در طول مرزهاي روماني با شوروي و درياي بالتيك دست به حمله گسترده‏‌اي عليه اتحاد شوروي زدند.
 با اين‌كه قبل از آغاز جنگ، ميان آلمان و شوروي، قرارداد دوستي و عدم تجاوز امضا شده بود، اما هيتلر طبق معمول، گناه آغاز جنگ را به گردن طرف مقابل انداخت و مدعي شد كه روس‏‌‌ها علي‏رغم قرارداد دوستي و عدم تعرض با آلمان، در تدارك حمله به آلمان بوده‏‌اند و طي چند هفته گذشته به عمليات اكتشافي در خطوط دفاعي آلمان پرداخته و در چند مورد از خطوط مرزي عبور كرده‏‌اند.
 هيتلر عنوان كرد كه سربازان آلماني نه فقط براي ميهن خود، بلكه براي نجات اروپا مي‏ جنگند. با آغاز اين عمليات كه ‌«بارباروسا‌» به معني ريش قرمز نام داشت، نيروهاي آلمان به سرعت در داخل خاك شوروي شروع به پيشروي كردند و در طول سه ماه، در حدود شش‏صد هزار كيلومتر مربع از خاك شوروي را به تصرف خود درآوردند. 
در اين ميان، با پيشروي نيرو‏‌‌هاي مهاجم، قواي آلماني تا حومه مسكو پايتخت شوروي پيشروي كردند، اما با فرا رسيدن فصل سرما، ارتش آلمان زمين‏گير شد. 
مردم و نظاميان شوروي نيز در شهرهاي مختلف به ويژه مسكو، لنين‏گراد و استالين‏گراد مقاومت سرسختانه‏‌اي از خود نشان دادند و به تدريج سربازان آلماني را مجبور به عقب‌نشيني كردند. اين مسئله باعث شد تا هيتلر، سرداران معروف ارتش آلمان را كه معتقد به عقب‏‌نشيني و يا تغيير زمان و محل حمله بودند، از كار بر كنار كند و افسران كم‌تجربه را به جاي آنان قرار دهد كه اين امر، خود زمينه ديگري براي شكست‏‌‌هاي بعدي آلمان شد. 
در نبرد شوروي بيش از يك ميليون نفر از نيروهاي آلمان تلف شدند و اين تلفات سنگين، آنان را وادار به عقب‏نشيني كرد. 
در جريان اين شكست‏‌‌ها و عقب‏نشيني‏‌‌ها، هيتلر به مردم آلمان وعده مي‏‌داد كه با فرا رسيدن فصل بهار، حمله بزرگ نيروهاي آلمان براي درهم شكستن مقاومت روس‏‌‌ها آغاز خواهد شد، ولي اين حمله بزرگ جز باز پس گرفتن قسمتي از مناطقي كه در حملات زمستاني به دست ارتش سرخ افتاده بود، ثمر ديگري نداشت. 
در اواخر تابستان و اوايل پاييز سال 1943م، حملات ارتش سرخ از سر گرفته شد و آلماني‏‌‌ها در فاصله اواخر سپتامبر تا اوايل نوامبر، سرزمين‏‌‌هاي وسيعي را در جبهه‏‌‌هاي مركزي و جنوبي روسيه از دست دادند.
 شكست سنگين آلمان در جبهه روسيه، راه را براي شكست‏‌‌هاي بعدي آلمان در جبهه‏‌‌هاي ديگر هموار ساخت تا اين‌كه به شكست نهايي آن در سال 1945م انجاميد.