غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تشکیک اصول‌گرایان در آمار مشارکت

همدلی| آمارهای عجیب این انتخابات از موضوعاتی است که در روزهای گذشته مورد توجه تحلیل‌گران قرار گرفته است. غیبت نزدیک به 31 میلیون از واجدان شرایط رای دادن(چیزی نزدیک به 52 درصد) آمار بالای آرای باطله مردمی که هیچ کدام از نامزدهای حاضر در رقابت را واجد صلاحیت برای ریاست جمهوری اسلامی ایران ندانستند، نیز از آمارهای جالب توجه این دوره از رقابت است.
همچنین آرای سید ابراهیم رئیسی در این دوره و تفاوت دومیلیونی آن با دوره قبل دربرابر حسن روحانی نیز از جمله مواردی بود که این انتخاب را جالب توجه کرده است. 
در این میان مانور تبلیغاتی برخی از مخالفان نظام و منتقدان عملکرد شورای نگهبان بر مشارکت 48 درصدی مردم در این انتخابات سبب شده است تا برخی اصول‌گرایان که تلاش کرده‌اند نتیجه عدم مشارکت مردم را به عملکرد دولت روحانی مرتبط بدانند، به طور موقت از این ادعای خود دست بردارند و اعلام  آمار پایین‌تر از 50 درصد مشارکت را غیرواقعی و نتیجه آمارسازی دولت و وزارت کشور بدانند.
سایت اصول‌گرای جهان نيوز که متعلق به علیرضا زاکانی یکی از نامزدهای پوششی انتخابات بود، در مطلبی نوشت:«اصلاح‌طلبان و حامیان دولت بر عدد 48.8درصد مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری تمرکز کرده اند. پایین ترین نرخ «مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری» یا «مشارکت به 50 درصد هم نرسید» جزو عباراتی است که طی دو روز گذشته در رسانه‌‌ها خوانده شد یا به گوش رسید. 
هرچند با توجه به حجم مشکلات کشور علی‌الخصوص بی‌کفایتی دولت مستقر، میدانداری کرونا، تشویق چهره‌‌های سیاسی فرومایه داخلی به عدم حضور و هجمه‌‌های ضدانقلاب این میزان مشارکت به طور جدی مطلوب و قابل قبول است و قطعا اگر این موارد نبود حداقل مشارکت به بالای هفتاد درصد می‌رسید.» نویسنده جهان نیوز ادامه داد:« اما یک نکته در این میان نهفته است که نگارنده عمیقا مشتاق است این تحلیلی ژورنالیستی واقعیت نداشته باشد. 
کمترین میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری به سال 72 بازمی‌گردد که مرحوم‌‌ هاشمی رفسنجانی با کسب اکثریت آرا از مشارکت 50.6 درصدی مردم برای بار دوم رئیس جمهور ایران شد.»
وی افزود:« اصرار به تمرکز روی عدد 48.8 (1.2پایین تر از نصف) در انتخابات روز 28 خرداد یا گزاره «پایین ترین نرخ مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری» ناخواسته این گزاره را به ذهن تداعی می‌کند که ممکن است برخی رفتارهای انتخاباتی در روز رای‌گیری نظیر عدم حضور به موقع و مطلوب ستادهای سیار در اماکنی نظیر بیمارستان‌‌ها و مواردی از این دست کارکرد خاص خود را داشته است.
به عبارت بهتر با توجه به این‌که هر 600 هزار رای حدود یک درصد آرا تشکیل می‌داده است، پس اگر فقط یک میلیون تا یک میلیون و پانصد هزار نفر دیگر در انتخابات مشارکت داشتند میزان مشارکت از 50 و 51 درصد فراتر رفته و دیگر نمی‌شد بر انتخابات این دوره عنوان پایین‌ترین میزان مشارکت را گذاشت. حتی برخی نمایندگان مجلس مدعی هستند که رفتارهای انتخاباتی دولت در روز جمعه حدود پنج درصد بر میزان مشارکت تاثیر داشته است.»
نویسنده جهان نیوز ادامه داد:«تاکنون دولت نه در این باره و نه درباره تاخیرهای روز رای‌گیری که حتی در پیام رهبر انقلاب به عنوان یکی از موانع رای‌گیری اشاره شده بود؛ پاسخ قانع کننده‌ای نداده است. به نظر می‌رسد ستاد انتخابات کشور باید در برطرف کردن این شائبه سیاسی همت و توجه بیشتری داشته باشد؛ زیرا این موضوع از همان ساعات اول رای گیری در افکار عمومی مطرح شد که تاخیر در رای گیری ریشه سیاسی دارد.»
وی در پایان نوشت:«البته که یقینا این موضوع بر نتیجه انتخابات با توجه به اختلاف بسیار زیاد آرای نفر اول با دوم تاثیرگذار نیست، اما می‌تواند دستاویز خوبی برای روزها و ماه‌‌های پیش رو درست کند تا بدخواهان داخلی مدعی شوند که ما هشدار داده بودیم که رفتارهای نظام باعث شکل گیری کمترین میزان مشارکت خواهد شد و رئیس جمهور منتخب هم حداقلی است.»