غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش همدلی از پیامدهای تقسیم اعضای هیأت علمی به دو گروه الف و ب

غربالگری واکنش‌برانگیز اساتید دانشگاه آزاد

همدلی|  دانشگاه آزاد اسلامی اعضای هیأت علمی خود را به دو گروه الف و ب تقسیم کرده است. حالا این تصمیم با واکنش‌های زیادی از طرف این اعضا مواجه شده، طوری‌که برخی از آن‌ها معتقدند تصمیم دانشگاه نه‌فقط به‌دلیل جبران منابع مالی بلکه برای غربالگری اعضای هیات علمی دانشگاه صورت گرفته است. اواخر سال گذشته طی بخشنامه‌ای این دانشگاه اعلام کرد در راستای تحقق اهداف عالی دانشگاه آزاد اسلامی نحوه همکاری اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد به دو گروه الف و ب  تقسیم می‌شود. اعضای هیأت علمی می‌توانند در صورت داشتن شرایط لازم نحوه همکاری خود را اعلام کنند. گروه الف هیأت علمی تمام وقتی هستند که باید 32ساعت در هفته فعالیت داشته باشند و گرو ب اعضای هیات علمی 16ساعته هستند. از آن‌جایی که این تقسیم‌بندی سبب تغییر در حقوق دریافتی‌شان می‌شد بسیاری از آن‌ها در مرحله اول گروه الف را انتخاب کردند. با این وجود طبق گفته برخی اعضای هیأت علمی مراکز متعدد این دانشگاه در بخشنامه بعدی که اوایل سال جاری ابلاغ شد این تقسیم‌بندی به روسای دانشگاه‌ها سپرده شده است. حالا بسیاری از استادان به گروه ب فرستاده شده‌اند و از مزایایی کمتری نسبت به دوستان و هم‌دوره‌ای‌های خود برخوردار هستند، طوری که برخی‌شان معتقدند حالا متر و معیار مشخصی برای این تقسیم‌بندی‌ها وجود ندارد.
دراین‌باره دکتر حسین کیا، عضو گروه ادبیات دانشگاه آزاد واحد سمنان به خبرنگار روزنامه همدلی گفت: «من از سال 86 در واحد سمنان دانشگاه آزاد عضو هیأت علمی هستم. سال گذشته برای دریافتی‌ها اعتراض کردیم که قرار شد یکسری اقداماتی انجام شود، اما اواخر سال بود که یک بخشنامه‌ای درباره عضو هیأت علمی الف و ب ابلاغ شد. ابتدا گفتند که اعضای هیأت علمی وارد سامانه ساجد شوند و گروه الف یا ب را خودشان انتخاب کنند. فرق این بود که گروه الف باید 4 روز در دانشگاه باشند و 32ساعت موظفی را کامل کنند و اعضای گروه ب هیأت علمی دو روزه شدند. طبیعتاً همه اعضا گروه الف را انتخاب کردند چراکه مبنا این بود مبلغی حدود 2میلیون از گروه ب کم شود و به گروه الف اضافه شود.»
وی ادامه داد: «اما از آن‌جا که کسی از گروه ب استقبال نکرد در گام بعدی اجرای این طرح را به روسای واحدها سپردند، طوری‌که تقریباً هر رئیس واحدی هرطورکه خودش می‌خواهد عمل کرده است. مثلاً من الان در گروه ب هستم. حالا از اردیبهشت ماه مبلغ دو میلیون از دریافتی من کم کردند. در واحد ما آن دسته از اعضای هیأت علمی که توی گروه الف هستند باید 11ساعت کار اجباری و اجرایی انجام بدهند. یعنی مانند یک کارمند کار کنند طوری‌که الان همکاران هیأت علمی به واحدهای مختلف دانشگاه تماس می‌گیرند که آیا جایی وجود دارد که بتوانند ساعت خودشان را پر کنند.» 
کیا بیان کرد: «چیزی‌که بیشتر سبب رنجش شده این است که دانشگاه بدون هیچ ملاک و معیاری تقسیم اعضای ‌هیأت علمی به دو گروه الف و ب را به روسای واحدها سپرده است آن‌هم روسایی که درآمدشان 300درصد افزایش پیدا کرده است. مسئله این است که حقوق یک استادیار دانشگاه آزاد میان 5 تا 6میلیون است. حالا با این وضعیت الان دریافتی کسانی مانند من به‌عنوان عضو هیأت علمی به سه میلیون رسیده است. جالب ‌این‌که همکاران در واکنش به این مسئله و برای پیگیری یک گروه تلگرامی تشکیل دادند اما از واحدها به استادان زنگ می‌زنند و تهدید می‌کنند چرا عضو این گروه شده‌اید.»
این استاد دانشگاه بیان کرد: «صحبتی که میان استادان رایج است ‌این‌که اقدام دانشگاه نه برای تعدیل نیرو بلکه برای غربالگری اعضای ‌هیأت علمی است که به خودشان نزدیک شوند. جالب ‌این‌که اگر شما مراجعه کنید به سایت مرکزی دانشگاه آزاد مشاهده می‌کنید اطلاعیه‌های جذب ‌هیأت علمی دائم دارد منتشر می‌شود، یعنی از یک طرف با اعضای فعلی این‌گونه رفتار می‌شود و از طرفی اطلاعیه برای جذب ‌هیأت علمی می‌دهند. بعضی می‌گویند این اقدام برای شرایط بد مالی دانشگاه است اما معتقدم این‌طور نیست، نکته‌ای که وجود دارد این است که دانشگاه درآمدزایی اساتید را بهانه قرار داده است، اما من که عضو گروه ادبیات فارسی هستم یا همکارم در گروه فلسفه چگونه می‌تواند درآمدزایی داشته باشد.»
البته این مسئله در واحدهای دیگر دانشگاه آزاد وجود دارد. یک عضو هیأت علمی این دانشگاه به‌نام آقای ب-م که نخواست نام کامل و واحدی که در آن عضو هیأت علمی است برده شود، به روزنامه همدلی گفت: «دانشگاه با یک مقدمه ساده و گنگ مطرح کرد استادانی که می‌توانند تمام وقت در دانشگاه باشند طرح الف را انتخاب کنند و آن‌هایی که نمی‌توانند تمام وقت در اختیار دانشگاه باشند طرح ب را انتخاب کنند. شروط این طرح‌ها این است که برای گروه الف که تمام وقت هستند 50درصد از حق مرتبه علمی که به‌طور میانگین 3میلیون تومان است به حقوق‌شان اضافه می‌شود و گروهی که نمی‌توانند تمام وقت در اختیار دانشگاه باشند 50درصد از این حق مرتبه علمی‌شان کم می‌شود. یعنی حدوداً به‌طور میانگین 1.5میلیون از درآمد استادان گروه ب کم می‌شود و به گروه الف اضافه می‌شود. با این وجود گروه الف هم دیگر مانند سابق نیست. یعنی اگر قرار بود من می‌توانستم 6سهمیه استاد راهنما و مشاور داشته باشم حالا همین 6مورد هست اما فقط برای 4مورد پایان‌نامه هزینه آن پرداخت می‌شود. یعنی حتی به گروه الف هم انگار کسی لطف نکرده است.»
او ادامه داد: «نکته جالب ‌این‌که هیچ‌کدام از همکاران گزینه ب را برای خودشان انتخاب نکردند و منطقی هم بود، برای همین بعد از سال نو به بخشنامه اول متمم اضافه شد، یعنی در متمم گفتند استادانی که غیربومی هستند حتما باید عضو ‌هیأت علمی گروه ب شوند واقعاً کدام دانشگاه است که همه پرسنل ‌هیأت علمی دانشگاه از همان شهر باشد. مسئله دیگر ‌این‌که در متمم آمده اعضایی که برای دوره دکترا دانشجوی بورسیه هستند و بورس آن‌ها از چهار سال عبور کرده آن‌ها هم باید گروه ب باشند. یعنی خود من که الان سال ششم دوره هستم و یک سال از این مدت هم به‌دلیل دوره کرونا بوده حالا باید گروه ب شوم.»
این استاد دانشگاه در واکنش به طرح اجرا شده بیان کرد: «از این روش برای تهدید و تطمیع کردن استادان استفاده می‌کنند. به‌نظرم این فشارهایی که به اعضای ‌هیأت علمی وارد می‌شود برای خسته کردن اعضا و خروج آن‌ها از دانشگاه است طوری‌که انگار می‌خواهند همکاران را پایش کنند. آن‌چه من تصور می‌کنم این است که تلاش دارند تا تیرماه سال 1401 یک عده از اعضای ‌هیأت علمی فعلی را از دانشگاه کنار بگذارند. آن‌ها دارند تلاش می‌کنند تا چارت ‌هیأت علمی دانشگاه آزاد را آن‌طوری‌که دلشان می‌خواهد ببندند و این پسوند آزاد را از این دانشگاه بگیرند و در یک جناح فکری خاص قرار دهند. الان در بسیاری از واحدهای دانشگاه‌ آزاد روحانیون رئیس دانشگاه هستند. معتقدم کاملاً جناح بازی است، کسانی که در جناح خودشان هستند نگه می‌دارند و بقیه را به روشی از دانشگاه خارج می‌کنند. از طرفی می‌گویند کمبود منابع مالی داریم اما حقوق رئیس و معاون دانشگاه‌ها را حدود 300درصد اضافه کردند.»
وی در انتها عنوان کرد: «بعد ۲۱سال خدمت در دانشگاه و ۱۴سال در آموزش و پرورش که بیشتر مشغول ساخت و کارهای اجرایی شدم، الان فکر و احساس می‌کنم که مورد سوءستفاده قرار گرفتم. من سال‌ها برای دانشگاه آزاد زحمت کشیدم، دلیل ‌این‌که نتوانستم به‌موقع وارد دوره دکترا شوم و به‌نوعی فرصت مطالعه را از خودم گرفتم این بود که سال‌ها در کارهای اجرایی دانشگاه فعال بودم و برخی دانشکده‌ها با تلاش من راه‌اندازی شدند.»
اما حالا فقط اعضایی که به گروه ب فرستاده شدند اعتراض ندارند. خانم دکتر پ، که نخواست نام کامل و واحد دانشگاه آزادی که در آن تدریس می‌کند عنوان شود، در این تغییرات به گروه الف منتقل شده است. او به روزنامه همدلی گفت: «در واحدی که من هستم گفته‌اند به‌شرطی یک استاد می‌تواند ‌هیأت علمی گروه الف شود که یک شغل اجرایی داشته باشد. ما اگر شغل اجرایی نداشته باشیم و حتی اگر بومی باشیم باز هم عضو گروه الف نمی‌شویم. من خودم مجبور شدم برای قرار گرفتن در گروه الف یک کار اجرایی قبول کنم. کاری که ما داریم انجام می‌دهیم وظیفه یک کارشناس است نه عضو ‌هیأت علمی دانشگاه، با این وضعیت یک استاد دانشگاه چطور کار پژوهشی انجام دهد و کی وقت کند به زندگی شخصی خودش برسد. من هم معتقدم استاد باید در دانشگاه حضور داشته باشد اما این به آن معنا نیست که برای این حضور کار اجرایی هم انجام دهد، بلکه باید کار مطالعاتی و پژوهشی انجام دهد.»
وی ادامه داد: «مدیران واحد به سلیقه خودشان این بخشنامه جدید را اجرا می‌کنند. یعنی بستگی به این دارد که نظرشان به کدام عضو ‌هیأت علمی مثبت یا منفی باشد. در واحد ما کسانی هستند که هیچ کار اجرایی قبول نکردند، اما الان عضو ‌هیأت علمی گروه الف هستند. بنابراین گویی زورشان به عده‌ای می‌رسد و به عده‌ای دیگر نمی‌رسد. من احساس می‌کنم دلیل این کار دانشگاه این است که می‌خواهد از حیث معیشتی به‌قدری سختگیری کند تا اعضای ‌هیأت علمی‌ها خودشان بازخرید کنند و استعفا بدهند. نکته جالب ‌این‌که من می‌دانم همین الان تعداد زیادی پرونده برای استخدام در ‌هیأت علمی دارد وارد دانشگاه می‌شود. احتمال می‌دهم این‌ها دوست دارند نیروهای نزدیک به‌خودشان را جذب ‌هیأت علمی کنند.»