غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


با روی کار آمدن دولت جدید در رژیم صهیونیستی

نتانیاهو بالاخره رفت

همدلی|  محسن رفیق:  با رای اعتماد پارلمان رژیم صهیونیستی به «دولت تغییر»، حکومت 12ساله بنیامین نتانیاهو در رژیم صهیونیستی که رکوددار طولانی‌ترین ‌نخست‌وزیری در تاریخ اسرائیل بود، پایان پذیرفت و نفتالی بنت با کابینه‌‌ای جدید، جایگزین آن شد. 
مجلس اسرا‌‌‌ئیل در نهایت پس از نزدیک به 3سال بن بست و بلاتکلیفی سیاسی ناچار شد تا با ۶۰رای در مقابل ۵۹رأی مخالف، به یک دولت ائتلافی از 8 حزب یهودی و عرب، به رهبری اشتراکی نفتالی‌بنت و یاییر لاپید، رأی اعتماد دهد.
 با این وجود نتانیاهو با بیان تردید نسبت به شایستگی بنت در پست جدیدش اعلام کرد که برای براندازی دولت تغییر تلاش خواهد کرد و به زودی به قدرت باز خواهد گشت.
نتانیاهوی 72ساله که تنها یک سال از اسرا‌‌‌ئیل 73 ساله کوچک‌تر است، 15سال از عمر خود را در سمت ‌نخست‌وزیری اسرا‌‌‌ئیل گذرانده است که نخستین آن در فاصله سال‌‌‌های 1996 تا 1999 و دومین آن از آوریل 2009 تا ژوئن 2021 یعنی به مدت بیش از 12 سال است؛ این طولانی‌ترین طول دوره یک ‌نخست‌وزیر در تاریخ 73 ساله اسرا‌‌‌ئیل محسوب می‌شود. نتانیاهو علاوه بر دارا بودن رکورد تشکیل طولانی‌ترین حکومت اسرا‌‌‌ئیل، دارای رکوردهای دیگری نیز در عرصه سیاسی اسرا‌‌‌ئیل است؛ از جمله کسب عنوان جوان‌ترین ‌نخست‌وزیر تاریخ اسرا‌‌‌ئیل در زمان تشکیل حکومت در سال 1996، و نیز نخستین ‌نخست‌وزیر تاریخ اسرا‌‌‌ئیل که در داخل اسرا‌‌‌ئیل به دنیا آمده است.
شاید بتوان گفت نتیجه انتخابات نوامبر 2020 آمریکا، شروعی برای پایان نتانیاهو بود. هر چند مقامات دولت جدید آمریکا برای کاستن از نگرانی‌‌‌های اسرا‌‌‌ئیل و نتانیاهو بارها به آنها تاکید کردند که دولت تل‌آویو را مهم‌ترین متحد واشنگتن در منطقه می‌دانند، اما با این حال عزم دولت بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌‌ای با ایران و لغو تحریم‌‌‌ها برای نتانیاهو بسیار نگران کننده بود، چرا که از نظر او، گسترش نفوذ منطقه‌‌ای ایران و برداشته شدن فشارهای اقتصادی از روی ایران می‌توانست توازن قوا را در منطقه غرب آسیا به نفع ایران تغییر دهد.
یکی از مهم‌ترین پایه‌‌‌های قدرت اسرائیل، حفظ ارتباط نزدیک با واشنگتن است. روز گذشته رئیس جمهور آمریکا و ‌نخست‌وزیر جدید رژیم صهیونیستی در اولین گفت‌وگوی خود بر سر همکاری نزدیک در مسائل امنیتی منطقه به‌ویژه پرونده ایران توافق کردند.
 به گزارش رویترز، نفتالی بنت، ‌نخست‌وزیر جدید رژیم صهیونیستی یکشنبه شب اولین تماس تلفنی خود را از زمان روی کار آمدن با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برقرار کرد. کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد که بایدن یکشنبه پس از اعطای رای اعتماد به دولت جدید اسرائیل از سوی کنست، با بنت تماس گرفت و تصدی پست ‌نخست‌وزیری را به او تبریک گفت.
طی این تماس، بایدن بر حمایت قاطع خود از روابط ایالات متحده و اسرائیل و تعهدش برای تأمین امنیت اسرائیل و همچنین عزم راسخ خود برای تعمیق همکاری بین ایالات متحده و اسرائیل در مورد چالش‌ها و فرصت‌های همکاری تاکید کرد. بایدن همچنین پیش از این تماس در بیانیه‌ای که توسط کاخ سفید منتشر شد گفت:«من به نفتالی بنت، ‌نخست‌وزیر‌‌‌، یائیر لاپید، معاون ‌نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه و همچنین همه اعضای کابینه جدید اسرائیل به نمایندگی از مردم آمریکا تبریک می‌گویم. من مشتاقانه منتظر همکاری مشترک با ‌نخست‌وزیر بنت در تقویت همه جنبه‌های این رابطه هستم.»
بایدن اضافه کرد: «هیچ دوستی بهتر از آمریکا برای اسرائیل وجود ندارد. روابطی که مردم ما را متحد می‌کند گواه ارزش‌های مشترک ما و دهه‌ها همکاری نزدیک است. 
همچنان به تقویت مشارکت خود ادامه می‌دهیم و ایالات متحده در حمایت از امنیت اسرائیل ثابت قدم است.» او همچنین گفت:«دولت من کاملا متعهد است که با دولت جدید اسرائیل همکاری کند تا امنیت، ثبات و صلح را برای اسرائیلی‌ها، فلسطینی‌ها و مردم در کل منطقه تضمین کند.»
رئیس جمهوری روسیه نیز انتصاب نفتالی بنت به ‌نخست‌وزیری رژیم صهیونیستی را به او تبریک گفت. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در بیانیه خود خاطرنشان کرد که روابط بین مسکو و تل‌آویو ماهیت دوستانه دارد.
 او تاکید کرد:«انتظار می‌رود که فعالیت ‌نخست‌وزیر جدید رژیم صهیونیستی در تقویت همکاری دوجانبه و سازنده در تمامی زمینه‌ها سهیم باشد.» پوتین همچنین تصریح کرد: «این مسئله بدون شک منافع اصلی ملت روسیه و «اسرائیل» را برآورده می‌سازد و با تحکیم و تقویت صلح، امنیت و ثبات خاورمیانه سازگاری دارد.»
وزارت خارجه امارات هم روز گذشته، تشکیل دولت جدید را به ‌نخست‌وزیر جدید رژیم صهیونیستی و ‌نخست‌وزیر دوره‌ای پس از او تبریک گفت.
 به گزارش شبکه سی ان ان عربی، این وزارتخانه در توئیتی نوشت:«امارات تشکیل دولت جدید اسرائیل را به نفتالی بنت، ‌نخست‌وزیر و یائیر لاپید، ‌نخست‌وزیر دوره‌ای و وزیر خارجه تبریک می‌گوید.» وزارت خارجه امارات در ادامه نوشت: «امیدواریم برای پیشبرد صلح منطقه، تحکیم تسامح و همزیستی و شروع دور جدیدی از همکاری در حوزه فناوری، تجارت و سرمایه گذاری با هم همکاری داشته باشیم.»
در همین حال محمد اشتیه، ‌نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین، ضمن محکوم کردن بیانیه نفتالی بنت، ‌نخست‌وزیر جدید رژیم صهیونیستی در حمایت از شهرک‌سازی‌ها اظهار کرد: «کابینه جدید در اسرائیل را بهتر از کابینه قبلی نمی‌دانم و برای این کابینه تا زمانی که آینده و حقوق مشروع ملت فلسطین را در نظر نگیرد، هیچ آینده‌ای وجود ندارد.» اشتیه تاکید کرد: «فلسطین به سازوکار جدیدی نیاز دارد تا به سرعت جایگزین سازوکار قبلی جهت بازسازی غزه شود تا تخریب‌های انجام شده توسط دشمن بازسازی شده و برای آنهایی که خانه‌هایشان را از دست داده‌اند، پناهگاهی ایجاد شود.» ‌نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین همچنین گفت: «با کنار رفتن بنیامین نتانیاهو، شاید بتوان انتظار داشت که یکی از بدترین ایستگاه‌ها در تاریخ درگیری با اسرائیل بسته ‌شود. با این حال آنچه غزه علاوه بر بازسازی‌ها می‌خواهد و به آن نیاز دارد، احیای اقتصاد آن از طریق لغو محاصره و تقویت زیرساخت‌های تولیدی آن است.»
محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران نیز پس از پایان کار بنیامین نتانیاهو در یک توئیت به زبان عربی و در کنایه‌ای به نتانیاهو تاکید کرد: «ظالم سقوط می‌کند و ایران به مسیر عزت خود ادامه می‌دهد.» 
در ادامه این توئیت آمده است:«پس از مدت‌‌‌های طولانی جنگ و تجاوز علیه فلسطینیان و تهدید علیه جمهوری اسلامی، اکنون این ظالم است که سقوط می‌کند و این غزه است که نشانه پیروزی را بالا می‌برد و ایران به مسیر عزت و سربلندی خود ادامه می‌دهد. شاید کسانی که بعد از او می‌آیند، یاد بگیرند ساختاری که بر اساس تجاوز و اشغالگری بنا شود، چندان دوام نخواهد آورد.»
به هر روی هم اکنون نفتالی بنت، در حالی زمامداری قدرت را از نتانیاهو می‌رباید که پیشتر یکی از افراد بسیار نزدیک به نتانیاهو بود. او آرام آرام با فاصله گرفتن از رهبر حزب لیکود توانست به فردی با نفوذ در انتخابات ماه مارس 2021 تبدیل گردد. او در انتخابات اخیر به عنوان رهبر یامینا یعنی حزب راست افراطی که توسط خود او تأسیس شده بود، مطرح شد و موفق به کسب 7 کرسی گردید. روزنامه ایتالیایی ایل‌جورناله در گزارشی با عنوان «نفتالی بنت کیست؟»، او را از نتانیاهو تندرو‌تر می‌داند چرا که از نظر این روزنامه او به هیچ عنوان راه حلی را برای مسئله فلسطین متصور نمی‌داند. بنت در اصل حرفه سیاسی خود را در کنار نتانیاهو آغاز کرده بود. او در ابتدا به مدت دو سال یعنی از سال 2006 تا 2008،‌ سمت ریاست کارکنان را بر عهده داشت و پس از آن به کارزار انتخابات مقدماتی لیکود در سال 2007 پیوست. بنت در سال 2018 بار دیگر وارد مجلس یهودی شد و تصمیم گرفت حزب خود را رها کند تا به همراه سایر نمایندگان مجلس یک حزب جدید راستگرا تأسیس نماید اما این تلاش نقش بر آب شد زیرا در نتخابات 2019 این حزب رأی نیاورد،‌البته بنت از این موضوع درس گرفت و بلافاصله حزب یامینا را تأسیس کرد که موفق به کسب 7 کرسی در انتخابات بعدی شد.
مهم‌ترین مسئله، موضع بنت در مورد فلسطین است. از نظر او هرگز هیچ کشور فلسطینی مستقلی که دارای حق حاکمیت باشد، نمی‌تواند تشکیل شود. او حامی بزرگ شهرک سازی‌‌‌ها در سرزمین‌‌‌های اشغالی است که پیشنهاد الحاق منطقه سوم از کرانه باختری را به اسرائیل داد و به فلسطینیان پیشنهاد داد که در آنجا ساکن شوند تا امکان کسب تابعیت اسرائیل برایشان فراهم آید. 
در طرح بنت، ساخت زیرساخت‌‌‌های بیشتر در منطقۀ الحاقی جهت ایجاد رشد اقتصادی، گنجانده شده است و در این طرح، غزه نیز باید تحت کنترل مصر قرار گیرد. بر این اساس، رهبر حزب یامینا مخالف راه حل دو کشوری است و معتقد است که راه حلی برای مساله فلسطین وجود ندارد. به عقیده او، صحبت از اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل اشتباه است زیرا هرگز یک کشور فلسطینی وجود نداشته است.