غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


واکنش گسترده به سخنان وزیر پیشین اطلاعات درباره جلسه رد صلاحیت‌‌ هاشمی رفسنجانی

مصلحتی که مصلحی دید

همدلی| ساعت‌های پایانی روز ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ نقطه عطفی در حیات سیاسی جمهوری اسلامی و البته آیت‌الله اکبر‌‌هاشمی رفسنجانی بود؛ خبری شوک‌آور در فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور پیچید و آن رد صلاحیت نفر دوم نظام جمهوری اسلامی به لحاظ سوابق و نزدیکی به بنیانگذار جمهوری اسلامی بود. در میان اسامی نامزدهای تأیید صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان، نامی از‌‌هاشمی رفسنجانی نبود. 
پیش از آن علی لاریجانی از سوی شورای نگهبان مامور شده بود که نظر منفی شورای نگهبان را به‌‌هاشمی برساند تا او پیش از آن که ماجرا علنی شود «برای حفظ احترام خود» و «جلوگیری از تبلیغات سوء علیه نظام» از نامزدی در انتخابات کناره‌گیری کند، که او البته نپذیرفت.
هاشمی رفسنجانی تا پیش از آن، در سه دوره انتخابات مجلس، دو دوره انتخابات ریاست جمهوری و پنج دوره انتخابات مجلس خبرگان حضور پیدا کرده و در همه دوره‌های انتخابات - به جز انتخابات مجلس ششم که نفر آخر تهران شد – هم تایید صلاحیت شد و هم با اقتدار برنده انتخابات می‌شد و از این نظر صاحب رکوردی رشک‌برانگیز در میان سیاستمداران جمهوری اسلامی بود.
او اما پس از انتخابات 88 در وضعیتی بود که بسیاری از سنگرهای خود در نظام جمهوری اسلامی را از دست داده بود، نماز جمعه تهران، تولیت دانشگاه آزاد و ریاست مجلس خبرگان از جمله این موقعیت‌ها بود. اما رد صلاحیت او برای بسیاری از ناظران مسایل ایران غیرمنتظره بود.  او البته توانست از خاکستر آن آتش برخیزد و از آن شکست برای خود و هوادارانش پیروزی بسازد. با ساماندهی سیاسی بدنه رای اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا پشت سر حسن روحانی یک پیروزی تاریخی برای خود به ثبت رساند و تا روزی که درگذشت منویات سیاسی‌اش را از طریق دولت دنبال کرد.

 روایت‌‌هاشمی از پشت پرده رد صلاحیت

اما ماجرای رد صلاحیت‌اش پشت پرده‌ای داشت که ابتدا خودش روایتی از آن را به‌ رسانه‌‌ها داد. او ابتدا دو روز قبل از انتخابات در دیدار با جمعی از جوانان فعال دانشجویی در مورد عدم احراز صلاحیتش گفت:«یک مقام ارشد امنیتی، برخلاف عرف و قانون، شخصاً در جلسه بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان حضور یافت که ابتدا مورد اعتراض برخی از اعضای شورای نگهبان نیز قرار گرفت و نهایتاً به اعضای شورای نگهبان گفت: که حضور ‌‌هاشمی در انتخابات می‌تواند موجب پیروزی قاطع و با رای بالای مردم شود که با راه و رسم آن‌ها سازگار نیست و لذا این شورا را متقاعد کرد که به بهانه شرایط جسمی رای به عدم احراز صلاحیت بنده دهند.»
در مهر 94 نیز‌ در گفت‌وگویی، جزئیات بیشتری از رد صلاحیت‌اش برداشت و با اشاره به حضور مصلحی وزیر اطلاعات دولت احمدی‌نژاد در جلسه شورای نگهبان گفت:«مصلحی در جلسه آنها گفته که ما صبح و ظهر و شب به طور مرتب آرای آقای ‌‌هاشمی را رصد می‌کنیم که ساعت به ساعت بالا می‌رود و الان به هفتاد درصد رسیده است و در این چند روز تا انتخابات اگر همین‌طور بالا برود، ایشان از 90درصد بالاتر می‌رود و ما مصلحت نمی‌دانیم.  چون اگر ایشان بیاید، همه‌ی رشته‌های دوره‌های ما را پنبه می‌کند.»

 واکنش شورای نگهبان

همان موقع عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان طی سخنانی، به روایت‌‌ هاشمی واکنش نشان داد و گفت:«اگر اين ادعا (كه شورای نگهبان به اصرار مصلحی صلاحيت ‌‌هاشمی را رد كرده است) صحت داشته باشد، یعنی شورای نگهبان نداریم و در عوض افرادی داریم که نه خدا سرشان می‌شود، نه قانون و نه شرع.»

ادعایی که مصلحی تایید کرد

علی‌رغم تکذیب چندسال پیش کدخدایی، اما عصر روز یکشنبه به ناگهان گفت‌وگویی تصویری با حیدر مصلحی وزیر اطلاعات دولت احمدی‌نژاد منتشر شد که وی با ذکر جزئیات سخنان‌ ‌هاشمی را تایید کرد. 
مصلحی در این گفت‌وگو با ذکر جزئیاتی‌‌ می‌گوید که به ملاحظه «مصلحت نظام» توانست اعضای شورای نگهبان را متقاعد کند که «رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام» را رد صلاحیت کنند. وزیر اطلاعات در دولت احمدی‌نژاد گفت:«بر اساس گزارشات ما از کف خیابان در سال ۹۲ آقای رفسنجانی پیروز انتخابات‌‌ می‌بود. یک عزیزی گفت مگر بچه حزب‌اللهی‌‌ها می‌گذارند این اتفاق بیفتد، جمع‌بندی من این بود با توجه به شرایط نظام، مصلحت این بود ایشان رد صلاحیت بشوند و دلایل آن را هم نوشتم.»
مصلحی با توصیف فضای حاکم بر جلسه شورای نگهبان، ادامه داد:«فقها و حقوق‌دانان شورای نگهبان هرچقدر در ذهن‌شان گشتند که یک ان‌قلت در جمع‌بندی من بیاورند نتوانستند.»
وزیر اطلاعات احمدی‌نژاد بیان کرد:«یکی از حقوق‌دانان شورای نگهبان سوالی مطرح کرد که مگر ایشان چه گفته‌اند که رد صلاحیت شوند، گفتم من با شخص کاری ندارم، من‌‌ می‌گویم حفظ نظام این هزینه و این فایده را دارد.»

 کدخدایی: مصلحی هرگز چنین نگفت

«عباسعلی کدخدایی» که چند وقتی است پاسخگویی به مخالفان عملکرد شورای نگهبان را در فضای مجازی انجام‌‌ می‌دهد، روز دوشنبه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت:«آقای مصلحی هرگز چنین مطلبی را در جلسه شورا بیان نکرد و نسبت به دیگر مطالب کلی وی نیز به شدت اعتراض شد و اعضا آن را قبول نداشتند. نمی‌خواهم برخورد آقایان را در جلسه با ایشان بگویم.» 
سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد:«شورا گزارش نهادهای قانونی را بررسی می‌کند و نهایتا براساس تشخیص و رای اعضا نتیجه اعلام می‌شود.»

جهانگیری: مذاکرات را منتشر کنید

این سخنان در فضای انتخاباتی کشور واکنش‌‌های متعددی را برانگیخت. اسحاق جهانگیری که در آن زمان رئیس ستاد انتخاباتی‌‌ هاشمی بود، در رشته توئیتی در پاسخ به سخنان حیدر مصلحی خواستار انتشار مفاد آن جلسه شد. 
جهانگیری نوشت:«اظهارات دیرهنگام وزیر اطلاعات دولت دهم تامل‌برانگیز است، چه جریانی با چه رویکردی مصلحت نظام را در رد صلاحیت آیت‌الله ‌‌هاشمی رفسنجانی که به شهادت تاریخ از استوانه‌های انقلاب و نظام بود، می‌داند؟بر اساس چه گزارش‌ها و مستنداتی درباره مهم‌ترین مسائل کشور حتی در شورای نگهبان تصمیم‌سازی و تصیم‌گیری‌‌ می‌شود؟
با اندیشه انقلاب، منطق جمهوریت و‌ قانون اساسی‌ میزان رای مردم و انتخاب مدیران توانمند حق آنان است، چه مصلحتی بالاتر از این برای ایران؟
 حتی امنیت و اقتدار کشور هم با انتخابات حداکثری تامین می‌شود و هر تقصیر و قصوری در این مهم لطمه به کیان جمهوری اسلامی ایران است.»
معاون اول رئیس جمهور افزود:«از تاریخ پند بگیریم و نادیده گرفتن قانون و حقوق اساسی ملت را در قبال مصلحت‌سنجی‌های امنیتی و سلیقه‌های سیاسی تهدیدی برای‌ جمهوریت، مردم‌سالاری، عدالت، آزادی و امنیت ملی بدانیم.»
جهانگیری در پایان نوشت:«به عنوان رئیس ستاد‌ آیت‌الله ‌‌هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری ٩٢، از شورای محترم نگهبان می‌خواهم که برای جبران حقوق پایمال شده و احترام به افکار عمومی به جای هرگونه پاسخگویی غیر موثر، اقدام به انتشار فیلم و صوت کامل آن جلسه مهم نماید.»

 واکنش فعالان سیاسی و رسانه‌ای

برخی از فعالان سیاسی ورسانه‌ای نیز به این موضوع واکنش نشان دادند. 
عباس عبدی در این باره نوشت:«‏اگر دو دهه پیش کسی می‌گفت روزی برسد که فردی چون ‌‌هاشمی را یک روحانی درجه چند رد صلاحیت کند و به قول خودش ۱۲مجتهد و حقوقدان ‌‌هاج و واج نظرش را بپذیرند؛ حتما چنین شخص پیشگویی را به تیمارستان می‌بردند. ولی این هم رخ داده است.»
علی مطهری، نماینده سابق مجلس نیز در واکنش به این سخنان گفت: «آقای مصلحی می‌گوید در سال ۹۲ به شورای نگهبان گفتم آقای‌‌ هاشمی رفسنجانی رای می‌آورد، به‌خاطر حفظ نظام مصلحت نیست تایید صلاحیت شود و شورا پذیرفت.  آقای کدخدایی می‌گوید شورای نگهبان کاری به مصلحت ندارد و مر قانون را عمل می‌کند. به راستی تکلیف عدالت و تقوا در این شورا چه می‌شود؟»
مطهری افزود:«معمای رد صلاحیت شخصیت‌های محبوب در این دوره نیز حل شد: چون رای داشتند، برای حفظ نظام رد شدند.» که بخشی از اشاره مطهری معطوف به رد صلاحیت علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری فعلی است.
حسام‌الدین آشنا نیز در توئیتی نوشت:«حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین جناب آقای حیدر ‎مصلحی؛ از جنابعالی بابت روشن کردن بخشی مهم، حساس و ناشناخته از تاریخ جمهوریت در نظام جمهوری اسلامی ایران سپاسگزاریم.»

 چرا مصلحی الان را انتخاب کرده است؟

در فضای انتخاباتی کشور و در حالی که عملکرد شورای نگهبان درباره احراز صلاحیت‌ها در کانون موافقت‌‌ها ومخالفت‌‌ها قرار دارد، انتشار این سخنان غافلگیرکننده از سوی کسی که خود برای حضور در انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان از فیلتر این شورا گذشته چه نشانه‌ای‌‌ می‌تواند در بر داشته باشد؟
خبرگزاری فارس در این باره نوشته است:«این اظهارات مصلحی با هدف جلب توجه برای رای‌آوری در انتخابات مجلس خبرگان بوده است.»