غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


فرافکنی، علل وعوارض آن

جهانگیر ایزد پناه (فعال اجتماعی)

فرافکنی یک مکانیزم دفاعی است که واقعیت را تحریف می‌کند. نوعی توجیه و دلیل‌تراشی است که فرد به منظور دفاع ازدعملکرد خود به آن متوسل می‌شود و ناتوانی، عیوب و تقصیرات خود را به دیگران نسبت می‌دهد و انگشت اتهام را به سوی دیگران نشانه می‌رود. نوع برخورد افراد هنگام توضیح یا پاسخگویی به عملکرد خود می‌تواند به دوشکل عمده بروز کند: یکی به شکل منطقی و پذیرش نتیجه و توضیح منطقی پیرامون آن و دیگری به شکل مکانیزم دفاعی اتهام زدایی از خود و فرافکنی و گریز از واقعیت و مقصر قلمداد کردن دیگران. فرافکنی در سطح کلان یعنی جامعه بدین شکل بروز می‌کند که شخصیت و افکار فرافکن به جای قبول واقعیت و علت‌یابی شکست‌‌ها و ناکامی‌‌ها و جواب به پرسش‌‌ها راه گریز از واقعیت و توجیه را برمی‌گزیند و دیگران را مقصر قلمداد می‌کند و به جای چاره‌جویی و راهکاریابی به فرافکنی می‌پردازد. رواج فرافکنی و تداوم آن جامعه را از پویایی و پرسشگری که لازمه تکامل، پیشرفت وتوسعه است باز می‌دارد و به رکود و ایستایی گرفتار می‌کند. هرچه این ناکامی‌‌ها و ناتوانایی‌‌ها در حل مسائل فزونی یابد فرافکنی گسترده‌تر شده و به رویه معمول تبدیل می‌شود و فرافکنان و باورمندان به آن‌‌ها به اوهام و تخیلات بدبینانه و توطئه‌پنداری دچار خواهند شد. توهم و توطئه‌پنداری به جایی خواهد رسید که هر گونه پرسشگری را برنمی‌تابد و آن را نوعی توطئه و دسیسه می‌پندارد که از جانب دشمنان سرچشمه می‌گیرد و اهداف خاصی را دنبال می‌کند و در مقابل پرسش و پرسش‌گری به خشونت کلامی متوسل خواهد شد. فرهنگ فرافکنی پرسش‌ناپذیر و غیرمنطقی در مقابل پرسش‌گری و پویایی جامعه قرار می‌گیرد و هر نوع پرسش، انتقاد و اعتراض برحق را دسیسه پنداشته و آن را با خشونت کلامی و فیزیکی پاسخ خواهد داد. از نظر روانشناسی فرافکنی ریشه در تربیت افراد دارد، اما وقتی بحث روان‌شناسی اجتماعی پیش می‌آید، می‌باید به کندوکاو شرایط جامعه پرداخت که کدامین شرایط و نوع حاکمیت به فرافکنی دامن می‌زند و شرایط رشد و گسترش آن را مهیا می‌کند. میزان گسترش و رواج فرافکنی در جامعه بستگی دارد که: 1- سطح علم، فرهنگ و بینش فلسفی و منطقی جامعه گسترده‌تر است یا جهل، بی‌سوادی و عدم آگاهی و عدم تعقل؟
2— در یک جامعه آزاد و کثرت‌گرا و چالش‌گر چنانچه گردانندگان امور جامعه به فرافکنی روی آورند با چالش، انتقاد و اعتراض روبه‌رو می‌شوند، اما در یک جامعه استبدادی تایید و تقلیدگرا چنین امکانی به مردم داده‌ نمی‌شود و فرافکنی با مانع وچالشی روبه رو نیست.بنابراین طبیعی است که گسترش یابد.
3-- عامل سوم که می‌توان گفت در دل عامل 2و1نهفته است؛ برپایه ادعای نسنجیده و عدم درک شرایط زمان شکل می‌گیرد. فرض کنیم دریک جامعه عده‌ای ادعا کنند ایده و بینش برتری دارند و نحوه اداره جامعه‌اش مطلق و الگوست. این ادعا وقتی در عرصه عمل و ارائه راهکار برای حل مشکلات و مسائل جامعه جوابگو نباشد خواه ناخواه مدعیان آن برای دفاع از خود به فرافکنی، توجیه‌گری و دشمن‌تراشی روی می‌آورند. اصرار براین ادعاها و عدم تجدید نظر در آن‌‌ها دامنه فرافکنی‌‌ها را گسترده‌تر می‌کند.