غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


همدلی از تصویب لایحه حمایت از حیوانات در دولت گزارش می‌دهد

حیوانات در یک قدمی حمایت‌های قانونی

همدلی|   بالاخره تلاش‌های حامیان حقوق حیوانات در کشور در جهت وضع مقرراتی قانونی جهت حمایت از حیوانات جواب داد و حیوانات کشور در یک قدمی داشتن حمایت قانونی‌ قرار گرفتند. در روزهای پایانی عمر دولت دوازدهم حقوق حیوانات مورد توجه هیات دولت قرار گرفت و این هیات سه روز پیش به پیشنهاد معاونت حقوقی ریاست جمهوری،‌ لایحه حمایت از حیوانات را تصویب کرد تا‌ در صورت قانونی شدن این لایحه، حیوانات در کشور از حمایت قانونی برخوردار شوند.
معاونت حقوقی ریاست جمهوری روز چهارشنبه هفته گذشته‌ با اعلام این خبر تصریح کرد: «نظر به وظیفه اخلاقی و قانونی در قبال حیات همه جانداران و حفظ محیط‌زیست و نیز در پاسخ به انتظار مشروع مردم و سازمان‌های مردم نهاد، لایحه حمایت از حیوانات توسط معاونت حقوقی تهیه و پس از پیگیری در کمیسیون‌های دولت سرانجام امروز به تصویب هیأت وزیران رسید.»
لایحه حمایت از حقوق حیوانات دارای ۲۳ ماده و ۱۵تبصره است و پس از طی مراحل تصویب در مجلس شورای اسلامی و تایید از سوی شورای نگهبان به مرحله اجرا گذاشته خواهد شد، ساماندهی مراکز نگهداری از انواع حیوانات و تعیین مجازات برای آزاردهندگان آنها از مهم‌ترین اهداف این لایحه است. در ماده ۱۶ این لایحه، ۲۸مورد حیوان‌آزاری تعریف و مرتکبان آن، مستوجب مجازات شناخته شده‌اند. بر اساس مواد دیگری از این لایحه، کسانی که به شیوه‌های مختلف اقدام به حیوان‌آزاری کنند، حسب مورد به جزای نقدی از درجه ۶ تا درجه ۴ مجازات تعزیری یا انجام یکی از خدمات عمومی رایگان یا هر دو محکوم خواهند شد. پیش‌نویس این لایحه دی ماه ۱۳۹۸ از سوی معاونت حقوقی رئیس جمهوری تقدیم هیات دولت شده بود.
حقوق حیوانات در چند سال اخیر‌ مورد توجه جامعه مدنی قرار گرفته و حتی باعث شکل‌گیری تجمع‌های اعتراضی در حمایت از حیوانات نیز شده است. به رغم این حساسیت‌ها اما حیوان‌آزاری از سوی برخی از افراد و حتی سازمان‌ها ادامه داشت و تصاویر و فیلم‌های برخی از آن به شبکه‌های اجتماعی راه یافت،‌ این تصاویر علاوه بر ‌این‌که رفتاری غیرانسانی را به تصویر می‌کشید، به نوعی ترویج خشونت نیز بود.
 بریدن گوش‌های الاغ، زجرکش کردن خرس، سوزاندن پلنگ، تزریق اسید به سگ‌ها، مثله کردن، سوزاندن و حلق‌آویز کردن گربه‌ها و سگ‌ها و حتی تجاوز جنسی به آنان مواردی از حیوان‌آزاری‌ است که در چند سال اخیر تصاویر و فیلم‌هایش حتی به شبکه‌های اجتماعی نیز راه یافت. در مواردی حتی فرد آزاررسان به حیوانات نیز دستگیر شدند اما به دلیل خلأ‌های قانونی عاملان آن‌‌ها به مجازاتی متناسب با جرم نرسیدند.
در موضوع حیوان‌آزاری قصه تلخ ماجرا آنجاست که حیوان‌آزاری فقط مختص به برخی از افراد ناآگاه یا شرور نیست، برخی از سازمان‌ها نیز به رغم ژست حیوان‌دوستی اما در‌ راه حیوان‌آزاری قدم برمی‌دارند. شهرداری‌ها مثال روشنی از این ماجراست.
درحالی که از سال‌ها پیش دستورالعملی در مورد چگونگی رفتار با سگ‌های ولگرد توسط شهرداری‌ها با همکاری نهادهای ذیربط تدوین شده که مطابق آن اولویت با زنده‌گیری سگ‌ها و نگهداری در محل‌های مناسب و انجام معاینات تشخیصی دامپزشکی است، به طوری که تنها در صورت ابتلا به بیماری‌های خطرناکِ قابل انتقال به انسان صدور مجوز کشتار و دفن بهداشتی آنها جایز شمرده شده است، اما کماکان برخوردهای غیرانسانی از سوی این سازمان در شهرهای مختلف صورت می‌گیرد.
اردیبهشت همین امسال فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که حاوی تصاویر دردناکی از دار زدن سگ‌ها توسط پیمانکاران‌ شهرداری تبریز بود. واکنش به دار زدن سگ‌ها باعث چند تجمع اعتراضی در این شهر شد.
بعد از بالا گرفتن اعتراض‌ها، یکی از اعضای شورای شهر تبریز در واکنش به این قضیه ادعا کرد که عوامل شهرداری سگ‌ها را زنده‌گیری کرده و به دلیل آن که بعضی از خودرو‌های حمل سگ‌های ولگرد سقف ندارند آن‌ها را بی‌هوش کردند و با طناب بسته‌اند و کشتاری در کار نبوده است.
این عضو شورای شهر تبریز ادعا کرده بود که فیلم منتسب به سگ‌کشی برای یک زن که پیمانکار سابق شهرداری بوده برای انتقام‌گیری به دلیل اختلافش با شهرداری منتشر کرده است و این سگ‌ها با زنده‌گیری در خارج از کشور فروخته می‌شوند. مرداد سال گذشته نیز ویدئویی در فضای مجازی از سگ‌کشی در اهواز منتشر شد.‌ این ویدئو نشان می‌دهد که شهرداری اهواز، شبانه با استفاده از سلاح گرم، بسیاری از سگ‌های خیابانی را کشته است. اسفند سال ۹۸ نیز‌ لاشه‌های تعدادی سگ در اهواز یافت شده بود که علت مرگ آنها را ریختن سم در غذایشان توسط شهرداری عنوان کردند.
سگ‌کشی به دست شهرداری‌ها یا پیمانکاران این سازمان در هر شهری صورت گرفته اعتراض‌ها و تجمع‌های از سوی فعالان حقوق حیوانات را به همراه داشته است.