غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


12سال بعد از 15 خرداد

پس از واقعه پانزدهم خرداد 1342، هر سال بعضی از مردم و بازاریان و طلاب، به ياد شهدای اين قيام و امام خمينی(ره)، (كه در تبعيد به سر مي‏‌بردند) مراسم يادبودی برقرار می‌كردند.
 مأموران شهربانی و نيروهای اطلاعاتی و امنيتي قم هر ساله، برگزاري چنين يادبودی از طرف طلاب را پيش‏بينی مي‏‌كردند، لذا از عصر چهاردهم خرداد و شب پانزدهم خرداد، آهنگ آماده‌باش را در شهر قم، خصوصاً در اطراف حرم می‌نواختند. در سال 1354 شمسی و در سالروز قيام پانزدهم خرداد، قبل از نماز مغرب و عشاء عده‏ ای از طلاب قصد داشتند كه شعارهايي در حمايت از امام و شهدای 15 خرداد 42 سر دهند و تظاهرات را به بيرون از فيضيه بكشانند، ولي اين مراسم با حمله مامورا رژيم به طلاب، به خروشی عليه نظام استبدادی تبديل شد. 
هرچند در اين روز، اين مراسم پايان يافت ولي در روز هفدهم خرداد آن سال، مأموران پهلوی با محاصره و هجوم به مدرسه، طلابِ بی پناه را به طرزی وحشيانه مورد ضرب و شتم قرار داده و نزديك به 350 تن را دستگير كردند. اين قيام نزديك بود كه تمام شهر را فراگيرد ولي با خشونت نيروهای دولتی، اين قيام سركوب شد و مراسم خاتمه يافت. پس از دو الي سه هفته بازجويي و شكنجه دستگيرشدگان، سالخوردگان و نوجوانان آزاد شده، جوانان را به سربازی فرستاده و عاملان اصلی مراسم را به حبس‏‌های طولانی محكوم كردند.