غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


استان تهران با کاهش ۴۱درصدی بارش‌ها مواجه است

خشکسالی در کمین پایتخت

همدلی| پایتخت در بهار ۱۴۰۰ از لحاظ کاهش بارش باران رکورد زد. متوسط بارش پهنه‌‌ای استان تهران در فروردین امسال ۲.۲ میلی‌متر بوده که در مقایسه با بلند مدت (۴۴.۲ ‌‌میلی‌متر) نشانگر ۹۵درصد کاهش بارش است. در نیم قرن اخیر چنین کاهش بارشی‌‌ بی‌سابقه بوده است. آمارها‌‌ می‌گویند تنها در سال ۱۳۴۸ چنین مقادیری از بارش باران ثبت شده است.  دو روز پیش مدیرکل هواشناسی استان تهران نیز به کاهش بارش باران واکنش نشان داد و به ایرنا گفت: بررسی آمار و اطلاعات جمع‌آوری شده از ایستگاه‌های هواشناسی بیانگر کاهش‌‌ بی‌سابقه بارش در فروردین ۱۴۰۰ است.
مجتبی جلالی افزود: از ابتدای سال زراعی تا امروز ۱۷۸.۶ ‌‌میلی‌متر باران در استان تهران باریده است که در مقایسه با بلندمدت (۲۳۰.۹ ‌‌میلی‌متر) بیانگر کاهش ۲۳ درصدی بارش‌‌ است. این در حالی است که آمارها نشان از کاهش ۴۰ درصدی بارش سال زراعی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل است.
 جلالی افزایش دما در چند روز اخیر را به کاهش باران گره زد و گفت: افزایش دما نشان از پایداری بیشتر جو، ابرناکی کمتر و در نهایت تبخیر بیشتر‌‌ است که این موضوع به همراه کاهش بارش، تاثیر مستقیمی بر مدیریت منابع آب در سطح استان و لزوم برنامه‌ریزی مناسب دارد. کاهش بارش باران فقط محدود به فروردین امسال نیست، بلکه این روند کاهش از ابتدای سال آبی جاری شروع شده است. به نحوی کا از اول سال آبی امسال تاکنون ۲۳۵‌‌میلی‌متر بارندگی در حوزه عملکرد استان تهران به ثبت رسیده که این میزان بارش در مدت مشابه سال آبی گذشته ۴۰۱‌‌میلی‌متر بوده و اکنون استان تهران با کاهش ۴۱درصدی بارش‌ها مواجه است.

 بحران آب به تهران نزدیک شد

در حالی خشکسالی در کمین تهران است و تهرانی‌ها احتمالا سال کم آبی را در پیش رو داشته باشند که وضعیت ذخایر آب‌های تهران نیز مناسب نیست. سه روز پیش (یکم اردیبهشت) مدیر دفتر بهره‌برداری از تاسیسات آبی و برقابی شرکت آب منطقه‌ای تهران از کسری ۳۴میلیون مترمکعبی ذخایر سدهای تهران پرده برداشت. محمد شهریاری به ایسنا گفت: در حال حاضر ۷۴۸ میلیون متر مکعب آب در سدهای پنجگانه استان تهران ذخیره شده است که نسبت به روز مشابه سال گذشته کاهش ۳۴میلیون متر مکعبی را نشان می‌دهد. وی با بیان این‌که در روز مشابه سال گذشته ۷۸۲ میلیون متر مکعب آب در پشت سدهای پنجگانه این استان ذخیره شده بود، گفت: درحال حاضر ذخیره آب در سد امیر کبیر ۱۶۰ میلیون متر مکعب، لتیان ۵۱ میلیون متر مکعب، طالقان ۳۱۹ میلیون متر مکعب، لار ۸۲ میلیون متر مکعب و ماملو ۱۳۶ میلیون متر مکعب است. نتایج حاصل از برف سنجی‌های شرکت آب منطقه‌‌ای تهران نیز گویای این است که وضعیت مناسبی به جهت ذخیره برفی در حوضه آبریز سدهای تهران وجود ندارد و با توجه به افزایش محسوس دمای هوا اندک ذخیره برفی موجود نیز درحال ذوب شدن هستند. در سالیان گذشته بالادست سدهای لتیان و لار در این وقت از سال ۶ تا ۶.۵ متر ارتفاع برف وجود داشت، اما اکنون وارشناسان‌‌ می‌گویند حداکثر ارتفاع برف آن متاطق یک متر است.بدیهی است زمانی که ذخایر برف کاهش می‌یابد، آب ورودی به سدها نیز کمتر می‌شود.

 سیاست‌های آبی در تهران شکست خورده است

در حالی که کمی بارش و ذخایر برف زنگ خطر کم آبی را در تهران به صدا در آورده است. مسئولان نیز از شکست سیاست‌های آبی در این شهر سخن‌‌ می‌گویند. چند روز پیش رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران در یک نشست خبری خبرهای بدی از وضعیت آب تهران را به اطلاع خبرنگارها رساند.مسعود شفیعی در مورد وضعیت آب تهران گفت: بحث آب و فاضلاب استان تهران بسیار نگران کننده و سرانه آب شرب استان بحرانی است. وی افزود: برنامه‌های ما برای کاهش مصرف آب به دلیل افزایش جمعیت در استان تهران با شکست مواجه شده و می‌شود و تعادلات به دلیل افزایش جمعیت به هم می‌خورد.
وضعیت بارش‌ها و ذخایر برفی تهران نشانگر آن است که از لحاظ آبی سال سختی در پیش روی تهرانی‌هاست. بدیهی است در این شرایط کرونایی که مصرب آب نیز افزایش پیدا کرده، لازم است شهروندان توجه بیشتری به نحوه مصرف آب داشته باشند تا شاید با صرفه جویی از قطع‌شدن‌های احتمالی آب جلوگیری به عمل آید.