غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش همدلی از تصمیم تازه دولت؛

ورود بخش خصوصی به واردات واکسن کرونا

همدلی|  ویروس کرونا در کشور افسار پاره کرده است و همچنان می‌تازد. آمار مرگ‌ومیر و مبتلایان به این ویروس که به صورت آسانسوری و موشکی در حال افزایش است، موید این مطلب است.  همین دیروز ۳۹۸ نفر  به‌خاطر کرونا جانشان را از دست دادند و ۲۴۳۴۶ نفر نیز به جمع مبتلایان کرونا اضافه شدند. با این روند افزایشی قربانیان و مبتلایان ویروس کرونا،  بیم آن می‌رود به زودی قربانیان کرونایی چهار رقمی شود. در این شرایط مسئولان وزارت بهداشت که در  تهیه و تزریق واکسن کرونا  عملکرد قابل دفاعی ندارند،  برای خرید و واردات واکسن دست به سوی شرکت‌های خصوصی دراز کرده‌‌اند تا شاید بتوانند تا حدودی بر این بحران غلبه کنند. به رغم وعده‌وعیدهای فراوان وزارت بهداشت و شخص وزیر کشور و به رغم تعریف و تمجیدهای آنان از شیوه مدیریت کرونایی خود، اما ایران از نظر کنترل ویروس کرونا و همچنین واکسیناسیون کرونا  تزریق در زمره کشورهای ناموفق دنیا قرار گرفته است. به طور کلی تاکنون  ۵۲۰هزار دُز اسپوتنیک‌وی، ۶۵۰ هزار دُز واکسن چینی، ۷۰۰ هزار دُز واکسن آسترازنکا و ۱۲۵ هزار دُز واکسن بهارات هند وارد کشور شده است که تاکنون حدود ۵۰۰هزار دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده  که کمتر از یک درصد جمعیت کشور  است. موضوع دیگری که در بحث واردات واکسن مشکل‌ساز شد، عدم تعهد و  همکاری شرکت‌هایی بود که ایران از آنان واکسن خریداری کرده است. به عنوان مثال؛ شرکت بهارات هند قرار بوده که  طبق قرارداد به ایران ۲.۵ میلیون دُز واکسن بدهد، اما فقط ۱۲۵هزار دُز تحویل داد. روسیه نیز برای واکسن اسپوتنیک از قرارداد ۱۰میلیونی ۲ میلیون دُزش را نهایی کرده  که از آن هم فعلا ۵۲۰ هزار دُز تحویل داده‌اند. در این شرایط وزارت بهداشت برای واردات واکسن  کرونا به شرکت‌های خصوصی چشم دوخته است. دیروز مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در گفت وگو با ایسنا شروط وزارت بهداشت برای واردات واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی و با ارز نیمایی را تشریح کرد.

  مجوز واردات واکسن به شرکت‌های خصوصی 

حیدر محمدی درباره واردات واکسن از سوی بخش خصوصی و با ارز نیمایی که چندی پیش از سوی رئیس جمهور نیز مطرح شده بود، گفت:  در واردات واکسن از سوی بخش خصوصی تنها چیزی که برایمان مهم است، این است که شرکت واردکننده، از طرف خارجی که کمپانی تولید کننده واکسن  است، یک برگه نمایندگی داشته باشد که به تایید اتاق بازرگانی آن کشور و سفارت ما در آن کشور برسد. یعنی کسی که داوطلب واردات واکسن کرونا به ایران است، اولا باید یک شرکت دارویی مورد تایید وزارت بهداشت ایران باشد و دوما از طرف خارجی که تولیدکننده واکسن است، یک نامه نمایندگی برای ما بیاورد که اتاق بازرگانی کشور مبدأ و سفارت ما در آن کشور، آن را تایید کند. بنابراین لازم است از سمت طرف خارجی یک نامه نمایندگی یا معرفی نامه مورد تایید داشته باشند. محمدی ادامه داد: بنابراین شرکت یا به طور مستقیم با شرکت تولیدکننده واکسن، قرارداد می‌بندد و کمپانی یک نامه به شرکت می‌دهد و می‌گوید شما نماینده کمپانی هستید یا یک معرفی نامه می‌دهد و می‌گوید شما می‌توانید از ما واکسن بخرید. شرکت آن نامه را باید به تایید  سفارت ایران در آن کشور رسانده و برای سازمان غذا و دارو بیاورد.
وی افزود: حالت دیگر این است که یکسری شرکت‌های بازرگانی بین‌المللی داریم که اصطلاحا عمده فروش ‌‌بین‌المللی هستند که اعلام می‌کنند واکسن معتبر مورد تایید ما دارند. در این حالت شرکت، نامه نمایندگی یا معرفی نامه کمپانی را از عمده فروش ‌‌بین‌المللی می‌گیرد و به تایید سفارت می‌رساند و یک نامه هم از واسطه گرفته و برای سازمان غذا و دارو می‌آورد. شرکت‌های خصوصی از این دو راه می‌توانند برای واردات واکسن کرونا از سازمان غذا و دارو مجوز دریافت کنند.
به گفته محمدی تاکنون سه شرکت از بخش خصوصی مجوز واردات واکسن کرونا را از سازمان غذا و دارو دریافت کردند و قرار شده واکسن را وارد کنند.

 توضیح درباره نحوه تزریق واکسن کرونای پولی و خارج از اولویت

این روزها که موضوع واکسن کرونا داغ است و وزارت بهداشت نیز به‌خاطر اهمال کاری در تهیه و تزریق واکسن  زیر تیغ انتقادهاست، موضوع واکسن پولی نیز خبرساز شده است. دو روز پیش علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد کرونا در این زمینه گفت:«اگر فردی می‌خواهد، زودتر از موعد مقرر واکسن کرونا دریافت کند، باید هزینه‌ آن را بپردازد.» این خبر  بعد از  جنجال‌آفرینی چند ساعت بعد تکذیب شد.
کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی  با رد واکسن پولی بر رایگان بودن واکسیناسیون ملی کووید ۱۹ تاکید کرد:«هر واکسن مجاز کرونا از هر جا که وارد یا تولید شود، توسط وزارت بهداشت خریداری شده و درچارچوب برنامه واکسیناسیون ملی علیه کووید۱۹ و به صورت رایگان توزیع و تلقیح خواهد شد.»
به رغم این تکذیبیه اما دیروز حیدر محمدی تلویحا واکسن پولی را تایید کرد و  در این زمینه به رسانه‌ها گفت:«الان واکسن را به شکل رایگان تزریق می‌کنیم و اولویت‌بندی را نیز وزارت بهداشت اعلام می‌کند که اول چه گروه‌هایی واکسینه شوند. اما شاید افرادی باشند که در این اولویت‌بندی‌ها جایی نداشته باشند و بخواهند واکسن را زودتر تزریق کنند، از همین رو ما به شرکت‌ها گفتیم تا واکسن را وارد کنند تا بعد به شکل پولی در داروخانه‌ها به فروش برسد. بنابراین آن افرادی که برای تزریق واکسن عجله دارند و نمی‌خواهند طبق اولویت‌بندی ما پیش بروند، می‌توانند خارج از اولویت به داروخانه مراجعه کنند و واکسن بخرند.»