غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مخالفان دولت به بهانه حادثه در سایت هسته‌ای، ساز توقف مذاکرات هسته‌ای را کوک کردند

ماهی‌گیری در کوه‌‌های نطنز

همدلی| اقدام‌‌های خرابکارانه در سایت غنی‌سازی نطنز، دامنه اختلاف‌‌ها در مورد ادامه مذاکرات برجامی را افزایش داده است. در حالی که روز گذشته عباس عراقچی برای شرکت در دور سوم نشست‌‌های کمیسیون مشترک برجام، تهران را به مقصد وین ترک کرد، بسیاری از اصول‌گرایان واقعه اخیر نطنز را به بهانه جدیدی برای خارج کردن مذاکرات پیش رو از مسیر تعیین شده قبلی،‌ تبدیل کرده‌اند؛ رویکردی که البته با اعمال تحریم‌هایی جدید اتحادیه اروپا علیه ایران، تقویت هم شده است. در این میان، از سوی برخی اصول‌گرایان تندرو، توقف مذاکرات هسته‌ای به عنوان تنها پاسخ ایران نسبت به حادثه سایت هسته‌ای نطنز به شمار می‌رود، در حالی که به عقیده حامیان دولت و دستگاه دیپلماسی، انجام چنین امری به منزله قرار گرفتن در مسیر اهداف طرف‌‌هایی چون رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی منطقه است. 
به گزارش تسنیم، فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلشس شورای اسلامی با واکنش به اقدام‌‌های خرابکارانه در سایت هسته‌ای نطنز، گفت:«در اینجا پیش‌بینی نشده بود که وقتی می‌روی گفت‌وگو می‌کنی و یک مصوبه مجلس داری که اقتدار را به تیم مذاکره‌کننده برمی‌گرداند، یعنی یک عقبه‌ای را ایجاد می‌کند تا تکالیفی که به ما تحمیل شده در برجام و از حقوق‌مان بهره‌مند نشدیم. حال تکالیف را کنار می‌گذاریم و می‌خواهیم با عدد بیشتری در ماشین سانتریفیوژ و غنی‌سازی جلو برویم و باید انتظار می‌داشتیم چنین اتفاقی رخ بدهد.»
در همین حال روز گذشته ‌۲۰۴ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در بیانیه‌ای نسبت به مسائل و مذاکرات هسته‌ای که در شهر وین کشور اتریش درحال برگزاری است، واکنش نشان دادند. در این بیانیه آمده است: «در هفته‌های اخیر با از سرگیری مذاکرات هسته‌ای بین ایران و کشورهای ۱+۴ نگرانی‌هایی در خصوص احقاق حقوق ملت ایران به وجود آمده است. مذاکرات در سال‌های اخیر نشان داده است جریان مذاکرات با تعجیل و شتابزدگی همراه است و امروز نیز نشانه‌هایی از شتاب و عجله برای رسیدن به توافقی هر چند غیرمتوازن به چشم می‌خورد.»
۲۰۴ نماینده مجلس در این بیانیه تاکید کردند:«ایران تنها زمانی به تعهدات برجامی خود بازمی‌گردد که تحریم‌ها به صورت واقعی و کامل برداشته شده و مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. بازی با لفظ راستی‌آزمایی و سخن گفتن از راستی آزمایی سریع نشان از تله جدیدی است که آمریکا و طرف غربی برای مذاکرات تدارک دیده‌اند. همزمانی تحریم‌های اخیر اتحادیه اروپا علیه ایران و نیز خرابکاری در سایت نطنز دقیقا در زمانی که طرف مقابل باید حسن نیت خود را به اثبات برساند به همه ما گوشزد می‌کند که نباید به وعده غرب و لبخند دیپلماتیک آن اعتماد کرد و در این زمینه هرگونه انفعال و احساس نیاز به مذاکره، لطمه به حیثیت ملی ایرانیان و وقیح شدن طرف غربی خواهد شد.»
با این وجود علی ربیعی سخنگوی دولت روز گذشته در نشست خبری ویدئوکنفرانسی خود در این زمینه گفت:«ما به اهداف ثانویه این خرابکاری کاملاً واقف هستیم. برای ما کاملا روشن است که ریشه این اقدام تروریستی، عصبانیت دشمنان صهیونیستی از تلاش اعضای برجام برای احیای کامل این توافق در هفته‌های گذشته است و هدف نهایی آن جلوگیری از ادامه این روند دیپلماتیک سازنده است. ما متعهد به تلافی هم سطح در زمان و شدتی متناسب هستیم اما اجازه نخواهیم داد که دشمنان به اهداف سیاسی خود دست پیدا کنند.»
در همین حال بهروز نعمتی، سیاستمدار ایرانی و نماینده پیشین مجلس در یادداشتی در این زمینه، در روزنامه اعتماد نوشت: «هدف رژیم صهیونیستی از این قبیل اقدامات که قطعا با موافقت آمریکایی‌‌ها صورت گرفته، نابودی مسیر دیپلماسی است، اما اگر آمریکا خواستار تداوم روند فعلی است، باید چون اوباما نتانیاهو را به حاشیه براند و اجازه اثرگذاری او بر روند مذاکرات را ندهد. اقدامی که باتوجه به مشی تعاملی دولت جو بایدن بعید به نظر می‌رسد ولی آنان باید بدانند که نه ایران بی‌تفاوت از کنار چنین اقدامات تروریستی عبور می‌کند و نه آنها می‌توانند با این قبیل اقدامات به مقصود خود دست یابند و فقط و فقط در روند دیپلماسی تاخیر ایجاد خواهند کرد.»
جلال میرزایی، نماینده سابق مجلس اسلامی نیز در این زمینه به دنیای اقتصاد، گفت:«خرابکاری در سایت غنی‌سازی نطنز، نه برای اعمال فشار به آمریکا و اروپا بلکه برای اعمال فشار به مسوولان ایران است که در محاسبات خود تجدیدنظر کنند.» او همچنین اضافه کرده است:«در شرایطی که رئیس جمهوری، محمدجواد ظریف و عباس عراقچی در چند روز اخیر صراحتا اعلام کردند ما در پی مذاکره و توافق یک مرحله‌ای هستیم، در داخل کشور جریان‌هایی بر سر مذاکرات جاری سنگ‌اندازی می‌کنند و اقدامات آنها بوی کارشکنی می‌دهد.»
از سوی دیگر حمید ابوطالبی مشاور سابق رئیس جمهوری طی رشته توئیتی به پدیده عجیب مذاکره و شش گروه موافق و مخالف نسبت به آن پرداخت.  ابوطالبی نوشت: «مذاکره،پدیده عجیبی است: گروهی آن را با سالن موعظه و سخنرانی یکی می‌انگارند و معتقدند باید ذات مذاکره‌‌کنندگان طرف مقابل را تغییر داده و آنها به راه راست هدایت شوند. گروه دیگر با اصل آن‌ مخالفند؛ به هرصورتی و شکلی، در داخل یا خارج و معتقدند چاره مشکلات کشور از درون تونل تاریک نیستی می‌گذرد.»
او در ادامه رشته توئیت خود اضافه کرده است:‌«گروه سوم ظاهرِ آن را قبول دارند ولی آنقدر به دست و پایش، بند می‌زنند و مشکل می‌آفرینند که معنای عبور از تونل تاریک نیستی را به خود میگیرد. گروه بعدی مذاکره را پیشاپیش به نتیجه‌بخش و بی‌نتیجه تقسیم می‌کنند و هر مذاکره‌ای را با پیش‌ فرض‌‌هایشان محکوم دانسته و با آن می‌ستیزند.» ابوطالبی اضافه کرده است:‌«پنجمین گروه اساس آن را اعتماد یا بی‌اعتمادی دانسته، ونتیجه می‌گیرند مذاکره با قدرت‌های بزرگ سبب فریب و وادادگی می‌شود. گروه ششم که به مذاکره از سر اجبار تن می‌دهند، دنبال هر فرصتی‌اند تا دودمان مذاکرات و مذاکره کنندگان و طرفداران آن را برباد دهند.»
احمد زیدآبادی تحلیل‌گر مسائل سیاسی نیز در کانال تلگرامی خود با اشاره به توئیت اخیر عبدالله گنجی در واکنش به خرابکاری در تأسیسات هسته‌ای نظنز، که خواستار خروج نمایندگان جمهوری اسلامی از مذاکرات وین شده بود، نوشت: «من مانده‌ام با این پیشنهاد می‌خواهند داغ به دل چه کسی بگذارند؟ به دلِ طرفِ دخیل در خرابکاری؟ او که دقیقاً به منظور توقف مذاکرات وین دست به این خرابکاری زده است.»
این فعال سیاسی همچنین درباره گفته محمدجواد ظریف که اعلام کرده است خرابکاری در تأسیسات هسته‌ای نطنز موضع جمهوری اسلامی را در مذاکرات وین تقویت می‌کند، نوشت:«باید از وزیر خارجه پرسید که اولا چگونه؟ و ثانیا اگر تقویت می‌کند، تهدید به انتقام برای چه؟ ثالثاً، حالا که تقویت می‌کند پس راه را باز کنید تا در مابقی تأسیسات نیز خرابکاری کنند تا موضع‌تان در مذاکرات وین حسابی تقویت شود.»
در این میان گویی برخی از هر چیزی می‌توانند بهره‌برداری سیاسی و جناحی کنند و در هرفضایی به دنبال ماهی‌گیری خود باشند.در حالی که سران کشور تصمیم گرفته‌‌‌اند که برخی مشکلات را به‌واسطه مذاکره با دول اروپایی و گسترش ارتباطات، حل کنند، مخالفان ذاتی مذاکره تلاش‌‌های خود را برای قطع این روند به کار گرفته‌اند.