غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


رمضان، کرونا و لزوم ارائه تصویر منطقی دین

ولی‌الله شجاع پوریان (مدیرمسئول)

1- ماه رمضان بهترین ماه خداوند است و با آداب، اذکار و ادعیه خاص خود، جایگاه ویژه‌ای در میان عموم مسلمانان دارد. تقویت تقوا و روحیه پرهیزکاری، تقویت قوای اراده و خویشتن‌داری، احیای فضائل اخلاقی و انسانی، انس بیشتر با قرآن و تأمل و تفکر در آیات آن، بهره‌مند از شب‌های قدر و فرصت طلایی برای جبران گذشته و رقم زدن تقدیری نیکو برای سالی دیگر و همچنین فرصت احسان و نیکوداری و درک شرایط زندگی نیازمندان جامعه و تلاش برای رفع نیازهای آنان از جمله ده‌ها فوائد و فضائل روزه‌داری است. شایسته است این ماه مبارک مورد احترام و توجه جدی قرار گیرد و از آن حداکثر فرصت و بهره را برای تحول‌آفرینی در زندگی شخصی و اجتماعی ببریم.
2-کرونا هم‌چنان که در بسیاری از حوزه‌ها، باعث ایجاد تغییر و تحولاتی شده، در ماه رمضان نیز فرصت‌ها و تهدیدهایی را پیش روی ما گذاشته است، از سویی به دلیل شیوع ویروس کرونا و تاکید کارشناسان بر پرهیز از تجمع، بسیاری از فریضه‌های ماه مبارک همچون نمازهای جماعت، مراسم ادعیه و مناجات، جلسات قرآن، سخنرانی و مراسم احیا تحت تاثیر شرایط کرونایی قرار می‌گیرد. به یقین مومنان روزه‌دار به عنوان الگوهای جامعه اسلامی با رعایت پروتکل‌ها، تصویری عقلانی و منطقی از اسلام ارائه می‌دهند. از سویی دیگر ایجاد محدودیت‌ها و اعمال قرنطینه‌های اجباری، فرصت بیشتر و بهتری را برای استفاده کامل‌تر از زمان برای عبادت و بندگی حق تعالی، خودسازی و خودشناسی فراهم می‌کند.
همچنین روزه‌داران عزیز می‌توانند از شرایط اجباری حضور در منزل، برای تقویت بنیه علمی خود در زمینه‌های مذهبی و دینی و اجتماعی استفاده کنند و به‌ویژه با تدبر در قرآن توجه بیشتری به آیات قرآنی درماه مبارک داشته باشند.
3- در آموزه‌های دینی صیانت از نفس و جان یک واجب شرعی و متقدم بر بسیاری از امور دیگر است، بر این اساس دغدغه حفظ جان و نگرانی از به خطر افتادن سلامتی  بر انجام برخی مستحبات از جمله شرکت در نماز جماعت و جلسات قرآن، احیا ارجح است. در میان علمای دینی و مراجع تقلید، در مقوله وجوب حفظ جان اختلاف نظری وجود ندارد و در مسئله تزاحم حفظ جان با انجام عبادات، حفظ جان و نفس مقدم است به عنوان مثال بر اساس فتوای همه مراجع دینی کسی که روزه گرفتن برای او ضرر داشته باشد گرفتن روزه، بر او حرام می‌شود. بر این اساس و با وجود آشکار شدن عواقب ناگوار ویروس کرونا و گسترش آن در اماکن عمومی و برنامه‌های دسته‌جمعی همچون مساجد و اماکن متبرکه، انتظار می‌رود عموم روزه‌داران با اجرای دقیق پروتکل‌های بهداشتی، از حضور در این گونه اماکن خودداری کنند.
4- بدیهی است که احتمال می‌رود به دلیل پاره‌ای ملاحظات و مصلحت‌اندیشی‌ها و نگرانی از واکنش برخی از بخش‌های مختلف، تصمیمی برای بستن اماکن مذهبی و مساجد وجود نداشته باشند، اما از مومنان روزه‌دار انتظار می‌رود حتی در صورت بازبودن مساجد و اماکن متبرکه، از حضور در تجمعاتی که سلامتی آنان را تهدید می‌کند، خودداری کنند. همه دستگاه‌ها و مسئولان مرتبط با موضوع کرونا شبانه‌روز التماس می‌کنند که در این ایام ویروس کرونا به گونه‌ای تهاجمی شده و در شیب صعودی تندی قرار گرفته که هرگونه اهمال و بی‌توجهی به پروتکل‌های بهداشتی، به ابتلا و مرگ بسیاری از هموطنان‌مان می‌انجامد و در چنین شرایطی هم عقل و هم شرع حکم می‌کند با تعطیلی برنامه‌های مستحبی و جمعی ماه مبارک از مخاطراتی که همه را تهدید می‌کند فاصله بگیریم. امید است جامعه دینی و متدینین و به‌ویژه در ایام ماه مبارک رمضان، روزه‌داران و میهمانان سفره معنوی حق تعالی در رعایت پروتکل‌های بهداشتی و درمانی پیش‌قدم شوند و خدای ناکرده پس از اتمام این ماه آمار از افزایش تلفات انسانی این ویروس مرگ‌بار حکایت نداشته باشد.