غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


چونگ سای کیون درباره آزادسازی دارایی‌های ایران، قول مساعد داد

بازگشت دلارهای ایران از کره

چونگ سای کیون نخست‌وزیر ۶۹ ساله کره جنوبی در پایان سفر سه روزه خود به ایران، امروز تهران را ترک می‌کند. او در جریان این سفر راه‌های بهبود روابط تهران با سئول و موضوعات دیگر را با مسوولان ایرانی مورد بحث و رایزنی قرار داد. سفر این مقام کره‌‌ای به تهران که در راستای مذاکرات دوباره هسته‌‌ای ایران با طرف‌های اروپایی، به عنوان اولین پالس مثبت برای گشایش روابط اقتصادی محسوب می‌شود. آزادسازی کشتی توقیف شده کره‌‌ای توسط ایران و همچنین رفع مسدودی دارایی‌های ایران در کره جنوبی، از مهم‌ترین توافقاتی است که در پی حضور این مقام کره‌‌ای در تهران، به انجام رسید.
در همین حال چونگ سای کیون، نخست‌وزیر کره جنوبی روز گذشته در جمع خبرنگاران تاکید کرد که این کشور باید ۷ میلیارد از دارایی‌های بلوکه شده ایران را سریعا به تهران بازگرداند. به گزارش هرالد کره، چونگ سای کیون، نخست‌وزیر کره جنوبی روز دوشنبه گفت: «من قبلا نیز گفته‌ام که این پول، پول ایران است و باید به صاحبش بازگردانده شود. بهتر است برای این کار راهی بیابیم و هرچه سریعتر این کار را انجام دهیم.» او با اشاره بر ‌‌این‌که انجام چنین کاری در جهت منافع کره جنوبی است افزود که این تلاش‌ها باید به منظور غلبه بر محدودیت‌های مختلف انجام بگیرند.
نخست وزیر کره جنوبی همچنین صبح دیروز با علی لاریجانی،  مشاور مقام معظم رهبری دیدار و گفت‌وگو کرد. به گزارش ایسنا،  لاریجانی در این دیدار ضمن خوش آمد گویی به نخست وزیر کره جنوبی، بر توسعه روابط  دو کشور در زمینه‌های گوناگون تاکید کرد. لاریجانی همچنین درخصوص پولهای بلوکه شده در کره جنوبی خطاب به نخست وزیر این کشور اظهار داشت : منابع ما نزد بانکهای کشور شما امانت بوده و دولت شما باید سعی کند نسبت به این موضوع امانت‌دار باشد.
مشاور مقام رهبری خطاب به نخست وزیر کره جنوبی افزود: «هرچه سریع‌تر منابع ما آزاد شود تا خدای ناکرده در روابط دو کشور اثر سوء نگذارد.» نخست وزیر کره جنوبی نیز در این دیدار ضمن اظهار خرسندی از ملاقات با  دکتر لاریجانی، قول داد در اسرع وقت راه حلی برای آزادسازی منابع ایران توسط دولت کشور متبوع خود پیدا کند. او همچنین بر ضرورت توسعه روابط دراز مدت دو کشور در همه زمینه‌ها تاکید کرد.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز روز گذشته با چانگ سیه کیون نخست وزیر کره جنوبی دیدار و گفت وگو کرد. رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به سابقه روابط خوب دو کشور و ابراز خرسندی از سفر نخست وزیر کره جنوبی به تهران یادآور شد: «متأسفانه فعلا کره جایگاهی در مناسبات اقتصاد خارجی ایران ندارد. به عبارتی روابط اقتصادی و سیاسی که در بالاترین سطوح قرار داشت تنزل کرده است.» او اضافه کرد: «اگر  سفیر شما در بازار تهران از مردم سوال کند که رفتار کره جنوبی از سال ۲۰۱۸ تاکنون چطور بوده، متوجه می‌شود که این رفتار اصلا قابل قبول نیست و ذهنیت مردم نسبت به شما منفی است.» رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به نخست وزیر کره جنوبی، گفت: «شما فرد با تجربه‌‌ای در عرصه سیاست و مدیریت کلان کشور هستید. لذا حتما آثار شکست سیاست فشار حداکثری ترامپ را مشاهده و بخوبی درک می‌‌کنید.» در همین حال و به دنبال طرح گمانه‌زنی‌هایی درباره برنامه‌ریزی برای انجام دیدار نخست وزیر کره جنوبی با رئیس جمهوری اسلامی ایران، ایسنا گزارش داد که چنین موضوعی صحت ندارد و از سوی دفتر رئیس جمهوری برنامه‌ای برای این دیدار در نظر گرفته نشده است. چانگ سیه کیون نخست وزیر کره جنوبی روز یکشنبه در رأس هیاتی از مقامات کره‌ای وارد تهران شد. او پس از استقبال توسط وزیر راه و شهرسازی در فرودگاه مهرآباد در مجموعه سعدآباد تهران از سوی اسحاق جهانگیری مورد استقبال رسمی قرار گرفت. پس از این مراسم نیز هیات‌های عالی رتبه دو کشور مذاکرات خود را درباره موضوعات مورد علاقه طرفین در دستور کار قرار دادند. این اولین بار در طول ۴۴ سال گذشته است که نخست وزیر کره جنوبی به تهران سفر می‌کند.
سفر سه‌روزه نخست‌وزیر کره جنوبی به ایران دو روز پس از آزادی کشتی‌ توقیف‌شده این کشور صورت گرفت. وزارت خارجه کره جنوبی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد ایران نفتکش توقیف‌شده‌ هانکون چیم و ناخدای این کشتی به همراه ۱۲خدمه آن را آزاد کرده است. همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، یکی از اصلی‌ترین موضوعات رایزنی بین مقامات ایران و کره بحث آزاد شدن پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی بود.
مقامات کره‌ای در طول سال‌های اخیر، به بهانه تحریم‌های آمریکا و نوع رابطه‌ای که این دو کشور با یکدیگر دارند، از آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران خودداری کرده و تحقق این امر را منوط به چراغ سبز آمریکا کرده‌ بودند. در حالیکه بنا به اعتقاد مسوولان ایرانی، کره‌ای‌ها باید به این نتیجه برسند که راهکار برای حل این موضوع راهکار آمریکایی نیست و دو کشور باید براساس ابتکارات به راهی برای حل این موضوع دست یابند.
ایران و کره جنوبی حدود ۶۰ سال روابط دوستانه‌ای را تجربه کرده‌اند که در چند سال اخیر به‌خصوص بعد از خروج آمریکا از برجام با پیروی شرکت‌ها و بانک‌های کره‌ای از تحریم‌های آمریکا، این روابط دچار چالش جدی شده است. سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز قبلا گفته بود چونگ سی کیون در دیدار خود از ایران درباره موضوع محدودیت‌های غیرقانونی ایجادشده برای دسترسی به منابع بانک مرکزی در این کشور صحبت خواهد کرد.کره جنوبی بارها اعلام کرده بود که برای پرداخت بدهی خود به ایران آماده است، اما به خاطر تحریم‌های ایالات متحده علیه فعالیت‌های مالی و بانکی ایران، قادر به این کار نیست.
چندی پیش در پی فشارهای ایران به کره برای انجام اقدام عملی برای آزاد سازی این پول‌ها  کارگروهی به نام کارگروه تجارت بشردوستانه وزارت بهداشت ایران و طرف‌های کره‌‌ای ایجاد شده و علیرغم رایزنی‌ها و پیگیری‌های تهران ، ایران تاکنون تنها توانسته در حدود رقمی کمتر از ۲۰ میلیون دلار از این پول‌های بلوکه شده را برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی هزینه کند.
برخی تحلیل گران معتقدند که با توجه به نتیجه  انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و همچنین در پی سفر چندی پیش قائم مقام وزیر خارجه کره جنوبی به تهران، دولت سئول به این نتیجه رسیده که برای از دست ندادن ایران در خاورمیانه، باید  اقداماتی را انجام دهد  و در همین چارچوب به نظر می‌رسد تلاش‌هایی را حداقل در ظاهر برای رفع برخی از چالش‌های موجود بین دو کشور آغاز کرده است . با توجه به برخی از اخبار منتشر شده و احتمال احیای برجام شاید مقامات کره‌‌ای به دنبال احیای بازار از دست رفته خود در ایران باشند که البته آن‌ها قطعا باید بدانند که در صورت تحقق چنین موضوعی نیز حضور آن‌ها در ایران به مانند قبل نخواهد بود و ایران مانند گذشته دیگر بازاری صرف برای کالاهای کره‌‌ای نیست  بلکه آن‌ها جهت گسترش روابط با ایران باید در راستای ورود فناوری و صنعت به ایران نیز تلاش کنند. براساس این گزارش نخست‌وزیر کره جنوبی از چهره‌های برجسته حزب حاکم در کره جنوبی  است و از او به عنوان کاندیدای این حزب برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده کره یاد می‌شود و با توجه به این موضوع این احتمال وجود دارد که او چند هفته بعد از سفر به تهران اقدام به کناره گیری از سمت خود کند چرا که براساس قانون کره جنوبی افرادی که می‌خواهند برای انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شوند باید یک سال قبل از برگزاری این انتخابات از سمت‌های اجرایی  خود استعفا دهند.