غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


خرابکاری در نطنز واکنش انتقادی برخی مقامات را برانگیخت

حفاظت از مراکز هسته‌ای زیر ذره‌بین

همدلی| محسن رفیق: حادثه خرابکاری در مجتمع هسته ای نطنز و قطع برق این مجموعه شده که بسیاری از رسانه ها آن را به عوامل رژیم صهیونیستی نسبت دادند، با واکنش های بسیاری در سطح داخلی و بین المللی مواجه شده است.واکنش هایی که نوعی نگاه انتقادی داخلی به نحوه حفاظت از اماکن هسته ای نیز در آن دیده می شود از جمله این که معاون اول رییس جمهور خواستار بازخواست دستگاه های مسوول در این زمینه شد.در همین حال واقعه سقوط سخنگوی سازمان انرژی اتمی در حین بازدید از این مجتمع هسته ای، دامنه این انتقادات را افزایش داد. این اتفاقات که محمد جواد ظریف از آن با عنوان تروریسم هسته ای یاد کرده است در حالی رخ می دهد که نشست های برجامی وین همچنان ادامه دارد. این در حالی است که به عقیده ناظران سیاسی رژیم صهیونیستی در پی آن است تا با چنین اقداماتی، بر روند بازگشت طرفین به توافق هسته ای تاثیر بگذارد.در همین حال روز گذشته سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اتفاق اخیر در نطنز و این‌که گفته‌‌ می‌شود این اتفاق از سوی صهیونیست‌‌ها صورت گرفته و با توجه به این مسائل برخی در داخل کشور معتقدند که باید مذاکرات هسته‌ای از سوی ایران در اعتراض به این تحولات متوقف شود، گفت:«اتفاق ناگواری در نطنز رخ داد و بارها رژیم صهیونیستی از قبل درباره این مسائل صحبت‌‌ می‌کرد و این روزها نیز از منابع متعدد شنیده‌‌ می‌شود که تأیید‌‌ می‌کنند این رژیم پشت این داستان بوده است.»
خطیب‌زاده ادامه داد: «خوشبختانه در پی وقوع این حادثه هیچ آسیب انسانی یا محیط زیستی به‌وجود نیامده است ولی قطعا‌‌ می‌توانست به فاجعه‌ای بینجامد که جنایت علیه بشریت است و انجام چنین اقداماتی از ذات گردنکش رژیم صهیونیستی به دور نیست.» او با اشاره به برخی تحلیل‌‌ها در مورد اهداف رژیم صهیونیستی در ارتباط با انجام این موضوع گفت: «اگر هدف این بوده که توان هسته‌ای ایران محدود شود برعکس باید بگویم تمام سانتریفیوژها که روز گذشته از مدار خارج شدند از نوع IR۱ بودند و سانتریفیوژهای پیشرفته جایگزین آن‌‌ها خواهند شد.» این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان این‌که اگر هدف آن‌‌ها این بوده که در مسیر تلاش‌‌ها برای رفع تحریم‌‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران خللی ایجاد کنند، گفت: «آن‌‌ها به هدفشان نمی‌رسند و ما در دام فریبکارانه آن‌‌ها قرار نمی‌گیریم. رژیم صهیونیستی با این‌گونه اقدامات خود تلاش دارد از مردم ایران انتقام صبر و رفتار پرحکمت خود را در برابر ایستادگی در برابر تحریم‌‌ها و تلاش برای رفع آن‌‌ها را بگیرد. پاسخ ایران انتقام از این رژیم خواهد بود در زمان و جای خودش.»
در همین حال سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اعلام کرد که طبق توضیحات وزیر خارجه در نطنز، تروریسم هسته‌ای رخ داده است و واکنش ایران استفاده از این تهدید به یک فرصت با جایگزینی سانتریفیوژهای جدیدتر با توان بالاتر به جای سانتریفیوژهای نسل اول است. ابوالفضل عمویی در توضیح جلسه دیروز کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس گفت:«آقای ظریف درباره حادثه‌ای که در نطنز رخ داده این را گفت که ابعاد مختلف این حادثه در حال بررسی است، اما ارزیابی‌‌های اولیه حکایت از آن دارد که اقدام جنایتکارانه و تروریسم هسته‌ای رخ داده که از این جهت‌‌ می‌توانسته آسیب زننده باشد. هر چند که هیچ نشت موادی رخ نداده اما با ایجاد خرابکاری در برق سایت هسته‌ای نطنز سعی کردند برنامه هسته‌ای و روند غنی سازی در این سایت را تحت تأثیر قرار دهند.» اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز روز گذشته در آیین رونمایی از شبکه ملی بهره‌وری ایران با اشاره به این حادثه تاکید کرد: «باید بررسی شود دستگاهی که مسئول بوده جلوی اقدامات دشمن را بگیرد و در این زمینه توفیقی به‌دست نیاورده است بازخواست شود و مردم باید بدانند که منابع، اعتبار و حیثیت کشور خرج چه اقداماتی‌‌ می‌شود.» او با تاکید بر بر این‌که یکی از اصلی‌ترین مسائل کشور این است که دستگاهی حاضر به پاسخگو بودن در یک مرجع دیگر نیست، خاطرنشان کرد:«گاهی هزینه‌‌های حیثیتی، اقتصادی و امنیتی عدم پاسخگویی افراد و دستگاه‌ها برای کشور فاجعه‌بار است.» اتحادیه اروپا نیز با واکنش به  تاسیسات غنی سازی نطنز،اعلام کرد که این اقدام ممکن است اقدامی تخریبی باشد. به گزارش الجزیره، اتحادیه اروپا در واکنش به حادثه روز یکشنبه تاسیسات نطنز اعلام کرد که هرگونه تلاش برای ممانعت از گفت‌وگوهای هسته‌ای ایران را نمی‌پذیریم. اتحادیه اروپا تاکید کرد که ابهامات موجود در رابطه با حادثه نطنز باید به طور عمیق و فوری شفاف‌سازی شود. اتحادیه اروپا در ادامه خاطرنشان کرد که مسئله توافق هسته‌ای ایران باید از طریق گفت‌وگو حل شود نه عملیات هجومی.
فردریک دال سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در گفت‌وگویی با اشاره به سانحه رخ داده در تاسیسات غنی‌سازی نطنز تاکید کرد که آژانس از آن مطلع است. به گزارش خبرگزاری ریانووستی، روز دوشنبه به این خبرگزاری روسی در باره سانحه رخ داده در تاسیسات غنی‌سازی نطنز گفت: «ما از گزارش دیروز رسانه‌‌ها درباره نطنز باخبریم و با مقامات ایران در این باره در تماسیم.»
در همین حال یک روزنامه صهیونیستی با اشاره به این‌که سازمان جاسوسی موساد پشت حادثه تاسیسات نطنز قرار دارد، مدعی شد که حمله به این سایت از مدت‌ها پیش از مذاکرات هسته‌ای در وین برنامه‌ریزی شده بود. به گزارش روزنامه صهیونیستی اورشلیم پست پس از حادثه اخیر در تاسیاست غنی‌سازی نطنز چند گزارش درباره جزئیات این حمله و عاملان آن منتشر کرده است. این روزنامه در گزارشی نوشت: «حمله به تأسیسات هسته‌ای نطنز در ایران مدت‌‌ها قبل از مذاکرات وین میان ایران و طرف‌‌های توافق هسته‌ای برنامه ریزی شده بود. هرچند کاملا محتمل است که زمان‌بندی دقیق این حمله  که به طور گسترده‌ای به عنوان یک حمله فیزیکی یا سایبری به اسرائیل نسبت داده‌‌ می‌شود، در نهایت دادن چراغ سبز برای وادار کردن جمهوری اسلامی به عقب‌گرد در میز مذاکره باشد.» بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نیز از کابینه امنیتی خود خواسته است تا برای اولین بار طی دو ماه گذشته، در شرایط افزایش تنش‌‌ها با تهران یکشنبه آینده درباره ایران گفتگو کند. این روزنامه افزود: «رسانه‌‌های اسرائیلی به نقل از منابع اطلاعاتی غربی گزارش داده‌اند که حمله به نطنز کار موساد بوده است. علاوه براین، رئیس ارتش اسرائیل در اظهارات خود درباره حادثه روز یک شنبه در نیروگاه نطنز، نقش احتمالی اسرائیل در این حمله را تایید کرده است. او تنها چند ساعت پس از آنکه مقامات ایران این حادثه را گزارش دادند در یک مراسم یادبود برای سربازان صهیونیستی گفت: «عملیات‌‌ها در سراسر خاورمیانه از چشم دشمنان پنهان نمی‌ماند. آنها ما را زیر نظر دارند، توانایی‌‌های ما را‌‌ می‌بینند و با دقت گام‌‌های بعدی خود را بررسی‌‌ می‌کنند.»
در همین حال روز گذشته علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به ایسنا اقدام تروریستی روز یکشنبه در سایت نطنز را خرابکاری خواند و گفت: «قطعا این اقدام خرابکاری بود. حادثه‌ای نبود که  اتفاقی روی داده باشد. سیستم‌‌های امنیتی به این مسئله ورود پیدا کردند.» به گزارش ایسنا، در حاشیه مراسم افتتاح مرکز ملی فناوری کوانتوم در سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این که حادثه روز یکشنبه ارتباطی با حادثه تیرماه سال 99 مرتبط با مرکز مونتاژ سانتریفیوژها دارد گفت: «خیر این دو حادثه از هم جدا هستند.»
روز گذشته بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در حین بازدید از سایت غنی‌سازی هسته‌ای نطنز دچار حادثه شده و راهی بیمارستان شد. او در این زمینه گفت:«در حین بازدید از مجموعه نطنز، مقدار زیادی  آلومینیوم پخش شده بود که در واقع روی دریچه‌ای را گرفته بود، پای بنده روی آلومینیوم رفت و پایین افتادم. زمانی که به پایین افتادم چون کسی به من دسترسی نداشت برای مدتی تنها بودم و تا بعد من را به بالا رساندند. پس از آن من را به بیمارستان بردند و در آنجا اقدامات اولیه تشخیصی، عکس‌برداری و ام آر‌ای انجام دادند که مشخص شد پای راستم دچار شکستگی شده و شکستگی پای چپم کمتر بود. همچنین به گونه من ضربه خورده بود. اما چون کلاه ایمنی داشتم به ناحیه سر آسیب نرسیده بود که اگر این طور‌‌ می‌شد‌‌ می‌توانست آسیب خیلی خطرناک باشد.»