غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


قدیمی‌ترین ژنوم انسان مدرن با استفاده از جمجمه زن ۴۵ هزار ساله

دانشمندان موفق شده‌اند با استفاده از بقایای جمجمه یک زن که به بیش از ۴۵ هزار سال پیش بازمی‌گردد قدیمی‌ترین ژنوم انسان مدرن، موسوم به انسان خردمند، را که تاکنون به دست آمده بازسازی کنند. یک تیم بین‌المللی مشترک در این تحقیق جمجمه تقریبا کامل از زنی را که در اوایل دهه ۱۹۵۰ در کشور جمهوری چک کشف شد و اکنون در موزه ملی پراگ نگهداری می‌شود، تجزیه و تحلیل کرده‌اند. 
نتایج بررسی‌های انجام‌شده توسط محققان دانشگاه ملی پراگ و آزمایشگاه ژنتیک ماکس پلانک آلمان نشان می‌داد بخش‌های دی‌ان‌ای نئاندرتال این ژنوم عمر بیشتری نسبت به جمجمه مشابه یافت شده در سیبری دارد. مدرکی که ثابت می‌کند انسان‌های مدرن دست کم از بیش از ۴۵ هزار سال پیش بدین سو در قلب اروپا زندگی می‌کرده‌اند. 
دانشمندان می‌گویند حدود۵۰ هزار سال پیش جمعیت متشکل از انسان‌های‌ خردمند پس از اولین خروج از آفریقا و رسیدن به اروپا با نئاندرتال‌ها که در این قاره ساکن بوده‌اند ادغام شده‌‌اند و به همین دلیل تمامی نسل‌های بعدی انسان مدرن ۲ تا ۳ درصد دی‌ان‌ای مشترک با نئاندرتال‌ها دارند.
 پژوهشگران از این دی‌انای‌های مشترک برای تخمین زمان زندگی فرد استفاده می‌کنند. بازسازی چهرۀ انسان کرومانیون؛ دلیل وجود حفره در جمجمه کشف شد که انسان‌ها و نئاندرتال‌ها «۱۰۰ هزار سال» با یکدیگر در جنگ بوده‌اند. 
داده‌های باستان‌شناسی پیشتر ثابت کرده بود که انسان‌های مدرن حدود ۴۳ تا ۴۷ هزار سال پیش در جنوب شرقی اروپا زیست می‌کرده‌اند، با این حال به دلیل کمبود فسیل‌های کامل انسانی و فقدان دی‌ان‌ای ژنومی درک کافی نسبت به اجداد نخستین انسان‌های امروزی وجود نداشت. 
بررسی جمجمه زن اهل چک که به نام Zlatý kůň (اسب طلایی) شناخته می‌شود نشان داد او بخشی از جمعیت واحدی به شمار می‌رفته که قبل از تقسیم جمعیتی به اروپایی‌ها و آسیایی‌ها با هم زیست می‌کرده‌اند.