غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


حمله شدید به رحمانی فضلی؛مخالفت سیاسی یا انتقاد از عملکرد؟

وزیر کشور زیر تیغ

همدلی | اگرچه وزرایی چون محمدجواد ظریف و بیژن زنگنه در چندسال اخیر با حاشیه‌های بسیاری مواجه شدند که عموما از سوی مخالفان دولت ساماندهی می‌شد، اما عبدالرضا رحمانی فضلی بدون تردید یکی از پر حاشیه‌ترین وزرای دولت روحانی است که بیشترین مخالفت‌ها را از سوی افرادی متحمل شد که روزی در کنار دولت بودند و در تعریف صف‌بندی‌های سیاسی هبچ نزدیکی به مخالفان دولت ندارند.
رحمانی فضلی از همان ابتدای انتخاب به عنوان وزیر کشور یکی از علامت‌های سوال کابینه برای هواداران دولت بود چرا که معتقد بودند او هیچ تناسبی با خاستگاه دولت و بدنه رای آن ندارد. او در هر شرایطی در جناح مخالف دولت ارزیابی می‌شد، تنها چیزی که این مخالفت را رقیق‌تر جلوه می‌داد، نزدیکی او به علی لاریجانی بود که در مقام ریاست مجلس راه مدارا با دولت روحانی را در پیش گرفته بود. از این رو تحلیل گران او را سهم بزرگ علی لاریجانی از دولت تدبیر وامید می‌دانستند از جهت آینده‌نگری رئیس جمهور.
او با حضور در ساختمان آجری میدان فاطمی و اشراف بر استانداران وفرمانداران سراسر کشور، عملا شبکه‌‌ای مویرگی از عوامل اجرایی را در اختیار دارد که گاه می‌تواند قدرتمندتر از رییس جمهور در گستره کشور ظاهر شود.
اما همه حاشیه‌های ایجاد شده برای رحمانی فضلی، به تلقی دیگران از خاستگاه سیاسی او مرتبط نیست. او در یکی از مهم‌ترین حوادث همزمان با دولت روحانی و البته بسیار مهم برای افکار عمومی داخلی وخارجی یعنی اعتراضات آبان 98 به زعم برخی از فعالان سیاسی و نمایندگان مجلس عملکرد مناسبی نداشت. اگرچه مجلس دهم که بخش بزرگی از آن با دولت همراه بود در مخالفت با عملکرد او در این ماجرا قصد استیضاح و احتمالا برکناری او را داشت، اما به گفته علی مطهری از طراحان این استیضاح، علی لاریجانی مانع استیضاح او شد. چیزی که مطهری علت آن را مصلحت‌سنجی رئیس مجلس به بهانه کرونا وانتخابات در سال 98 بیان کرد.  با این همه در هفته گذشته یک بار دیگر وزیر کشور در کانون جنجال‌های مربوط به این حوادث قرار گرفت. ایتدا در ویدئویی که چند روز پیش از «محمود صادقی» در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که توجه را یک بار دیگر به حوادث آبان 98 جلب کرد. اما سخنان چند روز پیش احمد علیرضا بیگی؛ نماینده تبریز در مجلس کنونی با شدیدترین تعابیر مدیریت وزیر کشور در ماجرای اعتراضات به افزایش قیمت بنزین را به زیر سوال برد و انتقادات را به سمت اتهامات تند وتیز برد.موضوعی که البته واکنش وزارت کشور را نیز به دنبال داشت. نماینده تبریز ابتدا روز چهارشنبه هفته گذشته طی نطقی درباره حوادث آبان ۹۸ سخنان تند وتیزی را بر زبان آورد. به نوشته رسانه‌های داخلی وی گفت: «دست وزیر کشور آلوده به خون مردم است. او صلاحیت فعالیت در این سمت را ندارد.» بدون تردید این شدیدترین انتقاد داخلی به مدیریت وزیر کشور در این حوادث بوده است. او البته هیئت‌رئیسه مجالس فعلی وگذشته را نیز به قبیله‌گرایی متهم کرد و گفت: «همچنان بر ضرورت استیضاح وزیر کشور پافشاری می‌کنم... در دوره دهم مجلس نیز جزء متقاضیان استیضاح وی بودم...، اما متأسفانه این موضوع در فراموش‌خانه هیئت‌رئیسه خاک می‌خورد». در پاسخ به این نماینده محمدجواد کولیوند، معاون پارلمانی وزیر کشور، در دفاع از رحمانی‌فضلی با رد مسئولیت وزیر کشور در کشته‌شدن معترضان آبان ۹۸، آنان را «جریان اراذل و اوباش» خواند. قائم‌مقام وزیر کشور در امور مجلس با رد اظهارات نماینده مردم تبریز در مجلس تأکید کرد: این ادعا‌های گزاف و نسبت‌های خلاف‌واقع در‌حالی از تریبون مجلس مطرح می‌شود که در جریان حوادث مقاطع مختلف انقلاب اسلامی و از جمله در روند مدیریت بحران‌های مختلف طبیعی مثل زلزله، بازسازی نوسازی مناطق سیل‌زده و مقابله با موضوع کرونا و برگزاری موفق چندین دوره انتخابات، ورود وزیر کشور، ورود بسیار موفقی بوده است.
کولیوند روز پنجشنبه نیز در گفت‌وگویی از طرح شکایت از بیگی خبر داد و گفت: «با پیگیری وزارت کشور شکواییه‌ای علیه آقای بیگی ارائه می‌شود و دستگاه قضائی، مسیر قانونی را دنبال و متخلف از قانون را به مجازات قانونی می‌رساند». 
اما روز گذشته این نماینده در گفت‌وگویی با پایگاه خبری رویداد 24 به تکرار اتهامات خود پرداخت . او به روایت ماجرای افزایش قیمت بنزین پرداخت وگفت:«در جلسه مشترک کمیسیون امنیت ملی و همین طور کمیسیون داخلی و امور شوراها، موضوع افزایش قیمت بنزین مطرح شده بود و همه عواقب سوء و ناگوار این اتفاق متوجه وزیر کشور می‌دانستند و اعلام کردند که وزیر کشور بر این موضوع پافشاری کرده است. حتی گفته شد در آن جلسه به وزیر گفته‌اند که حداقل از گازوئیل صرف نظر کنید و به زور به او بقبولانیم که از این موضوع کوتاه بیاید. افرادی که در آن حادثه جان خود را از دست دادند قربانی تصمیم‌گیری‌های سوء وزیر کشور شدند.» علیرضا بیگی با بیان این‌که وزیر کشور مسئول امینت کشور است و باید مقدمات اجرای این تصمیم را فراهم می‌کرد، یادآور شد: «وقتی به او هشدار می‌دهند که اجرای این تصمیم عواقب دارد، حتما باید راهکار مناسبی را ایجاد می‌کرد اما وزیر کشور برای این مهم هیچ زمینه‌سازی و آمادگی نداشت.»
بیگی در پاسخ به این‌که چرا طرح این موضوع را پس از ۲ سال باز کرده و همان موقع رسیدگی نکرده، گفته «من از نمایندگان استیضاح کننده وزیر کشور بودم و همان موقع صحبت‌های تندی را با وزیر داشتم و سه ماه قبل به آقای رئیسی نامه نوشتم و گفتم ما از طریق مجلس برای استیضاح وزیر کشور به نتیجه نرسیدیم و شما از جایگاه مدعی العموم وارد شوید و او هم دستوری برای تشکیل کار گروه دادند. دست وزیر کشور به خون مردم آلوده است، زیرا وقتی از او می‌پرسند چرا تیر به سر مردم شلیک شده است، با تمسخر می‌گوید برخی به دست و پاهایشان هم شلیک شد.» علیرضا بیگی درباره آمار جان باختگان می‌گوید:«تا این لحظه هیچ یک از نهاد‌های رسمی آماری از تعداد کشته‌شدگان منتشر نکرده‌اند و در رفتاری بدتر معاون حقوقی وزیر کشور اعلام می‌کند که کشته‌شدگان اراذل و اوباش بودند. ظاهرا مثل این‌که حواسشان نیست که فقط ۴۰ نفر از کشته شدگان شهید یا جانباز شناخته شدند. مردم عادی که به اشتباه کشته شدند. بنابراین باید این سوال را پرسید که چنین فردی چگونه می‌خواهد انتخابات مهمی مانند ریاست جمهوری را برگزار کند.» این البته همه ماجرا نیست؛ برخی با اشاره به نزدیکی نماینده تبریز به محمود احمدی‌نژاد و این ماجرا را فاز تازه‌‌ای از تقابل احمدی‌نژاد با لاریجانی می‌دانند. چهره سیاسی با سابقه‌‌ای که این روزها اگرچه سیاست صبر وسکوت را در پیش گرفته، اما بدون تردید یکی از افراد در معرض نامزدی انتخابات ریاست جمهوری است.از همین رو برخی فعالان سیاسی اینگونه تحلیل می‌کنند که اظهارات تند علیه وزیر کشور در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ بیش از آنکه به خاطر کشتار آبان ۹۸ باشد، به خاطر اختلاف احمدی‌نژاد و لاریجانی است که در روزهای نزدیک به برگزاری انتخابات همچنان جدی‌تر خواهد شد.
نماینده تبریز البته روز گذشته وزیر کشور  را به یک اتهام دیگر نیز نواخت و آن تلاش برای بی رونق برگزار کردن انتخابات ریاست جمهور 1400 است. وی در این مصاحبه می‌گوید:«وزیر کشور به دنبال چه چیزی بوده است؟ آیا وزیر کشور موضوع قهر مردم با صندوق رای را دنبال نمی‌کرده است؟ آیا هدف سیاسی پشت این موضوع نبوده است؟ چگونه پیش از انتخابات حتی نحوه برخورد با دستفروش‌ها هم تغییر می‌کند و آن را به بعد از انتخابات موکول می‌کنند، اما اجرای چنین تصمیمی را با وجود همه هشدارها، بازهم بدون مقدمات اجرا می‌کنند؟ آیا وزیر به دنبال قهر مردم با صندوق‌های رای و مشارکت حداقلی بوده است؟» این درحالی است که وزیر کشور خود در زمره کسانی بوده است که در هفته‌های گذشته نسبت به احتمال قهر مردم با صندوق‌های رای هشدار داده بود. به هرحال رحمانی فضلی در دو ماه آینده عهده‌دار برگزاری یکی از مهم‌ترین انتخابات‌های جمهوری اسلامی است و ایجاد جنجال‌ها وحاشیه‌های برخی مخالفان سیاسی او و البته عملکردش در حوادث بنزینی سال 98 او را بیش از گذشته زیر فشار قرار خواهد داد. علیرضابیگی در پاسخ این‌که آیا این حقیقت دارد که رحمانی فضلی به خاطر این سخنان قهر کرده، گفته «من خبری از قهر کردن وزیر کشور ندارم، یعنی با صحبت‌های من قهر کرده است؟ او که از ما شکایت کرده چگونه قهر کرده است؟ من اصلا در جریان این موضوع نیستم.»