غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


کشف شواهد «قوی» از وجود یک نیروی تازه در طبیعت

همه نیروهایی را که ما هر روز تجربه می‌کنیم، می‌توان به فقط چهار دسته تقلیل داد: گرانش، الکترومغناطیس، نیروی هسته‌ای قوی و نیروی هسته‌ای ضعیف.
 اکنون فیزیکدان‌ها می‌گویند که نشانه‌های احتمالی یک نیروی بنیادی پنجم در طبیعت را یافته‌اند. این یافته‌ها محصول تحقیقاتی است که در آزمایشگاهی در نزدیکی شیکاگو انجام شده است. 
نتایج تازه در آزمایشگاه ذرات سرن یک نظریه مهم فیزیکی را زیر سوال می‌برد. چهار نیروی بنیادی طبیعت نحوه برهم کنش کلیه اجرام و ذرات موجود در کیهان را تعیین می‌کنند. 
برای مثال گرانش باعث می‌شود اجرام زمین بیفتند و اجرام سنگین طوری رفتار می‌کنند که انگار به زمین چسبیده‌اند. شورای تسهیلات علوم و فناوری بریتانیا (اس تی اف سی) گفت که این نتایج «شواهدی قوی از وجود یک ذره زیراتمی کشف نشده یا یک نیروی تازه فراهم می‌کند.» با این حال نتایج آزمایش میوئان جی-۲ هنوز از ضریب اطمینان لازم برای اعلام آن به عنوان یک کشف تازه برخوردار نیست. 
درحال حاضر یک در ۴۰ هزار احتمال دارد که این نتیجه یک انحراف آماری باشد - که معادل ۴.۱ سیگما (یک سیستم سنجش اطمینان از نتایج علمی) است. براساس این سیستم اگر احتمال خطا به ۵ سیگما یا یک در ۳.۵میلیون برسد یک کشف تازه قلمداد خواهد شد. پروفسور مارک لنکستر از دانشگاه منچستر که محقق ممتاز بریتانیا در این آزمایش بود، گفت: «ما متوجه شده‌ایم که برهم کنش میوئان‌ها با مدل استاندارد (نظریه عمدتا پذیرفته شده در مورد رفتار ذرات زیراتمی) سازگار نیست.» او اضافه کرد: «این موضوع آشکارا هیجان‌انگیز است چون به طور بالقوه به آینده‌ای با قوانین تازه فیزیک، ذرات تازه و یک نیروی تازه که تا به حال ندیده‌ایم اشاره دارد.» 
این یافته آخرین مورد از یک رشته نتایج نویدبخش از آزمایش‌های فیزیک ذرات در آمریکا، ژاپن، و اخیرا کوبنده بزرگ ذرات‌هادرون در مرز سوئیس و فرانسه است.