غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


دانشمندان در مسیر ساخت دوقلوی دیجیتال بسیار دقیق زمین

دوقلوی دیجیتال زمین قرار است سیستم زمین را شبیه‌سازی و به سیاست‌گذاران کمک کند تا اقدامات مناسبی برای آمادگی بهتر در برابر رویدادهای آب‌و‌هوایی شدید انجام دهند. اتحادیه‌ اروپا برای این که تا سال ۲۰۵۰ ازنظر اقلیمی خنثی شود، دو برنامه بلندپروازانه راه‌اندازی کرده است:
«گرین‌دیل» و «دیجیتال‌استراتژی». دانشمندان به‌عنوان یکی از عناصر مهم اجرای موفق برنامه‌هایشان، ابتکار دستینیشن ارث را راه‌اندازی کردند که در اواسط ۲۰۲۱ آغاز می‌شود و انتظار می‌رود دَه سال ادامه داشته باشد. در این مدت، مدل دیجیتالی بسیار دقیقی از زمین، یعنی دوقلوی دیجیتالی، از زمین ایجاد می‌شود تا تحولات اقلیمی و رویدادهای شدید را با حداکثر دقت ممکن در فضا و زمان مشخص کند. داده‌های مشاهده‌ای به‌طور‌مداوم در دوقلوی دیجیتالی گنجانده می‌شود تا مدل دیجیتالی زمین در زمینه‌ پایش تحولات و پیش‌بینی مسیرهای احتمالی آینده دقیق‌تر عمل کند. علاوه‌بر داده‌های مشاهده‌ای که به‌طور‌ متداول برای شبیه‌سازی‌های آب‌و‌هوایی کوتاه‌مدت و بلندمدت استفاده می‌شود، پژوهشگران می‌خواهند داده‌های مربوط به فعالیت‌های انسانی مرتبط را نیز وارد مدل کنند. مدل جدید سیستم زمین تقریبا تمامی فرایندهای روی سطح زمین، ازجمله تأثیر انسان‌ها روی مدیریت انرژی، غذا، آب و فرایندهای موجود در سیستم فیزیکی زمین را تاحدممکن به‌شکل واقعی نشان خواهد داد. 
قرار است دوقلوی دیجیتال زمین سیستم اطلاعاتی باشد که سناریوهایی را ایجاد و آزمایش کند که نشان‌دهنده‌ توسعه‌ پایدارتر هستند و به ایجاد سیاست‌های بهتر کمک می‌کنند. پیتر بائر، معاون بخش تحقیقات مرکز اروپایی پیش‌بینی میان‌مدت وضع هوا (ECMWF) می‌گوید: «برای مثال، اگر می‌خواهید در هلند آب‌بندی به ارتفاع دو متر بسازید، می‌توانم با استفاده از اطلاعات دوقلوی دیجیتالی خود بررسی کنم که آیا این سد دربرابر رویدادهای شدید مورد انتظار سال ۲۰۵۰ همچنان محافظت می‌کند.» دوقلوی دیجیتال مذکور برای برنامه‌ریزی استراتژیک آب شیرین و ذخایر غذایی یا مزارع بادی و نیروگاه‌های خورشیدی نیز استفاده خواهد شد. 
نیروهای حامی ابتکار دستینیشن ارث عبارت‌اند از: ECMWF و آژانس فضایی اروپا (ESA) و سازمان اروپایی بهره‌برداری از ماهواره‌های هواشناسی (EUMETSAT). بائر به‌همراه دانشمندان دیگر در حال هدایت جنبه‌های اقلیمی و هواشناسی دوقلوی دیجیتال زمین هستند و از دانسته‌های دانشمندان مؤسسه‌ فناوری فدرال زوریخ و مرکز ملی ابرمحاسبات سوئیس (CSCS) نیز بهره خواهند برد. 
بائر به‌منظور برداشتن این گام بزرگ در انقلاب دیجیتال، بر ایجاد پیوند میان علوم زمین و علوم کامپیوتر تأکید می‌کند. در مقالـه‌ای که اخیرا در مجلــه
‌Nature Computational Science منتشر شده است، گروهی از پژوهشگران علوم زمین و کامپیوتر در‌این‌باره بحث کرده‌اند که برای پیشبرد این تحول دیجیتالی علوم سیستم زمین به چه اقداماتی نیاز است و مشکلات و راه‌حل‌های احتمالی آن‌ها کدام است.