از آرمان‌گرایی تا واقع‌گرایی
مجید صیادنورد (دکترای اندیشه سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2451
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


کابینه سیزدهم رکورددار تورم

بررسی آمارهای بانک جهانی نشان می‌دهد که دولت‌های سوم و پنجم ایران پس از انقلاب، بهترین عملکرد و دولت سیزدهم، بدترین عملکرد ممکن را در کنترل نرخ تورم داشته‌اند.
به گزارش اکوایران، نرخ تورم افزایش مستمر سطح عمومی قیمت‌ها را نشان می‌دهد. طبق داده‌های مرکز آمار، محاسبات حاکی از آن است که تورم دولت دوم محمد خاتمی هر سال به طور میانگین 14.19درصد بود که بهترین عملکرد را در میان دولت‌های بعد از انقلاب داشته در حالی‌که دولت سیزدهم که با فوت ابراهیم رئیسی نخواهد توانست دوره چهار ساله خود را تکمیل کند، در سه سال عمر دولت میانگین تورم 43.4درصد را رقم زده است.
طبق داده‌های بانک جهانی، بهترین جایگاه تورمی ایران با نرخ 4.39درصد رتبه 82 در میان 122 کشور در سال 1981 را داشته است. در آن برهه به‌رغم وقوع جنگ، تورم ایران به پایین‌ترین نقطه رسید. به عقیده برخی کارشناسان، به دلیل شوک مثبت نفتی دهه 80 میلادی و افزایش قیمت نفت و همچنین تثبیت نرخ ارز، نرخ تورم تا 4.39درصد کاهش می‌یابد. با کاهش درآمدهای نفتی و حمله عراق به سکوهای ایران در سال‌های بعد درآمد ایران کاهش یافت و به دنبال آن تورم نیز افزایش پیدا کرد. با پایان جنگ و تشکیل دولت سازندگی، دولت موفق به کنترل انتظارات تورمی شد و تورم ایران در بین 50درصد کشورهای کم‌تورم قرار گرفت.
دولت‌های هفتم و هشتم با وجود رقم زدن میانگین تورم‌های 17.42 و 14.19درصدی اما همچنان در بین 20درصد کشورها با تورم بالا قرار داشتند. برخی اقتصاددانان اعتقاد دارند در اواخر دهه 90 میلادی دولت‌های جهانی با پیاده کردن سیاست‌های نئولیبرالی، موفق به کنترل تورم و تک‌رقمی کردن آن شده بودند. این سیاست‌ها با تاخیر در ایران در حال اجرا بود. با انتخاب محمود احمدی‌نژاد به عنوان رئیس دولت و آغاز به کار دولت نهم این روند ادامه داشت ولی با آغاز تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل در سال 2012، شاهد جهش تورم در ایران بودیم. در سال 2013 تورم ایران پس از ونزوئلا بالاترین نرخ تورم را داشت. آغاز به کار دولت یازدهم و امضای توافق برجام در سال 2015، انتظارات تورمی را کاهش و با زیاد شدن درآمد نفتی، رتبه جهانی ایران بهبود پیدا کرد اما با خروج آمریکا از برجام در سال 2017 ایران دوباره به جمع 10 کشور پر تورم بازگشته و در یک روند ثابتی ادامه می‌دهد.