غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گفت‌وگوها برای آتش بس همچنان بلاتکلیف است

مرز باریک مرگ و زندگی در غزه

همدلی| گروه بین الملل: اوضاع در غزه و جنوب لبنان هرلحظه بحرانی‌تر از آنچه می‌شود که حتی در آغاز جنگ حماس - اسرائیل در هفتم اکتبر گذشته تصور می‌رفت. ارتش متجاوز اسرائیل در حالی که بر شدت تهدیدات و اقدام‌های نظامی به رفح می‌افزاید، جنوب لبنان را نیز هدف قرار داده است.
در 48 ساعت گذشته تب جنگ در مرز لبنان - اسرائیل بالا گرفته و در این حال یک و نیم میلیون فلسطینی در آستانه آوارگی مطلق در جنوب غزه، یعنی رفح قرار دارند. این وضع آشفته و نگران کننده برای جهانیان درحالی است که گفت‌وگوها بر سر استقرار آتش بس در جنگ حماس - اسرائیل هنوز بدون تکلیف روشن در قاهره ادامه دارد. پیشنهادها چه از جانب دولت‌های عربی - غربی و چه حماس و اسرائیل متفاوت و گاه در تعارض با یکدیگر قرار دارند، با این حال دیپلمات‌های مذاکره کننده، ابراز امیدواری می‌کنند که پیشرفت‌هایی در نزدیک کردن دیدگاه‌ها به یکدیگر برای استقرار یک آتش بس بلند مدت ایجاد شده است.  
چشم انداز مبهم گفت‌وگوهای قاهره
منابع می‌گویند که گفت‌وگوهای اسرائیل و حماس برای دستیبابی به یک آتش‌بس دیگر، درحال پیشرفت است و میانجی‌گران به پیشرفت «نسبتا مهمی» دست‌یافته‌اند. یک مقام مصری نیز تاکید کرده که دیدار طرف‌های گفت‌وگوکننده، روی «تهیه پیش‌نویس نهایی» یک آتش‌بس ٦‬ هفته‌ای که تضمینی برای ادامه گفت‌وگوها در راستای آتش‌بس دائمی باشد، متمرکز خواهد بود.
به گزارش فرانس پرس، از سه‌شنبه هفته گذشته بدین‌سو، رئیس سیا و رئیس موساد به قاهره آمده تا روی برقراری آتش‌بس گفت‌وگو کنند. گفته شده که این دو، در آتش‌بس دور نخست نیز نقش قابل‌توجه و کلیدی داشتند.
خبرگزاری فرانسه در گزارش خود به نقل از یک دیپلمات غربی در قاهره، نیز نوشته که پیشنهاد یک آتش‌بس ٦‬ هفته‌ای روی میز است، اما تذکر داده که کار بیشتری برای دست‌یابی به یک توافق، نیاز است. در همین حال، درحالی که مقام‌ها، جزئیات توافق درحال دستیبابی را رسما فاش نمی‌کنند، خبرگزاری فرانسه نوشته که طرف‌های گفت‌وگوکننده، روی چندین پیشنهاد درحال گفت‌وگو هستند.
اسرائیل که این‌روزها هشدار از حمله به شهر پرجمعیت رفح را می‌دهد، پیشنهاد آتش‌بس دو ماهه را در ازای آزادی گروگان‌ها و زندانیان فلسطینی داده است. در بسته پیشنهادی اسرائیل همچنان آمده که به رهبران حماس نیز اجازه داده خواهد شد تا در یک کشور دیگر جابه‌جا شوند.
حماس اما با رد این شرایط تل‌آویو، بسته پیشنهادی خود را پیش کرده است. حماس پیشنهاد برنامه ٣‬ مرحله‌ای را داده که هر مرحله ٤‬٥ روز طول خواهد کشید. در این سه مرحله، گروگانان در چند مرحله آزاد خواهند شد و اسرائیل نیز باید صدها زندانی فلسطینی شامل مسئولان ارشد حماس را آزاد کند.
در بسته پیشنهادی حماس همچنان آمده که در این مدت، جنگ نیز کاهش یابد و اسرائیل نیروهای خود را از غزه خارج کند.
این پیشنهاد حماس نیز برای اسرائیل که خواهان نابودی کامل حماس پیش از پایان جنگ است، پذیرفته نشده است.
هرچند هنوز مشخص نیست که از دل گفت‌وگوهای قاهره، آتش‌بس دیگری زاده خواهد شد یا نه، اما جوبایدن، رئیس جمهور آمریکا که اخیرا برضد حمله اسرائیل به رفح نیز سخن گفته است، تاکید کرده که دستیابی به یک توافق، نزدیک است.
بایدن درحالی که از پادشاه اردن میزبانی می‌کرد، گفت که «عناصر کلیدی روی میز است. خلاهایی باقی مانده» اما تاکید کرد که برای دسیابی به توافق «همه چیز ممکن است.»
یورش نظامیان اسرائیلی به بیمارستان «ناصر»
از سوی دیگر ارتش اسرائیل با صدور بیانیه‌ای ادعا کرده است که تعدادی از مظنونان عملیات بیمارستان ناصر را دستگیر کرده است. به گزارش بی‌بی‌سی، نیروهای ویژه ارتش اسرائیل پنج شنبه (پریروز) وارد بیمارستان «ناصر» در خان یونس شده‌اند. این بیمارستان بزرگترین مجتمع خدمات درمانی غزه است که از قبل در محاصره نیروهای اسرائیل بود.
این بیانیه تاکید کرده است که هدف از «عملیات دقیق و محدود» یافتن افرادی از حماس است که ظن آن می‌رود در حملات هفتم اکتبر به اسرائیل دست داشتند.
ارتش اسرائیل اضافه کرده است که «اطلاعات معتبری در اختیار دارد که حماس تعدادی از گروگان‌ها را در بیمارستان ناصر نگه داشته است و ممکن است اجساد آنها همچنان در آنجا باشد.»
در این حال مقام‌های فلسطینی و سازمان ملل گفته‌اند که «نادرست بودن همه ادعاهای قبلی اسرائیل علیه بیمارستان‌های غزه ثابت شده است.»
منابع بیمارستانی ادعاهای اسرائیل را رد کردند
منابع پزشکی می گویند نیروهای اسرائیلی به سمت بیمارستان شلیک کرده‌اند که در نتیجه آن یک بیمار کشته و تعدادی دیگر زخمی شده اند.
فیلم‌های ویدئویی نشان می‌دهد که کارکنان پزشکی با عجله بیماران را با برانکارد از راهروی پر از دود می‌برند. یک پزشک این بیمارستان می‌گوید وضعیت «هر ساعت و هر دقیقه» در حال وخیم‌تر شدن است.
ویدئویی که توسط فلسطینی‌ها گرفته شده و توسط بی‌بی‌سی تایید شده است، صحنه داخل بیمارستان ناصر را نشان می‌دهد که نیروهای اسرائیلی برای ورود آماده می‌شوند.
نیروهای اسرائیلی پیشتر به هزاران فلسطینی آواره پناه گرفته در بیمارستان ناصر دستور تخلیه داد و اعلام کرد که «مسیر امنی» برای خروج آنها باز شده است.
ارتش اسرائیل می‌گوید که به کارکنان بیمارستان ناصر اطمینان داده است که می‌توانند به درمان بیماران غزه ادامه دهند، اما دکتر اشرف القادره، سخنگوی اداره بهداشت غزه که تحت مدیریت حماس است ادعاهای ارتش اسرائیل را رد کرده است.
او می‌گوید که نیروهای اسرائیلی در داخل بیمارستان ناصر، مدیریت این بیمارستان را مجبور کرده‌اند «بیماران مراقبت‌های ویژه را بدون تجهیزات پزشکی نگه دارند که جان آنها را در خطر جدی قرار می‌دهد.»
بر اساس تازه‌ترین آماری که مقام‌های بهداشتی غزه منتشر کرده‌اند، در حداقل 24 ساعت، ۸۷ فلسطینی کشته و ۱۰۰۴ نفر زخمی شده‌اند.
مقام‌های بهداشتی حماس در غزه می‌گویند که تاکنون ۲۸ هزار و ۶۶۳ نفر که اکثر آنها زنان و کودکان هستند، در حملات اسرائیل به غزه جان خود را ازدست دادند. همچنین برپایه تازه‌ترین آمار مقام‌های بهداشتی حماس، ۶۸ هزار و ۳۹۵ فلسطینی از آغاز جنگ اسرائیل و حماس مجروح شده‌اند.
اسرائیل پس از آن به غزه حمله کرد که افراد مسلح به رهبری حماس در روز ۷ اکتبر در یک حمله غافلگیرانه به اسرائیل دست کم ۱۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۳ نفر را گروگان گرفتند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، به‌رغم فشار بین‌المللی تاکید کرد که نیروهای اسرائیلی به سوی شهر رفح در جنوب غزه پیشروی خواهند کرد.
مخالفت رهبران اروپایی با سیاست‌های نتانیاهو
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، آخرین مقامی است که در این مورد به اسرائیل هشدار داد و گفت که هزینه انسانی چنین عملیاتی «غیر قابل تحمل» خواهد بود.
اما آقای نتانیاهو به ارتش اسرائیل دستور داده است که برای حمله زمینی آماده شود.
حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار فلسطینی در رفح پناه گرفته‌اند، شهری که در معرض بمباران شدید بوده است.
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، که از اسرائیل بازدید می‌کند پیشتر هشدار داد که ساکنان رفح که جایی برای رفتن ندارند، نمی‌توانند «به سادگی در هوا ناپدید شوند.»
اسپانیا و جمهوری ایرلند از اتحادیه اروپا خواستند تا «فورا» این مساله را بررسی کند که آیا اسرائیل به تعهدات حقوق بشری خود در غزه بر اساس توافق نامه‌ای که حقوق بشر را به تجارت پیوند می‌زند، عمل می‌کند یا خیر.
استمداد آژانس‌های امداد رسانی از اعضای سازمان ملل
رئیسان آژانس‌های امدادرسانی در ژنو از کشورهای عضو سازمان ملل درخواست کردند تا حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری از عملیات زمینی اسرائیل در رفح انجام دهند.
میرجانا اسپولیاریک، رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، گفت که او «قادر به توصیف رنج انسانی نیست» و هشدار داد که اگر رفح مورد حمله قرار گیرد، «این خونریزی به اعماق غیرقابل تصوری خواهد رسید.»
مارتین گریفیتس، هماهنگ‌کننده امداد اضطراری سازمان ملل نیز شرایط غزه را برای ارسال مؤثر کمک‌ها «تقریباً غیرقابل‌ ممکن» توصیف کرد و موضع سازمان ملل مبنی بر شرکت نکردن در تخلیه اجباری را تکرار کرد و گفت که این اقدام نقض قوانین بین‌المللی است.
کیت فوربس، رئیس فدراسیون صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر، که به تازگی از غزه بازگشته است، هنگام تشریح وضعیت غزه که آن را بدترین وضعیتی توصیف کرد که در ۴۳ سال گذشته دیده است، به گریه افتاد.
حمله «گسترده» اسرائیل به لبنان
از سوی دیگر، در «موج گسترده» حملات هوایی اسرائیل به لبنان، که در پی کشته شدن یک سرباز اسرائیلی در آتش حزب‌الله صورت گرفت، چهار نفر کشته شده‌اند.
به گزارش رسانه‌های دولتی و منابع امنیتی در لبنان، یک زن و دو کودک در شهر صوانه در جنوب این کشور کشته شدند.
مردی که حزب‌الله او را یکی از اعضای خود معرفی کرد هم در عدشیت کشته شد.
ارتش اسرائیل گفت در واکنش به حمله مرگبار راکتی به یک پایگاه خود در شهر شمالی صفد، به زیرساخت‌های حزب‌الله حمله کرده است.
این درگیری‌ها باعث نگرانی نسبت به بروز یک جنگ وسیع‌تر در سطح منطقه شده است.