غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گرامی‌مقدم در گفت‌وگو با «همدلی»:

انتقادات به دولت منصفانه باشد

همدلی|  بارندگی و سیل ویرانگر هفته گذشته در بخش‌های مختلف کشور مجدداً انتقادات را به سمت دولت و مسئولان روانه کرد. مردم این بار علاوه از عدم اقدامات پیشگیرانه نهادهای ذی‌ربط، از حضور مسئولان در میانه میدان و در بین گل‌ولای‌های ناشی از سیل نیز خشمگین شدند. بسیاری این انتقاد را به دولت داشتند که به‌جای حضور در این مناطق بهتر بود تا با تصمیم‌گیری و اقدامات درست و به‌موقع، روند امدادرسانی را تسریع می‌کردند و برخی هم حضور مسئولان در مناطق حادثه‌دیده را تنها نمایشی از ناکارآمدی آن‌ها تلقی کردند.
در روزهای گذشته رسانه‌ها و فضای مجازی پر شد از عکس‌های مسئولانی چون شهردار و استاندار تهران که تا زانو در گِل فرورفته‌اند. مسئولانی که برای بررسی وضعیت سیل‌زدگان به این مناطق سرزده‌اند و در همان‌جا عکس‌هایی هم از مسئولان گرفته شد تا نشان دهند که وارد میدان شده بودند یا عکسی از استاندار تهران منتشر شد که در منطقه سیل‌زده براثر گرمازدگی دچار کسالت شده و نیروهای هلال‌احمر در حال مداوای وی هستند. گرچه شاید این مسئولان انتظار داشتند که با حضور سریع در منطقه حادثه‌دیده موردتقدیر مردم و اهالی این مناطق قرار گیرند، اما همه‌چیز آن‌طور که آن‌ها تصور می‌کردند پیش نرفت و سیل انتقادات به‌سوی آن‌ها روانه شد. اسماعیل گرامی مقدم فعال سیاسی اصلاح‌طلب و سخنگوی حزب اعتمادملی در گفت‌وگو با «همدلی» در این زمینه معتقد است که «حضور مسئولان در میان مردم زمانی نشانه همدلی و موجب خشنودی مردم است که در کنار آن اقداماتی از پیش و اقداماتی برای حوادث آتی انجام‌شده باشد، درحالی‌که همه می‌دانند که چنین اقداماتی صورت نگرفته است.»
گرچه اسماعیل گرامی مقدم انتقادات به دولت ابراهیم رئیسی در زمینه مدیریت حوادث غیرمترقبه را «غیرمنصفانه» می‌داند و معتقد است: «بالاخره هر دولتی که سرکار می‌آید محدودیت‌هایی در عمل دارد. به این صورت نیست که اگر دولت دیگری بر سرکار بود، بسیار بیشتر از آقای رئیسی می‌توانست در حوادث غیرمترقبه عملکرد موفقی داشته باشد.» وی در همین راستا در گفت‌وگو با روزنامه «همدلی» اظهار کرد: «این بی‌انصافی است که بگوییم که اگر حوادث غیرمترقبه رخ می‌دهد تمام و کمال دولت وقت مقصر است. چراکه ما زیرساخت‌های لازم در کشور را برای مواجهه با خساراتی که ناشی از حوادث غیرمترقبه است، آماده نکرده‌ایم.» این کارشناس تصریح کرد: «به‌هرحال برای جلوگیری از حوادث طبیعی بایستی فکر و برنامه‌ای باشد و برای این امر نیز نیازمند برنامه‌های بلندمدت، میان‌مدت و کوتاه‌مدت هستیم.»
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با مرور برنامه‌ریزی‌های دوران شهرداری سید محمدعلی افشانی در شهرداری تهران پرداخت و گفت: «در آن زمان مهندس افشانی به‌عنوان شهردار تهران با تسلطی که بر موضوع داشت، کمربند سبز تهران را تعریف و تا حدودی هم وارد عملیات شد ولی اکنون پس از چند سال معلوم نیست که این طرح در چه وضعیتی قرار دارد و آیا کارهای عملیاتی این طرح دنبال می‌شود یا خیر.» وی در همین راستا ادامه داد: «هر دولتی که در شرایط کنونی برسر کار بیاید با این زیرساخت‌ها و بی‌برنامگی‌ها نمی‌تواند موفق باشد، تلاش می‌کند و خودش را به آب‌وآتش می‌زند اما چه در زلزله و چه در سیل می‌بینیم که کارنامه دولت‌ها ناموفق است.» گرامی مقدم همچنین بابیان اینکه «گرچه دولت‌ها بعد از وقوع هر حادثه‌ای، تلاش زیادی می‌کنند اما نمی‌توانند مردم را راضی کنند»، تصریح کرد: «در واقع با کم‌کاری دولت‌ها در حق مردم ایران اجحاف می‌شود.»
این فعال سیاسی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به دولت سیزدهم توصیه کرد تا دامنه انتقادپذیری خود را بالاتر ببرد و گفت: «دولت آقای رئیسی باید تحمل خود را در برابر انتقادات بالا ببرد و چراکه با اجرا سروکار دارد و اجرا هم همواره توأم با مشکلاتی است.» وی گفت: «بالاخره باید از سال 93 به بعد که بارندگی‌ها در ایران افزایش یافت به تئوری‌ها و نظریه‌ها در خصوص تغییر اقلیم داده می‌شد، توجه می‌کردیم که توجه نکردیم. روشن است که با توجه به تغییراتی که در اقلیم‌ها رخ‌داده است در پنج سال آینده وضعیت از این نیز بدتر خواهد شد. اگر اکنون با بارندگی‌های شدید در جنوب کشور یک یا دو بار در سال مواجه هستیم، پیش‌بینی آن را از 10سال پیش توسط متخصصان و کارشناسان این حوزه انجام‌شده بود. به‌هرحال باید برای این تغییرات اقلیم برنامه‌ریزی کرد، چراکه تا زمانی که برنامه‌ریزی درستی در کار نباشد، ما هرسال شاهد خسارات بیشتری خواهیم بود.» وی افزود: «با شرایط کنونی نیز این حوادث هرسال تکرار خواهد شد و خسارات هرسال هم بیشتر از سال‌های قبل خواهد بود.»
 دولت‌ها فراموش‌کارند
 گرامی مقدم یادآور شد: «متأسفانه دولت‌ها به‌شدت فراموش‌کارند و در حقیقت به کار روزمره بیشتر می‌پردازند و به دلیل اینکه درگیر کارهای روزمره می‌شوند، از چنین موضوعاتی غفلت می‌کنند و درنتیجه کشور دچار خسارات سنگین می‌شوند.»
وی در همین راستا خاطرنشان کرد: «یکی از راهکارهای دولت این است که بررسی کند با توجه به شرایط فعلی اگر سال آینده مجدداً سیل بیاید چه‌کارهایی می‌تواند کند. همین اتفاق در سال‌های بعد هم اتفاق خواهد افتاد. مثلاً اگر پروژه سدسازی به بن‌بست خورده و عوارضی دارد، می‌توان از تجربه کشورهای دیگر چون هند و مالزی استفاده کرد. با توجه به این افزایش گرمای بی‌سابقه که ما داریم و همه دنیا هم آن را تجربه می‌کنند، در سال‌های آتی احتمال افزایش حجم بارندگی وجود دارد. به‌طور مثال در 10سال گذشته حجم بارندگی در جنوب کشور و خصوصاً سیستان و بلوچستان به این حد نبوده است. وضعیت آب‌وهوای بسیاری از شهرها تغییر کرده است و همه این تغییرات پیام‌هایی است برای مسئولان. مردم در برابر چنین موضوعاتی نمی‌توانند کاری انجام دهند بلکه این وظیفه مسئولان است که در این راستا برنامه‌ریزی کنند.»
 انتقادات به دولت منصفانه باشد
گرامی مقدم همچنین با تأکید بر اینکه «انتقادات به دولت باید منصفانه باشد»، افزود: «این حجم از حملات به دولت غیرمنصفانه است چراکه در مواجه با این پدیده‌ها هیچ اقدام مؤثری انجام نگرفته و نباید به دولت خرده گرفت.» وی تصریح کرد: «امیدواریم دولت سیزدهم از این انتقادات و پیامدهای خسارت‌بار درس بگیرد و نه برای دولت‌های بعدی، بلکه برای کشور ایران عبرتی شود تا چنین حوادث مترقبه‌ای بیش از این خسارت جانی و مالی تحمیل نکند.» این فعال سیاسی ضمن بررسی انتقادات به دولت رئیسی در حضور نمایشی در مناطق خسارت‌دیده ناشی از حوادث طبیعی، گفت: «عدم حضور مسئولان در میان مردم و سرکشی نکردن به چنین مناطق حادثه‌دیده خوشایند نیست، چراکه این امر منطقی نیست که در بروز حوادث و سوانح مسئولان در خانه‌هایشان بمانند و به روال عادی زندگی خود بپردازند. باید به این مناطق مراجعه و سرکشی کنند و این اقدامات آلام‌بخش دردهای مردم و به‌نوعی همدلی و همراهی با مردم است و باید اتفاق بیفتد.» وی اضافه کرد: «این تلقی را که برخی از رسانه‌ها در روزهای گذشته داشتند و دولت را به باد انتقاد می‌گیرند که در چنین شرایطی به‌جای اینکه وارد گل و شل شوند، چرا فکری نمی‌کنند قبول ندارم؛ به‌هرحال باید مسئولان با مردم همدردی کنند و این حداقل کاری است که می‌توانند انجام دهند. درواقع نباید این اقدامات را شماتت کرد بلکه اتفاقاً باید مسئولان را تشویق کرد که با مردم باشند و سرکشی کنند.»
گرامی مقدم در ادامه افزود: «اما علاوه بر این‌ها باید به نکات بیشتری هم توجه کرد. دولت‌های گذشته مانند دولت آقای احمدی‌نژاد که آن‌قدر به مناطق مختلف و شهرها و روستا سرکشی کرد یا در دولت‌های دیگر خصوصاً دولت آقای رئیسی که در یک سال گذشته در سفر به استان‌ها کم نگذاشته است، در این سفرها و سرکشی‌ها چه‌کار کرده‌اند؟ این مسئله جای سؤال دارد که این اقدامات در جلوگیری از خساراتی که در آینده به مردم وارد می‌شود چه تأثیری داشته است؟ آیا حضور مسئولان در استان‌ها موجب اولویت‌بندی اقدامات در راستای کاهش خسارات حوادث و بلایای طبیعی شده است؟ یا اصلاً اقداماتی خصوصاً در یک سال گذشته دولت آقای رئیسی در این زمینه انجام‌شده است؟» وی ادامه داد: «درصورتی‌که دولت در نتیجه سفرهای استانی و حضور در محل اقداماتی در راستای خدمت به مردم، بهبود وضعیت و مقابله با بروز خسارات بیشتر انجام‌شده باشد و به‌طور مثال از صد پروژه تعریف‌شده، توانسته‌اند حداقل 10پروژه را در این زمینه به نتیجه برسانند، این موضوع قابل‌تقدیر است ولی وقتی هیچ کاری نکنند و هیچ اقدامی صورت نگیرد و دست روی دست بگذارند و صرفاً منتظر باشند که چه زمانی حادثه‌ای رخ دهد و خساراتی وارد شود و سپس در محل حضور یابند و دلداری دهند یا همدلی کنند، در نتیجه چنین اقداماتی نه‌تنها آرامش‌بخش مردم نخواهد بود بلکه مورد خشم مردم هم قرار خواهد گرفت که حضور شما در اینجا برای چیست؟ سال گذشته و سال‌های قبل‌تر همین اتفاقات افتاد و در آینده هم رخ خواهد داد، هیچ تغییری در وضعیت و روندها رخ نداده است.»
گرامی مقدم در پایان تأکید کرد: «امیدواریم آقای رئیسی اهتمام بورزد و برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشند، خصوصاً در موضوعاتی مانند تغییر اقلیم؛ چراکه چه بخواهیم و چه نخواهیم بازهم با همین پدیده‌ها به دلیل گرمایش زمین مواجه هستیم و در نتیجه زلزله‌ها و سیل و سایر حوادث غیرمترقبه طبیعی روزبه‌روز بیشتر خواهد شد.»