غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


روزی که فرانسه رسما تسلیم آلمان شد

آلمان در زمان هیتلر قصد داشت کل اروپا را یا تصرف کرده یا هم با خاگ یکسان کند و این‌گونه بود که بعضی کشورها مثل فرانسه با فهمیدن این موضوع مجبور به امضای قراردادی شدند تا حداقل تا شرایط عادی شود و هیتلر روزی شکست بخورد خسارت کمتری ببینند، اگر چه خیلی‌ها از این مورد شاید تعبیر دیگری داشته باشند اما در آن موقع حمله همه‌جانبه راه دیگری نمی‌توان برایشان متصور شد جز مقاومت معدود و پراکنده طرفداران ژنرال دوگل.
22ژوئن سالروز امضای قرارداد تسلیم فرانسه به آلمان در جنگ جهانی دوم است. وضع فرانسه در موقع هجوم ارتش آلمان به‌قدری تأسف‌انگیز بود كه «هـ - ج – ولز» نویسنده كتاب كلیات تاریخ دراین‌باره می‌نویسد: «انبوهی از مردم هراسان كه پاره‌ای از آن‌ها غیرنظامی و پاره‌ای نظامی بودند می‌گریختند، بی‌آنكه بدانند كجا می‌روند و با خود تكه‌های اسباب قراضه و نامتناسب خانه را می‌بردند. 
هواپیماها بر سرشان بمب می‌افكندند و با مسلسل‌ها شلیك می‌كردند. در چنین شرایطی بود كه ژنرال کهن‌سال «پتن» اعلان كرد كه دست از جنگ برمی‌دارد.» آنچه مایه شكست فرانسه بود، برتری اسلحه و فرماندهی دشمن و بی‌میلی طبقات بالای فرانسه برای پایداری بود. مصیبتی كه برای فرانسه بدتر از هر موقع پیش‌آمده، آن بود كه قوای فرانسه در مستعمرات و خارج از خاك اصلی فرانسه به دو بخش تقسیم شدند.
 بخش اول قوایی بودند كه از دولت ویشی به رهبری مارشال پتن تبعیت می‌كردند. ارتش آلمان پس از اشغال هلند، نروژ و بلژیک در ماه مه 1940، به فرانسه حمله کرد و پس از شکست دادن نیروهای متحد انگلیسی و فرانسوی، در روز چهاردهم ژوئن 1940 میلادی، پاریس را به تصرف درآورد. نیروهای آلمانی در جهت پیشروی سریع خود، روز هفدهم ژوئن، شهرهای مهم فرانسه را نیز تصرف کردند و در جبهه شرق تا مرز سوئیس و در غرب تا ساحل اقیانوس اطلس پیش رفتند. 
در این هنگام، مارشال هانری پُتَن، قهرمان جنگ جهانی اول که برای رهبری فرانسه در زمان جنگ برگزیده شده بود، چون ادامه جنگ را بی‌فایده دید، در روز هفدهم ژوئن 1940 میلادی، تقاضای ترک مخاصمه کرد. هیتلر، بی‌درنگ این تقاضا را پذیرفت و این قرارداد در 22ژوئن 1940 میلادی به امضا رسید. با امضای قرارداد ترک مخاصمه، عملیات نظامی بین نیروهای طرفین نیز سه روز بعد در روز 25ژوئن به انتها رسید.
 به‌موجب این قرارداد، نیروهای آلمان، تمام منطقه‌ها شمالی فرانسه تا مرز سوئیس و هم‌چنین ایالات غربی فرانسه در طول اقیانوس اطلس تا مرزهای اسپانیا را اشغال کردند و در حدود یک‌سوم خاک این کشور در جنوب شرقی فرانسه که قسمتی از مرزهای سوئیس، ایتالیا، اسپانیا و سواحل مدیترانه را شامل می‌شد در اختیار حکومت پُتَن قرار دادند. 
پس‌ازآن، مارشال هانری پتن فرانسوی با حمایت آلمان به نخست‌وزیری فرانسه رسید. بااین‌حال، ژنرال دوگل دیگر فرمانده نظامی فرانسه و این حکومت، با توجه به مرکز آن در شهر ویشی فرانسه، حکومت ویشی نام گرفت.
 دوگل با حمایت تعدادی از نیروهای فرانسوی، در خارج از این کشور، دولت فرانسه آزاد را تشکیل داد تا آن‌که در ماه مارس 1945 میلادی، فرانسه از اشغال آلمان خارج شد، دوگل به پاریس بازگشت و ریاست جمهوری فرانسه را به دست گرفت. 
گفتنی است قرارداد تسلیم فرانسه به آلمان که در حضور هیتلر به امضا رسید در همان محلی منعقد شد که قرارداد تسلیم آلمان به فرانسه، پس از جنگ جهانی اول، امضا شده بود.