غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


پاسخ ایران به ادعای آژانس درباره سه مکان هسته‌ای

همدلی| سازمان انرژی اتمی ایران در پاسخ به ادعای آژانس بین‌المللی اتمی، در مورد عدم همکاری تهران در زمینه ارائه اطلاعات مرتبط با سه مرکز هسته‌ای، روز گذشته بیانیه‌ای را منتشر کرد. در این بیانیه تأکید شده است که جمهوری اسلامی ایران همچنان به‌طور کامل به تعهدات خود طبق موافقت‌نامه پادمان جامع، پایبند بوده و همه فعالیت‌های هسته‌ای خود را بر همین اساس، دنبال می‌کند. بر اساس اعلام انرژی اتمی در این بیانیه، مکان‌های اشاره‌شده در گزارش فعلی مدیرکل مبتنی بر ادعاهای مطرح‌شده توسط طرف ثالث بدنیت، یعنی رژیم صهیونیستی است که هیچ مبنای حقوقی ندارد. ایران بارها اعلام کرده است که هرگز مکان اظهارنشده‌ای که باید طبق موافقت‌نامه پادمان جامع اعلام شود در کشور وجود نداشته است. فعالیت‌های هسته‌ای ایران تحت پادمان جامع آژانس صلح‌آمیز باقی‌مانده است و از همین رو، ذکر این موضوعات و ابراز نگرانی آژانس در این مورد فاقد مبنا است.
در بخش‌هایی از این بیانیه آمده است: «صرف یافتن ذرات اورانیوم طبیعی در نمونه‌های محیطی جمع‌آوری‌شده نمی‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای از وجود مقادیری از مواد هسته‌ای تلقی گردد، درحالی‌که آژانس بدون در نظر گرفتن دلایل احتمالی دیگر به‌اشتباه به این نتیجه رسید که مواد هسته‌ای در این مکان وجود داشته است. در واقع هیچ ماده هسته‌ای اظهارنشده‌ای در ایران وجود ندارد و ادعای آژانس صرفاً بر اساس اطلاعات نادرست و ساختگی ارائه‌شده توسط رژیم نامشروع صهیونیستی است که خود دارای سلاح‌های هسته‌ای است.»
این بیانیه همچنین توضیح داده است: «منطق نام‌گذاری منطقه‌ای به‌عنوان مریوان، توسط آژانس نامربوط و برای ایران ناشناخته است زیرا آژانس تا همین اواخر این مکان را با عنوان آباده، نام‌گذاری کرده بود. در پاسخ به سؤالات آژانس در مورد این مکان، ایران بارها و بارها پاسخ داده است که هیچ ارزشی برای سؤالات برگرفته از اطلاعات ساختگی ارائه‌شده توسط رژیم نامشروع صهیونیستی قائل نیست. آژانس مدعی شده است که اسناد پشتیبان در مورد مکان موسوم به نام مریوان را به ایران ارائه کرده است. این اسناد ادعایی آژانس تنها دو تصویر از یک مکان ناشناخته است که نمی‌تواند به‌هیچ‌وجه به‌عنوان شواهد معتبر تلقی شود زیرا به‌راحتی قابل‌تولید بوده و به همین دلیل ارزش حقوقی و فنی ندارند. اشاره آژانس به وجود آشکارسازهای نوترونی در این مکان، اصولاً هیچ مبنای پادمانی و حتی پروتکل الحاقی ندارد. باوجوداین واقعیت و اگرچه سؤالات آژانس بر اساس اطلاعات معتبر مرتبط با هدف پادمان برای درخواست دسترسی به این مکان‌ها نبود، جمهوری اسلامی ایران بر اساس حسن نیت خود، به‌صورت داوطلبانه اجازه دسترسی به آژانس داد و توضیحات در مورد تاریخچه کامل، استفاده و حتی کاربرد سنگرها ارائه کرد.»
آژانس اتمی ایران اضافه کرده است: «این مکان برای بهره‌برداری از خاک نسوز طی قراردادی با یک شرکت خارجی چند دهه‌ها پیش مورداستفاده قرار گرفت بااین‌حال، آژانس بی‌دلیل ادعا کرد که این مکان در فعالیت‌های هسته‌ای مشارکت داشته است. این ادعاهای آژانس که در این مکان آزمایش‌های انفجاری با سپر محافظ برای آماده‌سازی جهت استفاده از آشکارسازهای نوترونی بوده است صرفاً یک خیال‌پردازی مبتنی بر اطلاعات غیرموثق و نادرست است. این نتیجه‌گیری کاملاً نادرست، غیرواقعی و مغرضانه است. متأسفانه آژانس تمام اسناد و اطلاعات ساختگی و جعلی ارائه‌شده توسط رژیم اسراییل را کاملاً معتبر در نظر می‌گیرد درعین‌حال توضیحات ایران را نادیده گرفته و بدون دلیل به این نتیجه رسیده است که موضوع به‌اصطلاح مریوان، بدون دلیل روشن نشده باقی‌مانده است.»
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «آژانس در بند۲۲ گزارش خود به‌طور گمراه‌کننده‌ای بیان کرده است که اطلاعاتی در مورداستفاده یا ذخیره‌سازی احتمالی مواد هسته‌ای و یا انجام فعالیت‌های مرتبط هسته‌ای، ازجمله فعالیت‌های تحقیق و توسعه‌ای مرتبط با چرخه سوخت هسته‌ای در مکانی معروف به ورامین دارد که با شواهد معتبر پشتیبانی نمی‌شود. واقعیت این است که به دلیل تغییر کاربری و استفاده این مکان، تنها یک ساختمان در میان مجموعه ساختمان‌های موجود در سال ۲۰۰۴ تخریب و بازسازی شد. ضمن اینکه بازسازی یک ساختمان در این مکان نمی‌تواند به‌عنوان فعالیت‌های پاک‌سازی تلقی شود لذا نیازی به درج آن در گزارش نبود. علیرغم توضیح این واقعیت به آژانس، متأسفانه آژانس توضیحات ایران را نادیده گرفت. ازآنجایی‌که آژانس اسناد معتبری را به ایران در موردادعای خود مبنی بر مواد هسته‌ای و فعالیت‌های مرتبط هسته‌ای اظهارنشده احتمالی ارائه نکرده است، نباید از ایران انتظار داشته باشد تا اسناد غیرمعتبر و ساختگی را به‌عنوان هرگونه مبنای پادمانی و پروتکل الحاقی برای پاسخ‌گویی به درخواست‌های آژانس در نظر بگیرد. بااین‌وجود، ایران داوطلبانه به آژانس اجازه دسترسی داده و اطلاعات و توضیحاتی در مورد این مکان را به آژانس ارائه کرد.»از سوی دیگر در این بیانیه آمده است: «آژانس ادعا می‌کند که مکان تورقوزآباد، مرتبط با ذخیره‌سازی مواد و تجهیزات هسته‌ای بوده است؛ این ادعا مبتنی بر اطلاعات و اسناد معتبر نیست. محل موردنظر در واقع یک مکان صنعتی است که انواع انبارها و محل‌های نگهداری مواد شوینده، مواد شیمیایی، مواد غذایی، پارچه و منسوجات، لاستیک‌ها و قطعات وسایل نقلیه، لوله‌ها و اتصالات و برخی ضایعات صنعتی را دربر می‌گیرد؛ بنابراین هیچ مبنایی برای اظهار این مکان به آژانس، برای ایران وجود نداشته است.»