غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مرگ دو نفر در اثر ابتلا و پیش‌بینی ابتلای بیشتر

تب کریمه کنگو در کمین ایرانیان

همدلی|  موارد تب کریمه کنگو نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. دیروز یک مسئول مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اعلام این خبر گفت در سال جدید 18مورد ابتلا به تب کریمه کنگو در ایران شناسایی‌شده است که این رقم در سال گذشته 13مورد بوده است. این مسئول همچنین اعلام کرد که این بیماری تا کنون یک نفر نیز تلفات جانی داشته است. درعین‌حال اظهارات دو مسئول بهداشت و درمان در استان‌های خوزستان و هرمزگان از دو مورد فوتی در این استان‌ها افزایش ابتلا به این بیماری را قابل پیش‌بینی کرده است.
 تب کریمه کنگو واکسن ندارد
دیروز بهزاد امیری، رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل‌انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با تأکید بر اینکه هیچ واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو برای انسان و دام وجود ندارد، گفت: بر اساس آخرین آمار در سال جاری ۱۸مورد ابتلا به این بیماری و یک مرگ ناشی از آن داشته‌ایم و این در حالی است که طی کل سال گذشته تنها ۱۳مورد مبتلا به تب کریمه کنگو و دو مرگ ناشی از آن در سامانه‌ها به ثبت رسیده است.
درحالی‌که این مسئول وزارت بهداشت از فوت یک فرد مبتلا به تب کریمه کنگو خبر می‌دهد، دو مسئول بهداشت و درمان استانی در خوزستان و هرمزگان هرکدام از مرگ یک نفر در استان خود به خاطر ابتلا به این بیماری خبر می‌دهند. متفاوت بودن این دو آمار بیش از آنکه محل اختلاف باشد از یک وضعیت هشداردهنده حکایت دارد که تب کریمه کنگو در کمین است.
 فوت زن باردار و مرد جوان در خوزستان و هرمزگان
سید محمد علوی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز می‌گوید: در خوزستان دو مورد مبتلا به تب کریمه کنگو شناسایی شد که یکی از موارد، خانم بارداری بود که از شادگان به اهواز اعزام شد. متأسفانه این مورد به دلیل وضع حمل دچار خونریزی و در نهایت فوت شد.
این مسئول استانی بهداشت و درمان ادامه می‌دهد: مورد بعدی در منطقه عین دو اهواز شناسایی شد که به‌موقع تحت درمان قرار گرفت و در حال حاضر وضعیت او خوب است. علوی اضافه می‌کند که سال گذشته حدود هشت نفر در خوزستان به این بیماری مبتلا شدند.
فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان هم از ابتلا به تب کریمه کنگو در استان خود آمار مشابهی می‌دهد و می‌گوید در هفته اخیر دو بیمار مشکوک به این بیماری تب در بیمارستان‌های این استان بستری شدند. به گفته او یکی از موارد که مرد 35 ساله‌ای از جزیره قشم بوده جان خود را ازدست‌داده است.
او همچنین می‌گوید: مورد دیگر خانم ۵۵ساله از سیریک است که در حال حاضر با حال عمومی نامساعد در بخش مراقبت‌های ویژه بستری قرار دارد. نوروزیان توصیه می‌کند که بیماران اگر به‌تازگی گوشت تازه، تکه کرده‌اند و یا شغل مرتبط دارند مانند دامپزشکی، قصابی، دامداری در مراجعه به پزشک مطرح کنند، چراکه این افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند. همچنین توصیه اکید می‌شود در زمان تماس با دام حتماً از دستکش و چکمه استفاده شود و دام و دامداری تحت نظارت دامپزشکی باشد، در صورت مشاهده کنه با کمک دامپزشکی کنه را از بین ببرند.
 خطر خرید گوشت دام از کنار جاده‌ها
مسئولان بهداشت و درمان تأکید می‌کنند تهیه گوشت دام از کنار جاده‌ها ابتلا به بیماری کشنده تب کریمه کنگو را افزایش می‌دهد. بهزاد امیری، رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل‌انتقال بین انسان و حیوان در مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت می‌گوید: موضوعی که سبب نگرانی ما می‌شود این است که متأسفانه برخی مردم اعتقاددارند که گوشت تازه را از کنار جاده‌ها خریداری کنند که ما اکیداً توصیه می‌کنیم از خرید گوشتی که خارج از شبکه دامپزشکی ذبح‌شده است، خودداری کنند.
 نکته مهم دیگر این است که اگر قرار است خودشان دامی را ذبح کنند حتماً این دام را از میادین مجاز عرضه دام تهیه کنند که تحت نظر سازمان دامپزشکی باشد و به‌هیچ‌وجه دام را در منازل، معابر و خیابان‌ها ذبح نکنند؛ زیرا این موضوع در زمینه گسترش بیماری بسیار خطرناک است. از مردم می‌خواهیم دام را به کشتارگاه ببرند تا تحت نظارت کامل ذبح صورت گیرد.
 چگونگی انتقال تب کریمه کنگو
او به مردم توصیه کرد: راه‌های انتقال بیماری به سه روش است؛ اول از طریق گزش نیش کنه است که یا ممکن است خود کنه انسان را نیش بزند یا اینکه کنه روی بدن باشد و انسان دانسته یا ندانسته آن را لِه کند. راه انتقال بعدی از طریق خون، مایعات و ترشحات آلوده دام به انسان است که این در زمان ذبح دام یا انتقال امعاء و احشاء دام اتفاق می‌افتد؛ البته اگر فرد گوشت و احشاء دام را به شکل خام یا درست پخته نشده مصرف کند هم احتمال ابتلایش به بیماری وجود دارد. راه انتقال سوم هم از بیمار آلوده به سایر انسان‌ها است. درصورتی‌که بیماری مشکوک به تب کریمه کنگو به بیمارستان وارد شود، مراقبت‌های بهداشتی لازم صورت می‌گیرد تا از انتقال انسان به انسان بیماری جلوگیری کنیم. البته خوشبختانه تب کریمه کنگو مانند کرونا انتقال تنفسی ندارد و انتقال از طریق ترشحات آلوده و خون فرد اتفاق می‌افتد؛ بنابراین لازم است بیمار در اتاق ایزوله نگهداری شده و هنگام مواجهه با او از تجهیزات حفاظت فردی مانند دستکش، ماسک و... استفاده شود.
 گوشت دام ذبح شده دست‌کم باید 24ساعت در فریزر باشد
امیری با تأکید بر اینکه گوشت تازه ذبح شده به‌هیچ‌عنوان نباید به‌سرعت به مصرف برسد، بیان کرد: گوشت دام ذبح شده، قبل از مصرف باید به مدت حداقل ۲۴ساعت در دمای چهار درجه سانتی‌گراد در یخچال قرار داده شود. این اقدام به آن جهت است که پدیده جمود نعشی منجر به افزایش PH گوشت شود که این فرایند باعث می‌شود، چنانچه ویروسی در گوشت وجود داشته باشد، از بین برود. البته تأکید می‌کنیم، جگر و سایر امعاء و احشا دام، پس از ۴۸ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی‌گراد، مصرف شوند.
 هشدار به زائران در عراق و عربستان
سفرها به کشورهای عراق و عربستان که با هدف زیارت انجام می‌شود نیز می‌تواند در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی عامل ابتلا به تب کریمه کنگو در بین زائران باشد. امیری با استناد به آمار سازمان بهداشت جهانی می‌گوید در کشور عراق ۲۱۲مورد مبتلا شناسایی‌شده است. به نظر می‌رسد شرایطی فراهم‌شده باشد که انتقال ویروس مهیا باشد.
او همچنین با اشاره به اعزام زائران به عربستان درباره ذبح دام در روز عید قربان به حجاج توصیه می‌کند: بعد از ذبح دام‌ بخشی از گوشت‌ها به اطراف چادر‌های حجاج در مِنا آورده می‌شود و ممکن است گوشت کباب شده به فروش برسد. حجاج به‌هیچ‌وجه از این گوشت‌ها خریداری و مصرف نکنند، زیرا صحت و سلامت آن مورد تأیید ما نیست.
رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل‌انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در پایان، گفت: از حجاج می‌خواهیم در تماس با خون و ترشحات آلوده دامی قرار نگیرند و درصورتی‌که دامی را دیدند که حتی به‌ظاهر سالم است، اما به آن نزدیک نشوند. توصیه می‌شود تا زمانی که هنوز محرِم نشدند از اسپری یا قلم دورکننده حشرات استفاده کنند و لباس‌های روشن، پوشیده و بلند استفاده کنند که از گزش حشرات و کنه‌ها دور باشند. در صورت مشاهده کنه به‌هیچ‌وجه آن را له نکنند و با یک پنس آن را از بدن خود جدا کنند.