غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تحلیل عماد افروغ ازحکم رهبری برای جانشین دعایی

همدلی| عماد افروغ، جامعه‌شناس و نماینده پیشین مجلس تحلیل خود از حکم رهبر انقلاب برای سیدعباس صالحی برای جانشینی سیدمحمود دعایی در موسسه اطلاعات را تشریح کرد.
رئیس اسبق کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با جماران دراین‌باره گفت: «آنچه من از حکم مقام معظم رهبری به آقای دکتر سید عباس صالحی فهم کردم، توجه به‌ضرورت گفت‌وگو است؛ و ما تا وقتی موضوع گفت‌وگو و مبانی فلسفی و معرفتی گفت‌وگو را نشناسیم و درک نکنیم، یک برخورد سطحی و ژورنالیستی مصطلح و حتی مبتذل با گفت‌وگو خواهیم داشت.»
وی افزود: «در این پیام اهمیت تکثر در جامعه و گفت‌وگو مطرح می‌شود؛ متأسفانه ما از هر دو دور هستیم. هر جناحی هم که بگوید من اهل تکثر و گفت‌وگو هستم، من باورم نمی‌شود. من همه جناح‌ها را از نزدیک شناخته‌ام و دیده‌ام که ممکن است حرفش را بزنند، اما این حرف مَحملی است برای اینکه منویات سیاسی و جناحی خودشان را دنبال کنند. در واقع فهم مضمون و پیام رهبری یک منش و تفکر فراجناحی می‌خواهد.»
وی با تأکید بر لزوم در کنار «تکثر» در کنار «وحدت» گفت: «در پیام رهبری هم بحث وحدت مطرح‌شده و بحث نظام، انقلاب و سخنگویی کسانی وسط آمده که به‌جز این روزنامه و شاید روزنامه‌های مشابه دیگر، تریبونی نداشتند؛ بنابراین، بحث‌ها را به بحث‌های سیاسی تقلیل ندهیم و سعی نکنیم از بحث‌های خوب تکثر، وحدت و گفت‌وگو بار دیگر یک دام جناحی پهن کنیم؛ این حرف بنده است.»
افروغ ادامه داد: «کارنامه، پرونده و گذشته افراد مشخص است. متأسفانه گذشته افراد ما را به اینجا رسانده است؛ یعنی اگر آن‌ها انقلاب، جامعه و وجه متکثر جامعه را درک می‌کردند، این حال‌وروز ما نبود. شما کدام دوره را سراغ دارید که آقایان حاکم شوند و فضا را در حد توانشان یکدست نکنند که حالا از یکدست شدن انزجار می‌طلبند؟! 
من خودم بحث کرده‌ام و نوشته‌ام که متأسفانه در هرزمانی شاهد یکدست کردن امور بوده‌ایم. یک‌زمانی سعی می‌کردند قوه مقننه و مجریه را یکدست کنند و یک‌زمانی سایر قوا را هم می‌خواستند و می‌خواهند یکدست کنند.»
نماینده پیشین مجلس ادامه داد: «مشکل اینجاست که ما هنوز به مضمون و روح این حکم پی نبرده‌ایم و جایی نمی‌بینیم که چنین درک حاصل‌شده باشد؛ یعنی کجا من باید سراغ بگیرم که چنین تفکری یا یک چنین جریانی دارد مانور می‌دهد؟! کجا باید جست‌وجو کنم؟! در صداوسیما باید جست‌وجو کنم؟! در کدام روزنامه؟! واقعیت این است که ما متناسب با بافت و ماهیت جامعه، انقلاب و ضرورت توجه به تکثر در عین وحدت و گفت‌وگو عمل‌نکرده‌ایم. حالا که برخی می‌خواهند از طریق این حکم باب گفت‌وگو را باز کنند، توجه داشته باشند که اصلاً مبانی فلسفی و معرفتی گفت‌وگو چیست.»
عماد افروغ با اشاره به انتخاب صالحی از سوی مقام معظم رهبری برای مدیریت موسسه اطلاعات گفت: «من سالیان سال است که با آقای صالحی حشرونشر داشته‌ام؛ کاملاً ایشان را می‌شناسم.
 آن مناعت طبع، افتادگی، خضوع، خشوع، سواد فلسفی و آگاهی لازم برای مسئولیت‌هایی که ایشان بر عهده داشتند، واقعاً خاص و زبانزد بود. من چیزی خلاف متانت، خضوع و بینش لازم برای چنین مسئولیتی از ایشان سراغ ندارم؛ یعنی واقعاً تعجب کردم که چه انتخاب خوبی و اگر به من می‌گفتند چه کسی را پیشنهاد می‌کنی شاید به فکرم خطور نمی‌کرد که رهبری روی این برادر عزیز انگشت بگذارند.»
افروغ در ادامه پیشنهادات خود به صالحی را این‌گونه توضیح داد: «مشی اخلاق متعادل و همه سو نگر مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین دعایی را دنبال کنند اما سعی کنند به این مشی عمق ببخشند و آن را بسط بدهند. 
من فکر می‌کنم اگر حکم رهبری حکایت از توجه به سلایق مختلف و تکثر در جامعه دارد، به این دلیل است که جامعه ایران قطبی نیست، بلکه به لحاظ جامعه‌شناختی طیفی است. متأسفانه گروه‌های سیاسی متوجه این معنا نیستند و هرازچندگاهی می‌خواهند آن را قطبی کنند و این کار دست جامعه می‌دهند.»
وی ادامه داد: «به ایشان پیشنهاد می‌کنم به ماهیت و بافت متکثر جامعه ایران توجه بیشتری کنند و یک مقداری به بحث «گفت‌وگو»، نه در صورت بلکه در معنا و ضرورت فلسفی، معرفتی و اجتماعی آن توجه بیشتری کنند و انشاء الله ما شاهد باشیم که این روزنامه محملی برای تضارب آرا و آزاداندیشی شده؛ ولی به معنای واقعی نه به معنای صوری و ابزاری. صاحبان آرای مختلف آنجا گفت‌وگو کنند و در حین گفت‌وگو اشکالات و نواقص خودشان را متوجه شوند. در واقع در بستری از مسالمت، محبت، دوستی و پاسداشت حقیقت، قرار نیست در این گفت‌وگوها کسی دیگری را منکوب و گفت‌وگو را قطع کند.»