غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تجدید دوستی ایران و ونزوئلا در سفر مادورو به تهران

اتحاد ضدامپریالیستی تحریم شدگان

همدلی| روز گذشته رئیس‌جمهور ایران در یک استقبال رسمی به نیکلاس مادورو رئیس‌جمهور ونزوئلا برای ورود به تهران، خوش‌آمد گفت. تحکیم روابط سیاسی دو کشور به‌عنوان دو بازیگرِ متخاصم با ایالات‌متحده آمریکا، همواره از اهمیت بسیار زیادی در روند سیاست خارجی دو کشور برخوردار بوده است. بر اساس گزارش‌ها، یکی از محورهای اصلی سفر دو روزه نیکلاس مادورو به تهران، مسائل اقتصادی و تلاش برای گسترش روابط دو کشور در حوزه تجاری و بازرگانی است. این در حالی است که بر اساس پیش‌بینی‌ها،‌ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران نیز قرار است تا در پاسخ به این سفر انجام‌شده، به ونزوئلا سفر کند.
در همین حال، روز گذشته امضای اسناد مشترک بین جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا با حضور روسای جمهور و برخی وزرای دو کشور انجام شد. در این مراسم که در مجموعه سعدآباد تهران برگزار شد، علاوه بر امضای اسناد همکاری‌های جامع راهبردی میان دو کشور روسای جمهور هر دو کشور در این نشستی خبری نسبت به افزایش همکاری‌ها ابراز امیدواری و بر توسعه روابط در حوزه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی تأکید کردند.
رئیسی در این نشست با بیان اینکه روابط ما با ونزوئلا راهبردی است تأکید کرد: «این روابط در ابعاد مختلفی ادامه دارد و امضای سند همکاری ۲۰ساله جلوه‌ای از گسترش این روابط میان دو کشور است. در این دولت همکاری‌هایی با ونزوئلا صورت می‌گیرد که در حوزه انرژی، نیروگاه‌های حرارتی و صادرات خدمات فنی و مهندسی و همچنین همکاری در حوزه‌های دفاعی و حوزه کشاورزی است که همه این‌ها نشان می‌دهد ظرفیت‌های بسیاری برای همکاری بین دو کشور وجود دارد.»
رئیس‌جمهور با بیان اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره ارتباط با کشورهای مستقل بوده است، اظهار کرد: «ونزوئلا نشان داد که در مقابل امپریالیسم و تحریم‌ها مقاومت داشته است. تحریم‌ها برای ملت ایران در این چهار دهه فراوان بوده اما ملت ایران تصمیم گرفته است که از این تحریم‌ها به‌عنوان فرصتی برای خود استفاده کند.» او با اشاره به اعتراف مسئولان آمریکایی نسبت به شکست پروژه‌ تحریم‌ها علیه ایران، یادآور شد: «این به معنای شکست آنان و به نیز به معنای پیروزی جمهوری اسلامی است. ونزوئلا هم ‌سال‌های سختی را پشت سر گذاشته است اما سیاست این کشور هم این بوده که برابر تحریم‌ها ایستادگی کند و آنچه ما امروز از این کشور گزارش داریم این است که ابرتورم را پشت سر گذاشته و رشد اقتصادی را شروع کرده است. این گزارش به همه ثابت می‌کند که مقاومت و ایستادگی جواب می‌دهد و دشمن را وادار به عقب‌نشینی می‌کند.»
رئیسی با بیان اینکه روابط ما با ونزوئلا راهبردی است، ادامه داد: «این روابط در ابعاد مختلفی ادامه دارد و امضای سند همکاری ۲۰ساله جلوه‌ای از گسترش این روابط میان دو کشور است. در این دولت همکاری‌هایی با ونزوئلا صورت می‌گیرد که در حوزه انرژی، نیروگاه‌های حرارتی و صادرات خدمات فنی و مهندسی و همچنین همکاری در حوزه‌های دفاعی و حوزه کشاورزی است که همه این‌ها نشان می‌دهد ظرفیت‌های بسیاری برای همکاری بین دو کشور وجود دارد.» او اضافه کرد: «از حوزه‌های دیگری که می‌تواند زمینه همکاری باشد علم و فناوری است تا تجربیات ما را در اختیار ونزوئلا بگذارد. همچنین پرواز تهران - کاراکاس زمینه خوبی برای همکاری بین دو کشور ایجاد می‌کند که هم در حوزه تجاری و اقتصادی روابط را نزدیک‌تر می‌کند و هم موجب نزدیکی بیشتر دو ملت می‌شود»
رئیس‌جمهور ونزوئلا نیز مبارزه با استعمار و امپریالیسم را هدف مشترک تهران و کاراکاس عنوان و تأکید کرد: «دوران سلطه نظامی آمریکا به پایان رسیده است.» مادورو در گفت‌وگوی اختصاصی با شبکه هیسپان تی‌وی هدف اصلی از این سفر را تلاش برای ارتقای راهبردی فرایند همکاری‌های دو کشور در سطوح عالی‌تر و در راستای پیشرفت ایران و ونزوئلا عنوان کرد. مادورو تصریح کرد: «این فرآیند در سال ۲۰۰۱ توسط هوگو چاوز پایه‌گذاری شد و تمامی این سال‌ها، سعی کردیم به آن تداوم بخشیم. روابط دیپلماتیک ما قدمت ۲۱ساله دارد و در طول این مدت بر استحکام و تقویت این رابطه برادرانه که بر اساس همکاری دوجانبه و در راستای پیشرفت و آبادانی دو کشور پایه‌ریزی شده، افزوده‌شده است.»
رئیس‌جمهور ونزوئلا همچنین گفت: «من همیشه گفته‌ام که وحدت ما ماهیت تاریخی دارد، حتی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران نیز بسیاری از مردم در مبارزاتشان علیه رژیم شاه، از انقلاب‌ها در آمریکای لاتین الهام می‌گرفتند. به کسانی که مرتب روابطمان را به باد انتقاد می‌گیرند، چه باید گفت؟ پاسخ من این است که روابط برادری بعد مسافت نمی‌شناسد. عشق بُعد مسافت نمی‌شناسد. وحدت بُعد مسافت نمی‌شناسد؛ زیرا در مقاطعی از زمان که نه اینترنت وجود داشت و نه رسانه‌های اجتماعی و رسانه‌های امروزی و سفرها هوایی آن‌چنانی، انقلابیون در سراسر ایران با رؤیایی مشترک در صحنه مبارزات حضور به هم می‌رساندند.»
مادورو ادامه داد: «پس از تحریم تابستان ۲۰۲۰، دولت ایران تصمیم گرفت در واکنش به تحریم‌های رئیس‌جمهور ترامپ، مقداری نفت به ونزوئلا ارسال کند. با اینکه در سال ۲۰۲۰ او تهدید کرده بود به کسانی که قصد ورود به حریم ونزوئلا را داشته باشند حمله می‌کند. خودتان را جای من بگذارید تا بفهمید در مقام رئیس‌جمهور ونزوئلا چه احساسی داشتم. اینکه، به‌رغم چنین تهدیداتی، شاهد عزیمت نفت‌کش‌های ایرانی باشم؛ واقعه‌ای خارق‌العاده. ونزوئلایی‌ها همه جشن گرفتند. آن زمان ما در قرنطینه محض قرار داشتیم. شرایطی بس دشوار که از ماه مارس تا مه بر ما تحمیل‌شده بود.»
او خاطرنشان کرد: «به دلیل محاصره اقتصادی، پالایشگاه‌های ما از فعالیت افتاد و تولید نفت قطع شد. ذخایر کشور بسیار محدود بود و در ماه مارس که مصادف شد با آغاز همه‌گیری کرونا تا ماه ژوئن اوضاع برای کشور ما بسیار پرمخاطره شد. در آن شرایط بود که با جمهوری اسلامی ایران وارد گفت‌وگو شدیم و آنان را از وضعیتمان مطلع ساختیم و تصمیم گرفتیم موقتاً از طریق سواپ با اضطرار پیش‌آمده مقابله کنیم. با ورود نفت‌کش‌های ایرانی توانستیم از سختی‌های این سه ماه بکاهیم و مجال یابیم فرایند پالایش را در داخل ونزوئلا راه‌اندازی کنیم. خارج از پالایشگاه‌ها، مردم در پمپ‌بنزین‌ها نیز می‌توانستند تأثیر کمک‌های ایران را لمس کنند. در آن مقطع از زمان، ما برای بهبود وضعیت اجتماعی در ونزوئلا برنامه خاصی را تدوین کردیم و هدف این برنامه هم تأمین سوخت موردنیاز مردم بود. سیاستی که خوب جواب داد و در آن مقطع از زمان، بسیار اثربخش بود و مردم هم کاملاً ابراز رضایت کردند. متعاقباً ایران نفت‌کش‌های دیگری را از دوردست به سمت ما گسیل داشت و این بار، نه تنش در کار بود و نه تهدید تا اینکه رسیدیم به مرحله‌ی خودکفایی در تولید سوخت موردنیاز کشور و اما همکاری‌های فی‌مابین در زمینه‌های غیرنفتی. امروز ما در عرصه‌های دیگر نیز با یکدیگر همکاری داریم.»
مادورو در خصوص همکاری‌های ایران و ونزوئلا در حوزه گردشگری نیز گفت: «خطابم به تمام اهالی آمریکای جنوبی و حوزه‌ی کارائیب و به‌علاوه همه‌ ایرانیانی است که صدای ما را می‌شنوند. به‌زودی پرواز مستقیم میان تهران و کاراکاس برقرار خواهد شد. پروازها یک‌بار در هفته خواهد بود و قصد داریم بر تعداد آن‌ها بیفزاییم. طبق گزارش‌ها، ازلحاظ فنی به آمادگی کامل رسیدیم. این پروازها در واقع از ۱۰سال پیش آغازشده ولی هدف ما گسترش به حوزه گردشگری است. ایرانی‌هایی که صدای ما را می‌شنوند، بدانند که ونزوئلا کشوری است دوست‌داشتنی با گونه‌های مختلف زیستی، طبیعتی منحصربه‌فرد برای اکوتوریسم مناطق کوهستانی. مردم ونزوئلا بسیار مهربان و مهمان‌نواز هستند و مشتاقانه چشم‌به‌راه پذیرایی از خانواده‌های ایرانی هستند.»
رئیس‌جمهور ونزوئلا اضافه کرد: «ایران و ونزوئلا، پیشگامان عصر نوین هستیم. عصر تجلی انسانیت نوین و نیز نظام ژئوپولتیکی نوین در جهان، یا همان جهان نو. جهانی عاری از قدرت‌های سلطه‌گر، عاری از استعمارگری، عاری از مجازات‌ سلطه‌گران جهانی. ما پیشگامان این نهضتیم. مثل هر تحولی ازاین‌دست. فرمانده چاوز همیشه می‌گفت: نیکولاس، ما باید جلودار باشیم. در خط مقدم. همیشه باید انتظار داشته باشیم با سلاحشان ما را بکشند. باید در خط مقدم باشیم.»
او با تأکید بر اینکه ایران و ونزوئلا و تعداد دیگری از کشورها در خط مقدم این عرصه قرار دارند، بیان کرد: «ما چراغ‌ها را روشن می‌کنیم. همه را از رویدادها مطلع می‌سازیم و عزم و مقاومت خود را برای ایجاد جهان عاری از قدرت‌های سلطه‌گر و استعمار به نمایش می‌گذاریم. دنیایی که در آن مساوات و همکاری حرف اول را بزند. دیروز با رئیس‌جمهور الجزایر گفت‌وگو داشتم. شش ساعت تمام با هم تبادل‌نظر کردیم. پریروز هم با رئیس‌جمهور ترکیه ملاقات کردم. برای گفت‌وگو درباره نظام نوین. هر دو بر اهمیت درک این مقوله اهتمام ورزیدیم. ما باید در بطن این دوران نقش‌آفرینی کنیم. در این جهان در حال تجلی باید همواره یک گام جلوتر باشیم. عصری که خط پایان دوران معاصر خواهد بود. دوران سلطه گران اروپایی و یکه‌تازی‌های نظامی و سیاسی و اقتصادی آمریکا به پایان رسیده است. به تاریخ پیوسته است. وارد عصری نو شدیم و ایران و ونزوئلا باید به همکاری‌هایشان ادامه دهند.»
نیکولاس مادورو در خصوص اهداف ایران و ونزوئلا در فرآیند سقوط نظام کاپیتالیست گفت: «هدف اصلی همکاری است. باید ملل جهان را متقاعد کنیم که برقراری نظام نوین جهانی امکان‌پذیر است. باید توانایی‌هایمان در عرصه انرژی و نفت و گاز و پتروشیمی را به اشتراک گذاریم. در همه ابعاد باید مشارکت داشته باشیم. در دانش موجود دو کشور، چه در زمینه تعلیم و تربیت و چه در زمینه بهداشت و تأمین اجتماعی. باید دنیای جدیدی بسازیم. ایران در مقام یک کشور آسیای غربی و ما در مقام یک کشور آمریکای جنوبی باید در راستای این تحول، برای جهانیان الگوساز باشیم.»
او در ادامه گفت: «چند گروه مختلف در جریان این سفر با هم هم‌فکری خواهند داشت و با رئیس‌جمهور رئیسی و وزرایشان دیدار داریم. هیات بلندپایه‌ای را برای این سفر تدارک دیدم تا بر همکاری‌های میان دو کشور در عرصه‌های جدید بیفزاییم. مشغول تهیه نقشه‌ای جامع هستیم که نیاز به برنامه دارد و فردا راجع به آن تصمیم می‌گیریم؛ راهبردهای 20سال آینده در این نقشه ترسیم می‌شود؛ رابطه 20سال آینده ایران و ونزوئلا که می‌توان آن را آغاز مرحله‌ای تازه از روابط دو کشور ایران و ونزوئلا برشمرد. روابطی فراتر از رابطه سیاسی و دربرگیرنده‌ مبادلات تکنولوژیکی، توریستی.»