غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


رد صلاحیت شده‌ها موضوع را رها نمی‌کنند

ادامه درخواست‌ها از شورای نگهبان

همدلی|  انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 برای گزینش رئیس دولت سیزدهم در کنار برخی ویژگی‌های منحصربه‌فردی چون پایین‌ترین نرخ مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی، واجد یک ویژگی مهم دیگر نیز بود و آن رد صلاحیت شخصیت‌های مشهوری است که سال‌ها در هرم بالای مدیریت کشور حضور داشتند. محمود احمدی‌نژاد؛ رئیس‌جمهور دو دوره در جمهوری اسلامی، علی لاریجانی؛ رئیس سه دوره مجلس شورای اسلامی، اسحاق جهانگیری؛ معاون رئیس‌جمهور در دو دوره و برخی از نمایندگان مشهور مجلس مانند، مسعود پزشکیان، نماینده چندین دوره مجلس شورای اسلامی و نایب‌رئیس مجلس، محسن هاشمی رفسنجانی؛ رئیس شورای شهر تهران و کسانی دیگر که وزارت و حتی احکامی عالی از رهبر انقلاب را نیز در کارنامه داشتند، مانند، عباس آخوندی، علی مطهری، عزت اله ضرغامی، محمد شریعتمداری و...ازجمله این رد صلاحیت شده‌ها بوده‌اند که این انتخابات را صاحب این ویژگی نیز کرده بودند.در آن‌سو البته تائید صلاحیت چهره‌های نه‌چندان مشهوری چون امیرحسین قاضی‌زاده که تنها نمایندگی مجلس و عبدالناصر همتی که پست اقتصادی ریاست بانک مرکزی ایران را در کارنامه اجرایی خود داشتند نیز بر حاشیه‌های این انتخابات افزود. این انتخابات با پیروزی قابل پیش‌بینی سید ابراهیم رئیسی برای نامزدهای تائید شده و حامیانشان به پایان رسید، اما به نظر می‌رسد که پرونده آن برای نامزدهای مشهور رد صلاحیت شده همچنان مفتوح است

 درخواست‌های ادامه‌دار از شورای نگهبان!

پایگاه خبری قرن نو دراین‌باره گزارشی منتشر کرده و نوشته است: همین چند روز گذشته بود که اسحاق جهانگیری، در مراسم پنجمین سالگرد رحلت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با اشاره به رد صلاحیتش در انتخابات ریاست جمهوری، گفت: سال 96 در انتخابات ثبت‌نام کردم و تائید صلاحیت شدم و سال 1400 همین شورای نگهبان، من را رد صلاحیت کرد. قبل از جلسه سران قوا با یکی از مسئولان امنیتی کشور جلسه داشتم و گفتم ازنظر اقتصادی، اخلاقی و توان مدیریتی پرونده من روشن است و هیچ دغدغه‌ای ندارم؛ در این جلسه هم هیچ‌کس نخواهد فهمید که چنین اتفاقی برای من افتاده و با قدرت کارهای خود را دنبال می‌کنم؛ ولی این کارها به ضرر کشور و شورای نگهبان است. همان موقع مصاحبه کردم و گفتم هر دلیلی که به شما داده‌اند را شما منتشر کنید و هنوز بر همان نظر هستم. یا علی مطهری که در نامه‌ای تند خطاب به آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان نوشت: «از دبیر شورای نگهبان درخواست می‌کنم که مطابق قانون مجمع تشخیص مصلحت نظام و سیاست‌های کلی انتخابات، دلایل رد صلاحیت این‌جانب را برای مجلس یازدهم و ریاست جمهوری سیزدهم به این بنده اعلام نمایند. در مورد ریاست جمهوری اگر دلیل آن کمبود سابقۀ اجرایی است چرا دو نفری که سابقۀ اجرایی کمتری از این‌جانب داشتند تائید شدند؟»پیش از مطهری هم مسعود پزشکیان، نماینده مردم تبریز در مجلس درباره علت رد صلاحیت خود گفته بود که شورای نگهبان به‌صورت شفاف اعلام کند که افرادی که در انتخابات ریاست جمهوری تائید صلاحیت شده‌اند چه شاخصه‌هایی داشته‌اند که توانسته‌اند از معیارهای شورای نگهبان عبور کنند، این موضوع را به‌صورت شفاف اعلام کنند تا همه مردم بدانند و در جریان باشند. هیچ‌چیزی از سمت شورای نگهبان برای بنده ارسال نشده است که در آن بیان شود علت رد صلاحیت بنده چیست، ازاین‌رو محرمانه بودن یا نبودن علت رد صلاحیت برای من مهم نیست بلکه شفافیت این نهاد مهم است.اما تاکنون پاسخ روشنی از سوی شورای نگهبان درباره رد صلاحیت‌ها منتشرنشده است. دیروز نیز هادی طحان نظیف در واکنش به این درخواست‌ها از سوی کاندیداهای انتخابات گفت: ما همیشه از اصلاح قانون انتخابات استقبال کردیم و در یک ماه گذشته چند عضو شورای نگهبان این موضوع را گفتند، طبیعتاً اگر قانون تغییر کند ما پایبند هستیم.

 جنجال افشای علت رد صلاحیت لاریجانی

قرن نو در ادامه نوشت: علی لاریجانی هم که یکی از چهره‌های مهم و رقیبی قدرتمند برای ابراهیم رئیسی در انتخابات به شمار می‌رفت، از دیگر کاندیدهایی بود که توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شد. شوک حذف لاریجانی از انتخابات آن‌چنان شدید بود که رهبر انقلاب نیز به آن واکنش نشان دادند و در تذکری به این شورا گفتند: «به بعضی از افرادی که صلاحیتشان احراز نشد، ظلم و جفا شد و به آن‌ها یا خانواده‌هایشان که خانواده‌های محترم و عفیفی بودند، نسبت‌های خلاف واقع داده شد که بعداً ثابت شد آن گزارش‌ها غلط و خلاف است.»این پایگاه خبری با اشاره به این‌که تغییری در رای مربوط به علی لاریجانی داده نشد، ادامه داد: عباسعلی کدخدایی سخنگوی پیشین شورای نگهبان گفته بود:«بر اساس اصل ۱۱۵ قانون اساسی مستندات درباره هر فردی مطرح می‌شود و هر نامزد باید حداقل ۷ رای داشته باشد. میزان این عدد است و من هم نمی‌دانم که دلیل رد برخی از اعضا چیست. ما موظف به ارائه دلایل نیستیم، اما در هفته گذشته سه تا چهار نفر گفته‌اند و آمده‌اند و این دلایل به آن‌ها ارائه‌شده است. دو نفر هم هستند که اعلام کرده‌اند ‌ و در اولین فرصت این کار انجام خواهد شد.»بااین‌حال، پس از نامه‌نگاری‌ها و اصرارهای فراوان لاریجانی علت رد صلاحیت او در قالب نامه‌ای محرمانه مطرح می‌شود. نامه‌ای که به‌تازگی قفل محرمانگی‌اش شکسته و دلایل حذف او از انتخابات مشخص شد و انتقادات زیادی را متوجه شورای نگهبان کرده است.

 محرمانگی ادامه‌دار

پس از مشخص شدن دلایل رد صلاحیت مشاور رهبر انقلاب در انتخابات، انتقادات تندی علیه شورای نگهبان در فضای سیاسی توسط اردوگاه‌های راست و چپ مطرح شد. یحتمل پس از درخواست اسحاق جهانگیری، شاهد موجی از افزایش درخواست کاندیداها برای دانستن دلایل رد صلاحیت خود باشیم. حال باید دید که آیا شورای نگهبان ریسک اعلام دلایل رد صلاحیت را می‌پذیرد یا بازهم به استراتژی خود ادامه داده و ارسال نامه‌ای با مُهر محرمانگی از زیر بار انتقادات فرار می‌کند.